Μαλακή ζύμη στο εσωτερικό τους, με τραγανό και ζαχαρένιο περίβλημα, παραγεμισμένα με λαχταριστή μαρμελάδα. Κανείς δεν θα πιστεύει ότι τα φτιάξατε μόνοι σας, θα είναι όμως η αλήθεια.

Δεν πρέπει να τρομάζετε στην ιδέα να φτιάξετε τα δικά σας ντόνατς. Με το που δοκιμάσετε το πρώτο σπιτικό σας δημιούργημα, δεν υπάρχει επιστροφή. Με ζύμη ελαφριά σαν πούπουλο, καραμελωμένο εξωτερικό και μαρμελάδα να ξεχειλίζει, μιλάμε σίγουρα για έρωτα με την πρώτη (δαγκω)ματιά!

Τα βήματα της επιτυχίας

Μαγιά
Η ενεργή ξηρή μαγιά είναι παντοδύναμη. Όταν αναμειχθεί με το ζεστό γάλα, ενυδατώνεται και ενεργοποιείται, ενδυναμώνοντας το αλεύρι, τη ζάχαρη και το γάλα, παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα και δημιουργώντας ελαφριά και απαλά σαν μαξιλαράκι ντόνατς.

Ενισχυμένη ζύμη
Τα ντόνατς φτιάχνονται από το κλασικό ζυμάρι που δημιουργείται με αλεύρι και ενισχύεται από το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Αυτά τα υλικά παρέχουν έξτρα «τροφή» για τη μαγιά, ώστε να φουσκώσει ακόμη περισσότερο η ζύμη. Τα αυγά αυξάνουν την ελαστικότητα δημιουργώντας πιο δυνατή δομή, που θα ελέγξει καλύτερα τις φυσαλίδες του διοξειδίου του άνθρακα.

Γλουτένη
Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη που υπάρχει στο αλεύρι, όταν αναμειχθεί και ζυμωθεί, δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς εντός της ζύμης. Αυτό επιτρέπει στη δομή του ζυμαριού να απελευθερώσει τα αέρια που παράγει η μαγιά. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει καλή μείξη στη ζύμη από το αρχικό στάδιο, χωρίς βιασύνη. Όταν θα προσθέσετε τα αυγά, το γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο, η ζύμη θα κολλάει στα χέρια σας, αλλά όσο πιο πολύ τη δουλεύετε τόσο πιο λεία και ελαστική θα γίνει.

Βούτυρο
Προσθέτοντας το βούτυρο, βοηθάμε σταδιακά τη ζύμη να γίνει πιο ενιαία και να μην είναι λιπαρή. Το βούτυρο θα κάνει επίσης πιο πλούσια τη ζύμη όταν ψηθεί.

Ξεκούραση ζύμης
Αφού την έχουμε δουλέψει καλά και της έχουμε δώσει σχήμα, το λογικό είναι να έχει χάσει σημαντικά την αρχική ελαφριά υφή. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι οι μπαλίτσες από ζυμάρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος και να φαίνονται πολύ αφράτες – αυτό θα εξασφαλίσει την αέρινη υφή των ντόνατς όταν θα βγουν από το τηγάνι. Αν οι μπαλίτσες κολλούν ελαφρώς στο αντικολλητικό χαρτί τις αποσπούμε απαλά με μία σπάτουλα.

Η γέμιση
Όταν γεμίζουμε τα ντόνατς με μαρμελάδα, βυθίζουμε τη μύτη της σακούλας ζαχαροπλαστικής βαθιά, πιο χαμηλά από τη μέση τους – όταν πιέζουμε μέσα τη μαρμελάδα, η πίεση θα είναι τέτοια που θα επαναφέρει τη μύτη του κορνέ στην επιφάνεια. Αυτό είναι καλό σημάδι, καθώς αποδεικνύει ότι έχουμε βάλει τη μέγιστη ποσότητα μαρμελάδας μέσα στο ντόνατ.

Στο τηγάνι
Τηγανίζουμε τα ντόνατς μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρώμα καραμέλας. Δεν ανησυχούμε αν μας φαίνονται παραψημένα, καθώς όσο θα κρυώνουν, οι ατμοί στο εσωτερικό τους θα αποδράσουν και θα τα μαλακώσουν, δίνοντάς τους την αίσθηση σαν μαξιλάρι και την πλούσια γεύση.

Η συνταγή

Ντόνατς με γέμιση μαρμελάδα
1 ώρα και 15 λεπτά + 1-2 ώρες ξεκούραση της ζύμης

Υλικά για 12 τεμάχια
2 κουτ. γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά
200 ml πλήρες γάλα, χλιαρό
2 μεγάλα αυγά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον
2 κουτ. σούπας ζάχαρη + 3 κουτ. σούπας επιπλέον
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
50 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
λίγο λάδι, για το μπολ και για το τηγάνισμα
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
400 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας

Διαδικασία
Ρίχνουμε τη μαγιά στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το γάλα και αναμειγνύουμε απαλά. Σπάμε μέσα τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι και αναμειγνύουμε για 5΄ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ενώ το μίξερ δουλεύει, προσθέτουμε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο και βάζουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο με το που απορροφηθεί το προηγούμενο.Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Ανασηκώνουμε ελαφρά τη ζύμη και την τοποθετούμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, όπου και τη χωρίζουμε σε 12 ισομεγέθη κομμάτια. Φτιάχνουμε σφιχτές μπαλίτσες με τη ζύμη και
τις τοποθετούμε σε αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί φούρνου με μερικά εκατοστά απόσταση τη μία από την άλλη. Τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε μέγεθος.Γεμίζουμε ένα βαθύ, πλατύ τηγάνι με λάδι, καλύπτοντας το 1/3 του ύψους του. Ζεσταίνουμε στους 180°C. Για να δούμε αν έχει κάψει σωστά το λάδι, ρίχνουμε ένα κομματάκι ψωμιού. Πρέπει να ροδίσει μέσα σε 30΄΄.

Αναμειγνύουμε την τριμμένη κανέλα με 3 κουτ. σούπας ζάχαρη. Τηγανίζουμε τα ντόνατς λίγα-λίγα, για 1΄-2΄ από κάθε πλευρά, αναποδογυρίζοντας τα από την άλλη όταν πάρουν βαθύ χρυσαφένιο χρώμα, και στη συνέχεια τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ύστερα από 1΄-2΄, πασπαλίζουμε με το μείγμα κανέλας – ζάχαρης και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Tip
Βάζουμε τη μαρμελάδα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, με στόμιο μπροστά. Ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο ντόνατ με ξύλινο καλαμάκι, στη συνέχεια σπρώχνουμε το κορνέ μέχρι τη μέση του ντόνατ και λίγο πιο κάτω και ζουλάμε μια καλή δόση μαρμελάδας στο εσωτερικό του πριν από το σερβίρισμα. Διατηρούνται για δύο ημέρες μέσα σε γυάλινο δοχείο.

Συνταγή: Adam Bush

Δείτε επίσης:
Ντόνατ με παγωτό, η απόλυτη καλοκαιρινή λατρεία!

Μικρά ντόνατς φούρνου με σοκολάτα και μπαχαρικά

Μαρμελάδα με σύκα και σταφύλια