Η παρέα συγκεντρώνεται σιγά-σιγά και, μέχρι να βγουν τα ψητά, οι μεζέδες σιγοντάρουν τα πρώτα ποτήρια.

Ο μάστορας ξύπνησε πρωί, άναψε τα κάρβουνα, και μόλις ετοιμάστηκε η θράκα έβαλε με προσοχή το αρνί και δίπλα το κοκορέτσι. Πάτησε το κουμπί (τεχνολογία γαρ) και οι σούβλες ξεκίνησαν να γυρίζουν. Λίγη ώρα μετά, τα πρώτα λιπάκια άρχισαν να στάζουν με το χαρακτηριστικό τσσς-τσσς πάνω στα κάρβουνα και οι πρώτες μυρωδιές του Πάσχα να αναδύονται. Πήρε την τελευταία ρουφηξιά από τον καφέ και λούφαξε δίπλα από τη φωτιά, έχοντας το ένα μάτι στην ψησταριά, μην τυχόν και κολλήσει το μηχάνημα και έχουμε άλλα. Το κοκορέτσι που παραδοσιακά θα βγει πρώτο έχει ακόμα κανένα διωράκι μέχρι να γίνει και να κατέβει (μισό από τις δοκιμές) από τη σούβλα και οι πέτσες από το αρνί δεν έχουν τραγανίσει ακόμα για να βάλει χέρι.

Στο τραπέζι δίπλα οι υπόλοιποι είναι στη μέση του καφέ και της πρωινής κουβέντας, ρίχνοντας πού και πού καμιά μπηχτή στον ψήστη για το περσινό αρνί που βγήκε κομματάκι στεγνό (όχι ότι δεν το τίμησαν δεόντως, αλλά κουβέντα να γίνεται). Και κάπου εδώ δημιουργείται ένα κενό, με το στομάχι να χρειάζεται κατιτίς, αλλά οι πέτσες από το αρνί δεν έχουν τραγανίσει ακόμα και το καραφάκι με το τσίπουρο που βγήκε κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Είναι η ώρα που η νοικοκυρά κάνει τα μαγικά της και βγάζει στο τραπέζι μεζεδάκια από το τίποτα και το πουθενά, τα οποία αποτελούν την αρχή του πασχαλινού brunch – για να είμαστε και μέσα στο πνεύμα της εποχής. Παραδοσιακά, τα μεζεδάκια αυτά δεν είναι προγραμματισμένα και βγαίνουν στο τραπέζι χρησιμοποιώντας υλικά από το ψυγείο, το οποίο λόγω των ημερών όλο και κάτι παραπάνω έχει, όλο και κάτι περίσσεψε από το αναστάσιμο τραπέζι, όλο και κάτι διάβασε ή είδε στην τηλεόραση η Masterchef του σπιτιού. Σε αυτή την 3η παράμετρο ανήκει και το παρόν κείμενο, προσδοκώντας να δώσει ιδέες για να συμπληρώσετε το τραπέζι του μεζέ στο κενό μεταξύ καφέ και κοκορετσίου.

Αγκινάρες σαλάτα

20 λεπτά | Ένα πιατάκι

Υλικά
6 αγκινάρες ολόκληρες
2 λεμόνια
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού αλεύρι

Για το dressing
2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι (κρατάμε τις λεμονόκουπες)
1 κουτ. γλυκού κοφτή μουστάρδα
50 ml ε.π. ελαιόλαδο ζεσταμένο ελαφρά (70οC)
50 ml ηλιέλαιο ζεσταμένο ελαφρά
1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες. Δείτε αναλυτικά τα βήματα, εδώ.

Dressing: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λεμόνι και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ρίχνοντας σιγά-σιγά και εναλλάξ το ζεσταμένο ελαιόλαδο με το ηλιέλαιο. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ελαφρώς πηχτό, κάτι ανάμεσα σε μαγιονέζα και λαδολέμονο.

Αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον λεμόνι και ανακατεύουμε μέσα και τον άνηθο. Ξεπλένουμε και κόβουμε τις αγκινάρες σε κομμάτια. Τις ρίχνουμε σε ένα μπολάκι, τις περιχύνουμε με το dressing, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Eύκολη τύροπιτα

20 λεπτά + αναμονή | Για 4 κομμάτια

Υλικά
250 ml γάλα
20 γρ. βούτυρο
20 γρ. αλεύρι
250 γρ. διάφορα τυριά σε κυβάκια
1 αυγό
4 πίτες για σουβλάκι
Ε.π. ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να κάψει, χωρίς να πάρει βράση. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα σε ένα μπολ, ξεπλένουμε στα γρήγορα το κατσαρολάκι και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1΄-2΄ με έναν αυγοδάρτη να ψηθεί το αλεύρι. Ρίχνουμε όλο το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και το μείγμα να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.

Τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα τυριά, ανακατεύοντας για 1΄-2΄ με τη σπάτουλα μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε το αυγό ανακατεύοντας καλά να ομογενοποιηθεί και αλατοπιπερώνουμε – σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα υλικά όπως φρέσκα λαχανικά (φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σπανάκι, ψιλοκομμένη ντομάτα) ή μαγειρεμένα λαχανικά (πιπεριές, κρεμμύδια, καλαμπόκι) ή ψιλοκομμένα αλλαντικά που υπάρχουν στο ψυγείο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε 4 πίτες για σουβλάκι και περνάμε την εξωτερική τους πλευρά με λίγο βούτυρο. Απλώνουμε τη γέμιση σε πάχος 1 εκ. και καλύπτουμε με μια δεύτερη πίτα.

Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180οC στον αέρα για 10΄-12΄ ή στη θράκα για 7΄-8΄ από την κάθε πλευρά.

Αυγά τουρσί

5 λεπτά + αναμονή | 1 πιατάκι

Υλικά
5-6 αυγά βρασμένα, ξεφλουδισμένα
500 ml ξίδι κόκκινο
4-5 μίσχους άνηθο, ψιλοκομμένους
1 κ.γ. κόκκους πιπέρι μαύρο
1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
1 κ.σ. μουστάρδα

Για το σερβιρισμα
αλάτι χοντρό
πιπέρι
Ε.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βάζουμε τα αυγά σε ένα τάπερ. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με έναν αυγοδάρτη και περιχύνουμε τα αυγά στο τάπερ. Κλείνουμε με το καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο. Κάθε πρωί ανακινούμε λίγο το τάπερ για να γυρίζουν τα αυγά μέσα στη μαρινάδα.
Την Κυριακή του Πάσχα βγάζουμε τα αυγά, τα κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα και σερβί-ρουμε πασπαλίζοντας με χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.

Styling: Κ. Λυκουρέση

Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης

Φωτογραφίες: STUDIOM.GR


Δείτε επίσης:

Έξι συνταγές για το ψητό της Λαμπρής από όλη την Ελλάδα

Οι πίτες της γιορτής: Εσείς, ποια θα φτιάξετε στο γιορτινό τραπέζι;

Το τραπέζι της Λαμπρής