Μετά το DNA των σιτηρών, του καφέ και της φέτας, πλέον οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν και αυτό του αβοκάντο.

Αμερικανοί και Μεξικανοί ερευνητές των πανεπιστημίων Texas Tech και Μπάφαλο, καθώς και του Εθνικού Εργαστηρίου Γονιδιωματικής για τη Βιοποικιλότητα (LANGEBIO) του Μεξικό, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, βρήκαν ότι το σημερινό αβοκάντο έχει κληρονομήσει το DNA του κατά 61% από παλαιότερες μεξικανικές ποικιλίες και κατά 39% από ποικιλίες της Γουατεμάλα.

Τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη για το μέλλον της καλλιέργειας του αβοκάντο; Η ανάγνωση του γονιδιώματος πέρα από την αποκάλυψη της καταγωγής του φρούτου, θα επιτρέψει τη μελέτη της λειτουργίας επιμέρους γονιδίων, ώστε τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί η παραγωγικότητα του δένδρου, να βελτιωθεί η αντίστασή του στις ασθένειες, καθώς και να δημιουργηθούν καρποί με νέες γεύσεις.

Η δυνατότητα βελτίωσης της καλλιέργειας του είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθώς πρόκειται για ένα φρούτο που γνωρίζει τεράστια ζήτηση τα τελευταία χρόνια και η παρούσα παραγωγή συχνά δυσκολεύεται να ανταποκριθεί. Μάλιστα, πριν 2 χρόνια στο Μεξικό είχε μειωθεί η συγκομιδή με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής πώλησης του αβοκάντο.