Μια πρωτοποριακή ιδέα της Γεωθερμικής Ελλάδος που άνθησε εν μέσω του πρώτου lockdown και νοστιμίζει αλμυρά και γλυκά πιάτα.

Ο γεωλόγος Νίκος Κολιός αποφάσισε το 1996 να αξιοποιήσει τη γεωθερμική ενέργεια σε αγροτικές εφαρμογές, ιδρύοντας τη Γεωθερμική Ελλάδος στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης. Αρχικά, ασχολήθηκε με την προωρίμανση σπαραγγιών, όπου η γεωθερμία λειτούργησε ως ένα είδος υποεδάφιας θέρμανσης που βοηθούσε την πρώιμη ωρίμανσή τους. Επειδή όμως αυτή η διαδικασία γινόταν για μόλις ενάμιση μήνα τον χειμώνα, το 2000 ξεκίνησε την ξήρανση αγροτικών προϊόντων. Πριν από έναν χρόνο, μαζί με τον γιο του Αλέξανδρο, δημιούργησαν μια νέα σειρά προϊόντων, τις πούδρες από φρούτα και λαχανικά υπό την επωνυμία «Δώσε Γεύση».

Από το «τούνελ» στο βάζο
«Μέσα από διάφορες δοκιμές, δημιουργήσαμε πούδρες, τις οποίες χρησιμοποιούσαμε αρχικά για τις δικές μας συνταγές και ενθουσιαστήκαμε με το αποτέλεσμα. Η εμπορική αξιοποίησή τους ήρθε με το πρώτο lockdown, όταν είδαμε ότι σε πολλούς άρεσε να μαγειρεύουν στο σπίτι, πειραματίζονταν με τις γεύσεις και αναζητούσαν ποιοτικά υλικά και φυσικές πρώτες ύλες», εξιστορεί ο Αλέξανδρος. Η σειρά «Δώσε Γεύση» περιλαμβάνει πέντε πούδρες: από ντομάτα, ελιές Χαλκιδικής, κόκκινη πιπεριά, ολόκληρα πορτοκάλια και ολόκληρα λεμόνια. Για την παραγωγή τους χρησιμοποιούν φρούτα και λαχανικά Ελλήνων παραγωγών και αξιοποιούν τη διαδικασία αφυδάτωσης σε ξηραντήρια τύπου «τούνελ», που χρησιμοποιούν και για τα υπόλοιπα προϊόντα τους και κατά την οποία, η αφυδάτωση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ρεύματος θερμού αέρα. «Με τη χαμηλή θερμοκρασία αφυδάτωσης να μην ξεπερνά τους 55ºC, μένουν αναλλοίωτα η γεύση και τα αρώματα των πρώτων υλών, καθώς και τα διαθρεπτικά τους στοιχεία», εξηγεί ο Αλέξανδρος. Στη συνέχεια, τα προϊόντα αλέθονται, κοσκινίζονται και οι πούδρες, που δεν περιέχουν χημικά, συντηρητικά ή ενισχυτικά γεύσεων, μπαίνουν σε γυάλινα βάζα.

Σε γλυκά και αλμυρά πιάτα
Οι πούδρες φρούτων και λαχανικών είναι αρτύματα που δίνουν γεύση σε κάθε πιάτο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις φάσεις του μαγειρέματος, από το μαρινάρισμα έως το σερβίρισμα. Οι συνταγές που προστίθενται είναι πολλές. Πασπαλίστε, για παράδειγμα, πατάτες τηγανητές με πούδρα πιπεριάς, ένα σάντουιτς με πούδρα ελιάς, κολοκυθόσουπα με πούδρα πορτοκάλι ή κέικ βανίλια με πούδρα λεμονιού.

Η δυναμική ανάπτυξη
Ο Αλέξανδρος Κολιός είναι η νέα γενιά της επιχείρησης που φιλοδοξεί να μεγαλώσει την γκάμα των προϊόντων τους. «Η πρωτογενής παραγωγή είναι η αδυναμία μου κι αυτό που πραγματικά ευχαριστιέμαι να κάνω στην επαγγελματική μου ζωή. Πριν από περίπου 2 χρόνια σκέφτηκα πως είχε έρθει η ώρα να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτόν τον τομέα», μας λέει ο Αλέξανδρος όταν τον ρωτάμε πώς αποφάσισε να αφήσει την καριέρα στα χρηματοοικονομικά για να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση. Οσο για τα μελλοντικά του σχέδια, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον τους είναι επικεντρωμένο στη σειρά «Δώσε Γεύση». «Εργαζόμαστε πάνω στις επόμενες γεύσεις και ετοιμάζουμε μεγαλύτερες συσκευασίες, για τον χώρο της εστίασης, όταν με το καλό ανοίξουν πάλι τα εστιατόρια, αφού υπάρχει μεγάλη δυναμική στον χώρο αυτό», καταλήγει.

info
Νέο Εράσμιος, Ξάνθη, τηλ.: 25410 61710, www.dosegefsi.gr. Βρίσκουμε τις πούδρες «Δώσε Γεύση» σε ενημερωμένα παντοπωλεία και μέσω του site τους.

Δείτε επίσης:
Εκλεκτά βότανα και όσπρια Φεραία Γη

Μελάσα Emelia: Υπερτροφή και γλυκαντικό μαζί!

Χαλβάς εξαιρετικός από την οικογένεια Αργουδέλη