Στο Βελεστίνο Μαγνησίας το τσάι του βουνού «Φεραία Γη» έγινε premium προϊόν και η ρίγανή τους απέκτησε Πρότυπο Αξιολόγησης Ποιότητας.

Στο αγρόκτημα «Φεραία Γη», ο Χαράλαμπος Αραμπατζής φροντίζει ένα προς ένα τα μοναδικά αρωματικά φυτά που καλλιεργεί, καθώς για εκείνον αποτελούν τους παγκόσμιους πρεσβευτές της ελληνικότητας. «Η “Φεραία Γη” ξεκίνησε όταν τελειώνοντας τις σπουδές μου ως τεχνολόγος γεωπόνος επέστρεψα στο Βελεστίνο για να συνεχίσω και να εκσυγχρονίσω την οικογενειακή αγροτική παραγωγή. Από το βαμβάκι και τη βιομηχανική ντομάτα περάσαμε στα αρωματικά φυτά και τα όσπρια και σε πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια. Πριν από 20 χρόνια αυτή η στροφή δεν ήταν εύκολη, κυρίως λόγω της έλλειψης τεχνογνωσίας. Σήμερα, η εταιρεία χρησιμοποιεί πολλαπλασιαστικό υλικό από παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες και πληθυσμούς. Για τη ρίγανη συγκεκριμένα, καλλιεργούμε κλώνους που έχουμε επιλέξει από τα βουνά της Ελλάδας, με συγκεκριμένα αρωματικά κριτήρια, δημιουργώντας έτσι μοναδικά χαρμάνια. Για το τσάι του βουνού, η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας είχε μια μεγάλη παράδοση που την αξιοποιήσαμε στις φυτείες μας».

Το πρότυπο αξιολόγησης της ρίγανης
«Οταν απευθυνθήκαμε στην παγκόσμια αγορά είδαμε ότι για μεγάλες ποσότητες πώλησης δεν υπήρχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αξιολόγησης της ποιότητας της ρίγανης. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ορίσουμε εμείς τα κριτήρια για να μπορεί επίσημα να αποδειχτεί ότι έχουμε ένα πραγματικά ανώτερο προϊόν. Ετσι, σε συνεργασία με επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς που τους έχουμε αρωγούς από την πρώτη στιγμή του εγχειρήματός μας, καταλήξαμε στα 4 βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της ρίγανης: καθαρότητα – νόθευση, περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο, κοκκομετρία, χρώμα».

Εξαγωγική δύναμη
«Σε συνεργασία με άλλες εξαγωγικές επιχειρήσεις καταφέραμε να φτάνει η τριμμένη μας ρίγανη σε πάνω από 12 χώρες. Στο μέλλον ελπίζουμε ότι όλη η γκάμα των προϊόντων μας θα είναι βιολογικής γεωργίας γιατί, εκτός από το ότι αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο πώλησης, είναι και ένα χρέος προς το περιβάλλον και τους καταναλωτές».

Όσπρια εκλεκτά
Το μεγαλύτερο μέρος τον οσπρίων της εταιρείας καλλιεργείται σε ιδιόκτητες εκτάσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεργασία και με επιλεγμένους παραγωγούς από κάποιες περιοχές με προϊόντα ιδιαίτερης ποιότητας, όπως οι Γίγαντες Πρεσπών. «Ολες οι ποικιλίες των οσπρίων είναι παραδοσιακές ελληνικές, με δική μας σποροπαραγωγή κάθε χρόνο».

Η τελετουργία του τσαγιού
Οσο για το τσάι του βουνού, ο κ. Αραμπατζής μάς εξηγεί πως για να αναδειχτούν όλα τα αρώματα και οι μοναδικές ιδιότητές του πρέπει να το ρίξουμε σε βραστό νερό που έχουμε βγάλει, όμως, από τη φωτιά και να περιμένουμε για 6 με 10 λεπτά ώστε να γίνει σωστά η διαδικασία της έγχυσης. Προτείνει δε και ένα αφέψημα-κοκτέιλ: «Ενας εξαιρετικός συνδυασμός για αφέψημα που μπορεί να σερβιριστεί και κρύο είναι τσάι του βουνού και ελληνικό φασκόμηλο σε ποσοστό 70-30».

info
«Terra Ferea» («Φεραία Γη»): terraferea.com. Σε επιλεγμένα φυσικά καταστήματα στην Αθήνα, καθώς και σε πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Δείτε επίσης:
Οι κερασιές ανθίζουν στην Πιερία

Στα σχολεία της Ρουμανίας τα παιδιά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά

Μελάσα Emelia: Υπερτροφή και γλυκαντικό μαζί!