Μαθαίνουμε και τα μυστικά του τηγανητού γαύρου και την πιο απλή μα πολύ νόστιμη συνταγή για μύδια σαγανάκι με σαλάμι αέρος για να κάνουμε το δίλημμα ακόμα πιο δύσκολο!

Τα μυστικά του τηγανίσματος του γαύρου δεν είναι πολλά: φρέσκο ψάρι, σωστό καθάρισμα και στέγνωμα, σωστό αλεύρωμα, καθαρό σπορέλαιο στους 200οC και τηγάνισμα σε δόσεις ώστε να μην πέσουν πολλά ψάρια στο τηγάνι. Αν πέσει η θερμοκρασία του λαδιού, θα καταλήξουμε με γαύρο βραστό σε λάδι. Τρώγεται ζεστός και με το κόκαλο και η πρότασή μου είναι να τον βρέξετε με ξίδι μόλις βγει από το τηγάνι ή, ακόμα καλύτερα, να βάλετε ένα σφηνάκι ξίδι διπλά του στο σερβίρισμα ώστε να βουτάει ο καθένας το ψαράκι του μέσα όσο θέλει.

Στη συνταγή που ακολουθεί δουλεύουμε λίγο διαφορετικά στη διαδικασία αλλά και στο αλεύρωμα πριν το τηγάνι.

Γαύρος τηγανητός

Υλικά
500 γρ. γαύρο φρέσκο
10 γρ. αλάτι

Για το αλεύρωμα
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. κορνφλάουρ
10 γρ. αλάτι
2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
2 κουτ. γλυκού κρεμμύδι αποξηραμένο, σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού. σκόρδο σε σκόνη

Εκτέλεση
Αφαιρούμε το κεφάλι και τα εντόσθια από τον γαύρο και τον πλένουμε με νερό βρύσης να καθαρίσει. Με το δάχτυλο πιέζουμε απαλά στο εσωτερικό της κοιλιάς του από πάνω μέχρι κάτω μέχρι να φανεί το κόκαλο και να μπορούμε να το αφαιρέσουμε, χωρίς να λιώσουμε τα φιλέτα του (αν το κάνουμε προσεκτικά, τα φιλέτα θα είναι ανοιχτά σαν πεταλούδα, αλλά και να διαχωριστούν δεν πειράζει).

Αλατίζουμε τα φιλέτα και τα κόκαλα με το αλάτι. Βάζουμε στη φωτιά το τηγάνι ή την κατσαρόλα και τη γεμίζουμε με σπορέλαιο κατά 2-3 δάχτυλα σε ύψος. Αφήνουμε να κάψει.

Αλεύρωμα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αλευρώνουμε τα φιλέτα και τα κόκκαλα. Δοκιμάζουμε αν έχει κάψει το λάδι ρίχνοντας ένα φιλέτο μέσα. Θα πρέπει να τηγανίζεται ζωηρά χωρίς να δημιουργούνται πολλές μπουρμπουλήθρες στο λάδι. Ρίχνουμε τόσο γαύρο και κόκαλα όσο να χωρούν σε μονή στρώση στο τηγάνι.

Τηγανίζουμε για 3΄-4΄ ανακατεύοντας ελαφρώς με ένα πιρούνι μέχρι οι άκρες των φιλέτων και τα κόκκαλα να αρχίσουν να παίρνουν ένα χρυσαφί χρώμα. Ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε με την επόμενη δόση γαύρου.
Τον σερβίρουμε όσο είναι ζεστός.

Έξυπνο tip
Οσο περίεργο και αν ακούγεται, τα τηγανητά κόκαλα του γαύρου (και της σαρδέλας επίσης) τρώγονται σαν πατατάκια και είναι εξαιρετικός μεζές για ούζο ή τσίπουρο. Να το έχετε υπόψη σας την επόμενη φορά που θα επιχειρήσετε να κάνετε γαύρο μαρινάτο και θα έχετε κόκαλα διαθέσιμα.

Ισως ένα από τα πιο κακοποιημένα πιάτα στις ταβέρνες, όπου τα μύδια μαγειρεύονται τόσο ώστε να γίνουν λαστιχωτά ή θάβονται κάτω από τόνους λιωμένων τυριών για να κρύψουν τη μακρινή τους καταγωγή και το κατεψυγμένο τους ταξίδι. Και είναι τόσο απλό και εύκολο να αναδειχθεί η θαλασσινή τους αύρα αρκεί να προσέξουμε 2-3 σημεία. Σε αυτή τη συνταγή δίνουμε ένα έξτρα άρωμα και σώμα με σαλάμι αέρος.

Μύδια σαγανάκι με σαλάμι αέρος

Υλικά
500 γρ. μύδια φρέσκα με κέλυφος
λίγο ε.π. ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδι, σε φέτες + 100 γρ. ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρο, σπασμένο + 1 σκελίδα, ψιλοκομμένη
50 ml λευκό ξηρό κρασί
3-4 μεγάλους μίσχους άνηθου
50 γρ. σαλάμι αέρος, κομμένο στα 4
100 γρ. πράσινες πιπεριές, σε λωρίδες
150 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη
1 κοφτή κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
λίγο μπούκοβο καυτερό ή μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
60 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
μπόλικο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μύδια με σύρμα να φύγουν τα φύκια, η άμμος και τα κοράλλια από τα κελύφη τους (δεν χρειάζεται να τα γυαλίσουμε γιατί θα χρησιμοποιήσουμε μόνο την ψίχα). Τραβάμε το μουστάκι τους και πετάμε όσα είναι ανοιχτά και δεν αντιδρούν – για να σιγουρευτούμε μπορούμε να τα χτυπήσουμε ελαφρά μεταξύ τους ή να τα βάλουμε σε μια λεκάνη με νερό μέχρι τη μέση και να τα ανακατέψουμε ζωηρά με το χέρι ώστε να ξυπνήσουν με το χτύπημα μεταξύ τους.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τις φέτες κρεμμυδιού και το ψιλοκομμένο σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 1΄-2΄ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μύδια στραγγισμένα καλά, το κρασί, τους μίσχους άνηθου και κλείνουμε με το καπάκι. Αχνίζουμε τα μύδια για 3΄-4΄ μέχρι να ανοίξουν αλλά η ψίχα τους να παραμείνει γυαλιστερή. Τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι που έχουμε στερεώσει πάνω από ένα μπολ και τα καλύπτουμε με το καπάκι. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σαλάμι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σπασμένο σκόρδο και τις πιπεριές. Κουνάμε τα μύδια στο σουρωτήρι να κατεβάσουν όσο υγρό έχει παγιδευτεί στα κελύφη τους και προσθέτουμε στο τηγάνι τα υγρά από το μπολ. Βράζουμε μέχρι να μειωθούν στο μισό.

Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ, το μπούκοβο και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πάρουμε μια σχετικά πηχτή σάλτσα.

Στο μεταξύ αφαιρούμε την ψίχα από τα μύδια και 1΄ πριν αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, τα προσθέτουμε στο σκεύος. Εκτός φωτιάς ρίχνουμε τη φέτα και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Αφαιρούμε το ολόκληρο σπασμένο σκόρδο και σερβίρουμε αμέσως περιχύνοντας με λίγο ωμό ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι αν δεν έχουμε βάλει μπούκοβο.

Δείτε επίσης:

Μαρίδα τηγανητή σε κρούστα από λάιμ και μαϊντανό

Σαγανάκι: 10 συνταγές για να το απολαύσετε

Μύδια σαγανάκι με φέτα και μουστάρδα