Ετοιμάσαμε ένα κλασικό ελληνικό μενού, με συνταγές παραδοσιακά γιορτινές, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα σημερινές, χάρη στην έμπνευση και τις γνώσεις του Σωτήρη Ευαγγέλου. Οι συνδαιτυμόνες ας περάσουν στο τραπέζι, η γιορτή ξεκινά!

Λαχανοντολμάδες με σφυρίδα και γαρίδες
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ | ΜΕΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 4-6 άτομα
1 μεγάλο λάχανο
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο

Για τη φάρσα (γέμιση)
1 κιλό φιλέτο σφυρίδας
12 γαρίδες φρέσκες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό, τα φύλλα
½ ματσάκι άνηθο, τα φύλλα
½ φλιτζ. ρύζι καρολίνα
3 κ.σ. έ.π. λάδι
1 κ.σ. μουστάρδα ή χυμό λεμονιού
αλάτι,  πιπέρι

Για τον ζωμό
τα κόκαλα από το ψάρι
τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες

Για το σερβίρισμα
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Ζωμός: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1,5 λίτρο νερό, τα κόκαλα και τα κεφάλια από τις γαρίδες. Σιγοβράζουμε για 30΄. Σουρώνουμε τον ζωμό. Στο μεταξύ, κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο. Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το λάχανο με τη μεριά του κοτσανιού προς τα κάτω και το ζεματάμε για περίπου 10΄. Το ακουμπάμε σε καθαρή επιφάνεια και ανοίγουμετα φύλλα του. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν αφαιρώντας τα χοντρά νεύρα. Κρατάμε τα φύλλα που σκίστηκαν ή είναι μικρά στην άκρη.

Φάρσα: Σε ένα μπολ βάζουμε το ψάρι και τις γαρίδες ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Στρώνουμε τη βάση μια μεγάλης κατσαρόλας με τα φύλλα του λάχανου που κρατήσαμε και τους μίσχους των μυρωδικών της γέμισης. Γεμίζουμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου με 1 κ.σ. γέμιση και τυλίγουμε σε ντολμάδες. Τους
στρώνουμε στη βάση του σκεύους.

Περιχύνουμε με 1 λίτρο κρύο ζωμό και με το ελαιόλαδο. Τους καλύπτουμε με ένα πιάτο και σιγοβράζουμε για περίπου 40΄. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, τους αφήνουμε να ξεκουραστούν και τους μεταφέρουμε σε μία πιατέλα.
Σερβίρισμα: Σουρώνουμε το ζουμί τους σε κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε με το λεμόνι, τη μουστάρδα, την κρέμα γάλακτος και λίγο αλάτι αν χρειαστεί, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Περιχύνουμε τους ντολμάδες με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Κρεατόπιτα με χριστουγεννιάτικη γέμιση
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για  6-8 άτομα
1 πακέτο φύλλα κρούστας
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

Για τη γέμιση
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, μόνο το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένο
1 ξυλάκι κανέλας
2 γαρίφαλα
2 κόκκους μπαχάρι
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
200 γρ. κάστανα ψημένα, καθαρισμένα
1 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
1 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα
1 κ.σ. σταφίδες ξανθές
2 κ.σ. τραχανά γλυκό
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα.
Γέμιση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, καβουρδίζουμε τον κιμά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε το μπέικον, το κρεμμύδι και το πράσο συνεχίζοντας το σοτάρισμα δυνατά. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και μετά από λίγο σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε 2΄-3΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει η γέμιση για 10΄. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε τα 5 πρώτα φύλλα κρούστας, τα οποία τα βουτυρώνουμε ένα-ένα. Κατόπιν, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με άλλα 4 φύλλα, τα οποία έχουμε επίσης βουτυρώσει ένα-ένα. Χαράζουμε την πίτα μπακλαβαδωτά και την ψήνουμε για περίπου 50΄ ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να γίνει τραγανό.

Κρεατόσουπα αυγολέμονο
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ | ΕΥΚΟΛΟ
Υλικά για 4 άτομα

Για τη σούπα:
1 κιλό κότσι από μοσχάρι γάλακτος,
σε κύβους
1 πράσο, το άσπρο μέρος, σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι, σε κυβάκια
2 καρότα, σε κυβάκια
2 κλωνάρια σέλινο, σε κυβάκια
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. ρύζι για σούπα
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση
Σούπα: Βάζουμε το κρέας σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσει για περίπου 40΄, ξαφρίζοντας πολύ καλά με μια τρυπητή κουτάλα. Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε τα λαχανικά και το ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε για άλλα 15΄. Αφού μαλακώσουν και τα λαχανικά προσθέτουμε το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε. Οταν φουσκώσει το ρύζι, μετά από 10΄-15΄ αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Αυγολέμονο: Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ χειρός και μόλις αφρατέψουν ρίχνουμε τον χυμό από τα λεμόνια. Κατόπιν προσθέτουμε σταδιακά μία κουτάλα ζωμό από τη σούπα για να παστεριωθούν τα αυγά. Προσθέτουμε με τον ίδιο τρόπο άλλες δύο κουτάλες ζωμό από τη σούπα. Κατόπιν, ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ στη σούπα ανακινώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια της να πάει παντού. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 1΄-2΄. Σερβίρουμε αμέσως με λίγο πιπέρι ή χυμό λεμονιού επιπλέον αν θέλουμε.

