Η αλήθεια είναι ότι καθένας από εμάς έχει τον δικό του τρόπο στην παρασκευή του καφέ, τι γίνεται, όμως, με τον εσπρέσο; Για τους Ιταλούς υπάρχει ένας κανόνας που αποτελεί την «ιερή βίβλο» κάθε καλού barista: τα 4 Μ. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά;

Μiscela (χαρμάνι): Ο τέλειος εσπρέσο φτιάχνεται από καφέ ποικιλίας arabica. Είναι πιο ακριβός, πιο γλυκός, με λιγότερη ποσότητα καφεΐνης. Τα περισσότερα μίγματα, όμως, έχουν και ποικιλία robusta, που δεν φτάνει σε ποιότητα τον arabica αφού είναι πιο πικρός, λιγότερο αρωματικός και με διπλάσια καφεΐνη, αλλά δίνει καλό καϊμάκι. Μεγάλη σημασία έχει και το καβούρντισμα, που αναδεικνύει τα 900 και πλέον αρώματα των κόκκων.

Μacinazione (κόψιμο): Ούτε πολύ λεπτό, ούτε πολύ χοντρό. Aν είναι χοντροκομμένος o κόκκος, θα τρέξει γρήγορα και ο καφές θα είναι αδύναμος. Αν είναι λεπτοκομμένος, θα τρέξει αργά και θα πικρίσει. Ο σωστός εσπρέσο είναι αυτός που αλέθεται την ώρα που φτιάχνεται. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλοί μύλοι αλλά ακόμα και σε περίπτωση που αγοράσετε έτοιμο κομμένο καφέ, προσέξτε την κατάσταση της συσκευασίας (πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένη για να διατηρείται φρέσκος).

Μacchina (μηχανή): Οι Ιταλοί (αν και έχουν χάσει προ πολλού τα σκήπτρα του καλού καφέ), προτιμούν ακόμα τις παλιές χειροκίνητες μηχανές, που δίνουν την καλύτερη ποιότητα εσπρέσο (στην Αμερική γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία οι moka pot), αλλά οι περισσότερες δεν κυκλοφορούν για οικιακή χρήση. Σε κάθε περίπτωση, πριν αγοράσετε μια μηχανή εξετάστε την πίεση (σε bars).

Μano (χέρι): Ή αλλιώς, η πείρα του εσπρέσο. Ο τρόπος, δηλαδή, που κόβεται, αλέθεται, ζυγίζεται και πιέζεται ο καφές για να βγει το ιδανικό αποτέλεσμα. Οι barista χρειάζονται χρόνια δουλειάς για να αποδώσουν τον σωστό εσπρέσο αν και τελευταία κυκλοφορούν αυτόματες μηχανές που έχουν ενσωματώσει τα περισσότερα προαπαιτούμενα χαρακτηριστικά και αρκεί μόνο το πάτημα ενός κουμπιού.

Δείτε επίσης:

Πώς να φτιάξεις τον τέλειο εσπρέσο σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ο πιο εύκολος τρόπος να καθαρίσεις τη μηχανή του εσπρέσο

Μους σοκολάτα με εσπρέσο και μπισκότα αμυγδάλου-καρύδας