Ίσως έχετε δοκιμάσει κέικ, μπισκότα, παγωτά ή κρέμες και γλυκά με σοκολάτα ή καφέ που περιέχουν λίγο τριμμένο τόνκα. Ισως έχετε δει το φασόλι τόνκα στις προθήκες των ενημερωμένων μπαχαράδικων: εξωτερικά είναι μαύρο και ζαρωμένο, ενώ το μέγεθός του θυμίζει αυτό του αμύγδαλου.

Τα αρώματα που βγάζει είναι σύνθετα και θυμίζουν βανίλια, κανέλα, πικραμύγδαλο και γαρίφαλο. Στην ουσία πρόκειται για το σπέρμα ενός γιγάντιου τροπικού δέντρου που λέγεται κουμαρού και φύεται στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Στην κουζίνα χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες και πάντα ψιλοτριμμένο. Λέγεται πως ένα φασόλι τόνκα αρκεί για να αρωματίσεις περίπου 80 πιάτα φαγητού. Εκτός από τη ζαχαροπλαστική, ταιριάζει ωραία σε διάφορους πουρέδες, σε κόκκινες σάλτσες, με τα λευκά κρέατα καθώς και με το φτερωτό κυνήγι, σε σούπες ψαριών. Συμμετέχει στα διάφορα τσάτνεϊ και εκχυλίζεται σε διάφορα οινοπνευματώδη ποτά. Οσον αφορά τα γλυκά, αν αποφασίσετε να το προσθέσετε στις συνταγές σας, να ξέρετε πως συνδυάζεται ωραία με τη βανίλια, το γλυκάνισο και την ινδική καρύδα.

Δείτε επίσης

Calamansi, ένα φρούτο εξωτικό

Τι είναι το γκρατέν Ντοφινουά;

Πατσάς: Το φαγητό του ξενύχτη