Σαν φτάνουν οι γιορτές, το ψυγείο αποκτά έναν καινούριο, πλούσιο σε γεύση ένοικο που δεν χωράει πολλές συστάσεις, το βούτυρο. Και επειδή από ιδέες έχουμε μπόλικες, βρίσκουμε τρόπους να το αρωματίσουμε και να το κάνουμε πολύ πιο ενδιαφέρον. Τα αρωματικά βούτυρα που θα σας συστήσουμε αμέσως διατηρούνται σε γυάλινα βάζα με καπάκι στο ψυγείο ή τους δίνουμε σχήμα κυλίνδρου και τα διατηρούμε στην κατάψυξη τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο (μετά απλώς κόβουμε εύκολα όσες ροδέλες χρειάζονται για τη συνταγή μας).

Βούτυρο με σκόρδο
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε 200 γρ. μαλακού αλατισμένου βουτύρου σε θερμοκρασία δωματίου με 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και 1/2 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο. Καλύπτουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο ή ρολάρουμε σε κύλινδρο.

Βούτυρο με καυτερή πάστα Harissa
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε 200 γρ. μαλακού αλατισμένου βούτυρου σε θερμοκρασία δωματίου με 2 κ.σ. καυτερή πάστα harissa και 1 χούφτα κόλιανδρο ψιλοκομμένο. Καλύπτουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο ή ρολάρουμε σε κύλινδρο.

Βούτυρο με μέλι, τσίλι & καρύδια πεκάν
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε 200 γρ. μαλακού αλατισμένου βουτύρου σε θερμοκρασία δωματίου με 1 κ.σ. μέλι ανθέων, 50 γρ. καρύδια πεκάν ψιλοκομμένα και 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι. Καλύπτουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο ή ρολάρουμε σε κύλινδρο.

Βούτυρο με horseradish & μαύρο πιπέρι
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε 200 γρ. μαλακού αλατισμένου βουτύρου σε θερμοκρασία δωματίου με 2 κ.σ. σάλτσα horseradish και 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο. Καλύπτουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο ή ρολάρουμε σε κύλινδρο.

Δείτε επίσης:
Ελληνικά βότανα: Τα μαντζούνια που μας κάνουν καλά

Μικρασιατικό κεσκέκι: Το ταπεινό φαγητό της Παραμονής

Λαχματζούν: Η πίτα της Ανατολής