Η ελληνική μαγειρική παράδοση περιλαμβάνει μια πλούσια γκάμα από πρώτες ύλες και εμβληματικά τοπικά εδέσματα, κάποια από τα οποία όσοι δεν είναι ντόπιοι ή δεν ταξιδεύουν συχνά δύσκολα μπορούν να γνωρίζουν. Αυτό ωστόσο αλλάζει σταδιακά με σημαντικά εγχειρήματα που σκοπό έχουν να αποδώσουν στην εγχώρια κουζίνα πιο εξωστρεφή χαρακτήρα.

Κάθε περιοχή της Ελλάδας, διαθέτει ακατέργαστα διαμάντια που διαμορφώνουν το γαστρονομικό της προφίλ. Μεγάλοι μάγειρες ανά τον κόσμο βροντοφωνάζουν ότι το τοπικό είναι το νέο παγκόσμιο αναδεικνύοντας τις εγχώριες κουζίνες τους στο διεθνές προσκήνιο με δυνατές πρωτοβουλίες. Σε ελληνικό έδαφος όμως τα πράγματα είναι πιο διακριτικά και οι εκδηλώσεις αναγνώρισης -από εμάς τους ίδιους σε πρώτη φάση- του πραγματικού μεγαλείου του γαστρονομικού μας πλούτου βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Υπάρχουν, ωστόσο, αξιόλογες πρωτοβουλίες που δίνουν βήμα στις τοπικές κουζίνες με σεβασμό στην παράδοση, με πιο πρόσφατη αυτή του ανανεωμένου PublicCafé, που τις τιμά για έναν μήνα και κάτι έκαστη, φιλοξενώντας ντόπιες συνταγές διαμορφωμένες από ντόπιους παράγοντες.


O Μαρίνος Σουράνης, σεφ και ιδιοκτήτης της Μαραθιάς

Πρώτος σταθμός τον μήνα Νοέμβριο είναι οι Κυκλάδες και, πιο συγκεκριμένα, η Τήνος, με ονομαστά πιάτα ημέρας από την περιώνυμη ταβέρνα «Μαραθιά» και χαρακτηριστικές μαγεριές της κυκλαδίτικης κουζίνας. Ο Μαρίνος Σουράνης, σεφ και ιδιοκτήτης της Μαραθιάς, ο Στέφανος Μαραγκός και οι τοπικοί παραγωγοί Μιχάλης Ξανθάκης με το τηνιακό μέλι, Γιάννης Κρητικός με τα αλλαντικά του, Μάνθος Βίλλας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό του νησιού, με τα τυριά και γαλακτοκομικά και ο Μιχάλης Κοντιζάς με τα κρασιά είναι σημαντικοί υποστηρικτές της πρωτοβουλίας και ανάδειξης των γαστρονομικών αξιών του νησιού. Έπεται και συνέχεια.