Μια ξεχωριστή εμπειρία είχα την ευκαιρία να απολαύσω στο event της εταιρείας Symbeeosis στις 29/09. Η περιπέτεια ξεκίνησε από τη διαδρομή, καθώς η έδρα της, αν και πολύ κοντά στην Αθήνα, βρίσκεται σε ένα ύψωμα, στην Παιανία, λίγο πολύ στη μέση του πουθενά!

Ευτυχώς υπήρχαν παντού πινακίδες που καθοδηγούσαν και τον πιο άπειρο οδηγό. Τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, χωρίζοντάς μας σε μικρά γκρουπ, ξεναγηθήκαμε στον βοτανικό κήπο της εταιρείας και στη συνέχεια ενημερωθήκαμε για τις ξεχωριστές δραστηριότητές της, τα προϊόντα και τον βιώσιμο τρόπο παραγωγής τους. Πρωταγωνιστής της παρουσίασης δεν ήταν οι μέλισσες, όπως περίμενα, αλλά το τσάι του βουνού, οι ιδιότητές του και ο αγνός τρόπος καλλιέργειάς του, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας.

Δοκίμασα κρύο τσάι του βουνού με μέντα και εκχύλισμα μέντας. Αν και είμαι λάτρης του καφέ και θεωρώ ότι το τσάι είναι περισσότερο για τον χειμώνα, η κρύα εκδοχή του ροφήματος ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμένα. Παράλληλα, εν αντιθέσει με το πράσινο τσάι, που μας είναι πιο οικείο, το τσάι του βουνού δεν έχει καθόλου καφεΐνη, ενώ ο τρόπος παρασκευής του από την εταιρεία είναι και πολύ ευργετικός για την υγεία -με τη χρήση ξηρού εκχυλίσματος που μεγιστοποιεί τα οφέλη του βοτάνου.

Η ξενάγηση στους βοτανικούς κήπους
Η Ειρήνη Βαλλιανάτου, βοτανολόγος της εταιρείας μάς ξενάγησε στον Βοτανικό Κήπο του Synbeeosis, μυώντας μας στη φιλοσοφία τους και βάζοντάς μας σε σκέψεις για έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής. Αν και δεν ήταν η κατάλληλη εποχή για ξενάγηση στους κήπους, μιας και ακόμα δεν έχει βρέξει για να δούμε τα πάντα ανθισμένα, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, καθώς το μέρος είναι πανέμορφο, έχει θέα ενώ είναι γεμάτο φυτά που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και στις συνταγές μας.

Στόχος άλλωστε του συγκεκριμένου κήπου είναι να προσφέρει αυτάρκεια προιόντων τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στο προσωπικό. Στη διαδραστική ξενάγηση, έλαβαν μέρος όλες οι αισθήσεις μας. Πέρα από την όραση και την ακοή μας, είχαμε τη δυνατότητα να μυρίσουμε αλλά και να γευτούμε φυτά. Μυρίσαμε αρκετά βότανα, αλλά και γευτήκαμε- οι τολμηροί- τον καρπό της μυρτιάς που είναι αρκετά έντονος και στιφός.

Μέλισσα: η πηγή της έμπνευσής τους
Εντός Αθηνών, πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, η Νίκη και ο Νίκος Κουτσιανάς έστησαν ένα πρωτότυπο εργαστήρι έρευνας, καινοτομίας, για να στεγάσουν το νέο τους όραμα. Η ζωή της μέλισσας είναι η πηγή της έμπνευσής τους και το πρότυπό τους. Πέρα από το ότι αποτελεί τον σημαντικότερο επικονιαστή της φύσης, η ζωή της είναι μια μικρογραφία για το πώς θα μπορούσε να λειτουργεί και ο άνθρωπος, σεβόμενος το περιβάλλον. Γι’ αυτό και ονόμασαν την εταιρεία τους Symbeeosis, που παραπέμπει στην ελληνική λέξη συμβίωση αλλά εσωκλείει και την αγγλική λέξη bee=μέλισσα.

Το μότο της εταιρείας: Η διατροφή είναι το σημαντικότερο φάρμακο για τις περισσότερες ασθένειες!
Ως φαρμακοποιοί, γνωρίζουν καλά από φάρμακα. Έχοντας μελετήσει τον Ιπποκράτη, γνωρίζουν ότι η σωστή διατροφή είναι το παν στη ζωή μας και μπορεί να μας γλιτώσει από πολλές ασθένειες. Γι’ αυτό και έχουν φροντίσει να φιλοξενούν στον Βοτανικό τους κήπο ένα μεγάλο αριθμό βοτάνων από τα ιπποκράτεια φυτά, όπως τα αποκαλούν οι ειδικοί, ενώ παράλληλα συνεργάζονται με μια ομάδα βοτανολόγων, ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών στα προϊόντα τους.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Symbeeosis (@symbeeosis_)


Αναγεννητική καλλιέργεια
Οι βασικές ομάδες καλλιεργητών της εταιρείας βρίσκονται στην Αρκαδία και τον Όλυμπο. Συνεργάζονται με τους βοτανολόγους, που πηγαινοέρχονται στις περιοχές για να εκπαιδεύσουν τους ντόπιους σε πιο βιώσιμες καλλιέργειες, με σεβασμό στη φύση, τις ανάγκες και σεβόμενοι διεθνείς πλατφόρμες που ελέγχονται, το Agroknow και το Gaiasense.

To τσάι του βουνού καλλιεργείται μόνο σε περιοχές που φύεται, ενώ την καλλιέργειά του στον Όλυμπο έχουν αναλάβει αποκλειστικά γυναίκες της περιοχής, αγρότισσες που απορροφήθηκαν από την εταιρεία για τη συγκεκριμένη δουλειά.

Πέρα από το τσάι του βουνού, στην εταιρεία παράγονται και άλλα βότανα που καταναλώνονται ως αφεψήματα, αλλά και λειτουργικά βιολογικά μέλια, ενώ είναι έτοιμοι και να λανσάρουν και συμπληρώματα διατροφής. Τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της σειράς είναι τα οργανικά μέλια: ένα αντιοξειδωτικό μέλι με δραστικό ξηρό εκχύλισμα πρόπολης, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ένα με δραστικό ξηρό εκχύλισμα κουρκουμά, έξτρα αντιοξειδωτικό, με αντιφλεγμονώδη δράση και ένα άλλο με δραστικό ξηρό εκχύλισμα τζίντζερ, που βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Δείτε επίσης:
Τα ελληνικά αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά είναι superfoods

Αρωματικό κέικ και γλάσο με τσάι του βουνού

Το Δίκταμο νοστίμισε κι άλλο!