Γουρουνάκι γάλακτος στη γάστρα με πατάτες και κυδώνια
2 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 30΄ + 12 ΩΡΕΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 4-6 άτομα
1 καρέ από γουρουνάκι γάλακτος
1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
½ φλιτζ. χυμό λεμονιού
150 ml έ.π. ελαιόλαδο
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
3-4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
1 κλωνάρι δεντρολίβανο φρέσκο
1 κιλό πατάτες
3 μεγάλα κυδώνια
1 κ.σ. μέλι
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Μαρινάρουμε το κρέας από την προηγούμενη ημέρα σε ένα μεγάλο μπολ με τους χυμούς από τα εσπεριδοειδή, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Την επομένη βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα του, το αλατοπιπερώνουμε καλά και το βάζουμε σε μια γάστρα. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τα κυδώνια που έχουμε καθαρίσει και κόψει κυδωνάτα και τα βάζουμε γύρω από το κρέας.

Ρίχνουμε και τη μαρινάδα του κρέατος στο σκεύος, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στον
αέρα για 2 ώρες. Κατόπιν αφαιρούμε το καπάκι, αλείφουμε το κρέας με λίγο μέλι και το ξαναβάζουμε στον φούρνο για να γκρατιναριστεί και να ροδίσει όμορφα. Σερβίρουμε το κρέας σε πιατέλα και γύρω του αραδιάζουμε ομοιόμορφα τις πατάτες και τα κυδώνια.

Νόστιμο tip: Συνοδεύστε το γουρουνάκι ιδανικά με μια πράσινη σαλάτα της επιλογής σας με ρόδι και βινεγκρέτ
εσπεριδοειδών. Για τη βινεγκρέτ θα χτυπήσετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ½ κ.σ. χυμό λεμονιού, ½ κ.σ. χυμό πορτοκαλιού, ½ κ.γ μουστάρδα, ½ κ.γ μέλι, λίγο αλάτι & πιπέρι.

Μεντόκ
Μια τούρτα με μέλι, από τη Ρωσία με αγάπη!
1 ΩΡΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά
Για τα φύλλα
3 αυγά
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. μέλι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική, σκόνη
450 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.

Για την κρέμα
400 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
2 συσκευασίες καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Φύλλο: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε καλά με έναν αυγοδάρτη τα αυγά με τη ζάχαρη. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέ-
τρια προς χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε. Κατόπιν, προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αφρίσει. Ρίχνουμε σιγά-σιγά αυτό το μείγμα στο μπολ με τα αυγά και τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνέχεια
με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη.Ομογενοποιούμε τη ζύμη με τα χέρια.

Αλευρώνουμε τον πάγκο και ρολάρουμε το ζυμάρι σε μπαστούνι. Το κόβουμε σε 8 ίσα μέρη. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο περίπου 1 χιλ. με τη βοήθεια ενός πλάστη. Με τη βοήθεια ενός τσερκιού 20 εκ. κόβουμε σε φύλλα και τα τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα. Οση ζύμη περισσέψει από το κόψιμο τη βάζουμε στις άκρες των ταψιών να ψηθεί και αυτή. Ψήνου- με τα φύλλα για 7΄. Τα ξεφουρνίζουμε.

Κρέμα: Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέ- τουμε το καραμελωμένο γάλα και συνεχίζουμε μέχρι να γίνει μία λεία κρέμα.

Σύνθεση: Σε ένα πιάτο τοποθετούμε το πρώτο φύλλο και απλώνουμε πάνω του λίγη από την κρέμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα και αλείφουμε με κρέμα όλη την τούρτα γύρω και πάνω. Τελειώνουμε την τούρτα πασπαλίζοντας με τα ψημένα και θρυμματισμένα υπολείμματα της ζύμης. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί πριν σερβίρουμε.

Δείτε επίσης:
Ζεστό αρωματικό κρασί: Το ποτό των Χριστουγέννων

Γιορτινό δείπνο για vegans

Φτιάχνουμε γιορτινό ζεστό κοκτέιλ με τζιν