Μπορεί ο όρος να ακούγεται κάπως ιδιαίτερος, αλλά κάθε άλλο παρά αρνητικός ήταν.

Ο σαπρίας ήταν μια ξεχωριστή ποικιλία γλυκού κρασιού -όπως πιστεύεται- που είχε παραχθεί από σταφύλια, τα οποία είχαν προσβληθεί από ευγενείς μύκητες. Το επιβεβαιώνει και ένας διάλογος από την κωμωδία «Ορχήστρις», που έγραψε ο Άλεξις. Εδώ μάλιστα επισημαίνεται παράλληλα η κατανάλωση κρασιού και από γυναίκες στις θρησκευτικές γιορτές: «-Εμείς οι γυναίκες έχουμε όλα όσα θέλουμε, όταν έχουμε κρασί άφθονο να πιούμε. -Ασφαλώς, μα τις δύο θεές, θα υπάρχει όσο επιθυμούμε και μάλιστα γλυκύτατο, ξεδοντιάρικο, εντελώς σάπιο, θεϊκά γερασμένο» (Δειπνοσοφιστές, I’ 441d).

info
Μαρία Θερμού
Στα Μαγειρεία των Αρχαίων
Εκδόσεις ΟΛΚΟΣ, Σίνα 56, 106 72 Αθήνα, www.olkos.gr
σχήμα 21Χ12,5 εκ., σ. 208, τιμή 15,90