Με πολλή φροντίδα και αγάπη, τα γαϊδουράκια του Γιάννη Στρατή µας δίνουν το σούπερ θρεπτικό γάλα τους ακούγοντας κλασική µουσική.

Είναι 35 χρονών και παιδί της πόλης αφού γεννήθηκε στην Ηλιούπολη Αττικής. Το 2013 ξεκίνησε να διατηρεί σε φάρµα 6 στρεµµάτων στον Αυλώνα Αττικής κάνοντας πράξη την ανεξήγητη, όπως τη χαρακτηρίζει, λατρεία του για τα ζώα. Και ενώ δηλώνει απόφοιτος τεχνολόγος τροφίµων και γεωπόνος βιολογικής γεωργίας από το ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, µέσω µιας εργασίας µε θέµα τις υπερτροφές πήρε το ερέθισµα να ασχοληθεί επαγγελµατικά µε το θρεπτικό γάλα γαϊδούρας. Όπως δηλώνει ο Γιάννης Στρατής: «Δεν θα µπορούσα να ασχοληθώ µε άλλου είδους κτηνοτροφία γιατί δεν αντέχω να µεγαλώνω ζώα τα οποία θα καταλήξουν για κατανάλωση. Επειδή λοιπόν το γάλα γαϊδούρας έχει πραγµατικά πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισµό, αφού συνοπτικά είναι πολύ πλούσιο σε βιταµίνες A,B,C,D,E, µέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ είναι χαµηλό και σε λιπαρά, αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ στην εκτροφή όνων». Από το κράτος δεν υπήρξε καµία βοήθεια µέσω επιδοτήσεων για να γίνει έναρξη της επιχείρησης, οπότε όλα τα έξοδα για εγκαταστάσεις και ζωικό κεφάλαιο είναι προσωπικά. Η επιχείρηση είναι ατοµική και εκτός από εκείνον δεν υπάρχει άλλο ανθρώπινο δυναµικό.

Μια θρεπτική ιδέα
Η φιλοσοφία του έχει να κάνει µε το γεγονός ότι το συγκεκριµένο γάλα θεωρείται φυσικό φάρµακο για την πρόληψη και την αντιµετώπιση ιώσεων και ασθενειών. Όπως τονίζει ο κ. Στρατής: «Στις µέρες µας συνεχώς παρακολουθούµε να αποσύρουν διάφορα είδη φαρµάκων λόγω παρενεργειών κ.λπ. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που διάλεξα να ασχοληθώ επαγγελµατικά µε τον κλάδο». Η παραγωγή γάλακτος δεν είναι σταθερή γιατί τα γαϊδουράκια έχουν και αυτά τις δικές τους ιδιοτροπίες. Αν πιεστούν ή αγχωθούν, µπορεί να τους κοπεί εντελώς το γάλα, οπότε µέσα από προσωπική έρευνα (2,5 χρόνων) έχει καταλήξει σε ένα συγκεκριµένο κοµµάτι κλασικής µουσικής που ηρεµεί και κάνει τα ζώα να δίνουν παραπάνω γάλα. Για την υγεία των ζώων υπάρχει ειδικός ιππίατρος που τα παρακολουθεί, ενώ πραγµατοποιούνται συχνά αιµατολογικοί έλεγχοι. Το κάθε ζώο δεν παράγει µεγάλες ποσότητες γάλακτος ηµερησίως, οπότε η παραγωγή είναι περιορισµένη. Μετά το τάισµα, την ηµερήσια φροντίδα των ζώων και το άρµεγµα, την ίδια µέρα γίνονται η παστερίωση και η εµφιάλωση του γάλακτος µε διαχωρισµό φρέσκων και κατεψυγµένων.

Από τη φάρµα στο ράφι
Η Γάλα Όνου – Φάρµα Στρατή δραστηριοποιείται στο τρόφιµο και γι’ αυτό πέρα από το γάλα (φρέσκο & κατεψυγµένο 250 ml) υπάρχουν µόνο άλλοι δύο κωδικοί, οι οποίοι δεν υπάρχουν µέχρι στιγµής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα: παγωτό βανίλια µε ονοπρόβειο γάλα, στέβια & βιολογική µαύρη σταφίδα και τα ονοκούλουρα µε 5 & 7 πολυδηµητριακά βιολογικής γεωργίας. Στο µέλλον ο κ. Στρατής ευελπιστεί να προσθέσει µε επιτυχία και νέους κωδικούς στους ήδη υπάρχοντες. Αναζητήστε τα προϊόντα σε καταστήµατα βιολογικών προϊόντων ή µέσω παραγγελίας στο www.galaonou.gr µε δωρεάν έξοδα αποστολής εντός Αττικής.

info
Φάρμα Στρατή, Αυλώνας Αττικής, τηλ.: 6977584785, www.galaonou.gr
Fb: http://www.facebook.com/galaonou