Η Εύα Μονοχάρη λύνει τον γλυκό γρίφο της εβδομάδας με επιδόρπια δροσερά και ελαφριά, ιδανικά για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Μαλεμπί
15 λεπτά, αναμονή 1-2 ώρες

Υλικά για 4 άτομα
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες
60 γρ. ρυζάλευρο
40 γρ. νισεστέ
40 γρ. ζάχαρη
1/4 κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη, προαιρετικά

Για το σερβίρισμα
τριαντάφυλλο γλυκό του κουταλιού και φιστίκι Αιγίνης, τριμμένο

Διαδικασία
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το ρυζάλευρο, τον νισεστέ, τη ζάχαρη και τη μαστίχα, αν χρησιμοποιήσουμε, και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε τα συστατικά να διαλυθούν στο γάλα.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μοιράζουμε το μαλεμπί σε 4 μπολ και, αφού πέσει η θερμοκρασία του, τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Σερβίρουμε το μαλεμπί με τριαντάφυλλο γλυκό του κουταλιού και φιστίκι Αιγίνης.

Νόστιμα tips
* Αν δεν βρούμε τριαντάφυλλο γλυκό του κουταλιού, ραντίζουμε την κρέμα με ροδόνερο.
* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα αμυγδάλου αντί για αγελαδινό. Θα βγει εξίσου νόστιμο.

Εύκολο μιλφέιγ με cream crackers
45 λεπτά, αναμονή 3 ώρες

Υλικά για 6 άτομα
30 cream crackers + λίγα επιπλέον
200 ml γάλα φρέσκο
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, χτυπημένη σε σφιχτή σαντιγί
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα φρέσκο
5 κρόκοι αυγών
80 γρ. κορν φλάουρ
180 γρ. ζάχαρη
20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. βούτυρο
1 βανίλια

Διαδικασία
Για την κρέμα
Κρατάμε στην άκρη ένα φλιτζάνι από το γάλα και το υπόλοιπο το βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με αυγοδάρτη τα αυγά, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλεύρι, τη βανίλια και το γάλα που κρατήσαμε. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι από το ζεστό γάλα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα, αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη και αφού κρυώσει προσθέτουμε 100 γρ. από τη σαντιγί και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.

Για το μιλφέιγ
Βουτάμε τα cream crackers στο γάλα και κάνουμε σε ανάλογο ταψί ή σκεύος μια στρώση από 9 cream crackers. Προσθέτουμε και απλώνουμε τη μισή κρέμα, συνεχίζουμε με μία ακόμη στρώση από 9 cream crackers τα οποία βουτάμε στο γάλα και απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Τέλος, καλύπτουμε με άλλη μία στρώση από cream crackers, βουτηγμένα και πάλι στο γάλα.
Απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες. Σερβίρουμε το μιλφέιγ με τριμμένα cream crackers από πάνω και ζάχαρη άχνη

Φρυγανιά Ζακύνθου με μαστίχα
45 λεπτά, αναμονή 2 ώρες

Υλικά για 6 άτομα
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1 βανίλια
καβουρδισμένα αμύγδαλα, χοντροσπασμένα
λίγη κανέλα, σκόνη

Για τη βάση
12 φρυγανιές σταρένιες ή σίκαλης

Για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρη
300 ml νερό
1 ξυλάκι κανέλα

Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
90 γρ. άνθος αραβοσίτου
160 γρ. ζάχαρη άχνη
1/4 κουτ. γλυκού μαστίχα, τριμμένη

Διαδικασία
Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5΄, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου, τη ζάχαρη και τη μαστίχα, ανακατεύουμε πολύ καλά με αυγοδάρτη ώστε να διαλυθούν. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε και καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη μέχρι να κρυώσει ανακατεύοντας τακτικά για να μην πιάσει κρούστα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια σε σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε 100 γρ. από τη σαντιγί στην κρέμα και την υπόλοιπη τη βάζουμε στο ψυγείο.

Σε ένα ορθογώνιο σκεύος απλώνουμε τις φρυγανιές τη μία δίπλα στην άλλη και τις σιροπιάζουμε. Μόλις οι φρυγανιές απορροφήσουν το σιρόπι περιχύνουμε με την κρέμα, καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Σερβίρουμε τη φρυγανιά γαρνιρισμένη με σαντιγί, αμύγδαλα και κανέλα

Ζελέ με ροδάκινα και γιαούρτι
1 ώρα και 30 λεπτά, αναμονή 4,5 ώρες

Υλικά για 4-6 άτομα
2 φακελάκια ζελέ με γεύση βερίκοκο ή ροδάκινο
400 ml βραστό νερό
200 ml παγωμένο νερό
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
600 γρ. κομπόστα ροδάκινο

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ζελέ με το βραστό νερό μέχρι να διαλυθεί και προσθέτουμε το κρύο νερό. Αφήνουμε το ζελέ να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου. Στη βάση μιας φόρμας τοποθετούμε τα ροδάκινα, χωρίς το σιρόπι τους, προσθέτουμε τη μισή ακριβώς ποσότητα του ζελέ και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι να σταθεροποιηθεί.Κατόπιν, στην υπόλοιπη ποσότητα του ζελέ ενσωματώνουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας με αυγοδάρτη και το προσθέτουμε επάνω από τα ροδάκινα. Αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες. Για να ξεφορμάρουμε το γλυκό, βυθίζουμε το σκεύος σε καυτό νερό για ελάχιστα δευτερόλεπτα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Σερβίρουμε αμέσως με φρέσκα ροδάκινα.

Νόστιμο Tip
Μπορούμε να συνδυάσουμε όποια γεύση ζελέ και φρούτα μάς αρέσουν στο συγκεκριμένο γλυκό. Θα βγει εξίσου νόστιμο.

Φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη

 

Δείτε επίσης:
Ψητά ροδάκινα με κατσικίσιο τυρί

Γλυκό ψυγείου με φρούτα του δάσους

Φτιάχνουμε αυθεντική πανακότα όπως οι Ιταλοί (βήμα-βήμα)