Από το απλό κρυολόγημα μέχρι τη γαστρεντερίτιδα που σε ρίχνει στο κρεβάτι και κάνει την καθημερινότητα μαρτύριο, όλοι ξέρουμε από προσωπική εμπειρία ότι με αντιπυρετικά μόνο δεν γίνεται να τη βγάλεις. Το μυστικό για να γίνεις πιο γρήγορα καλά βρίσκεται στη διατροφή σου ή αλλιώς στις τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου, ώστε να έχεις γρήγορη ανάρρωση.

paidia

Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
* Η βιταμίνη C είναι ο μεγαλύτερος σου σύμμαχος κατά των ιώσεων, βάλε, λοιπόν, στο πρόγραμμα πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, ακτινίδια, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, σπανάκι, μπρόκολο και κουνουπίδι.
* Παράλληλα, η βιταμίνη Α ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την άμυνα του οργανισμού, γι αυτό μην ξεχνάς τα καρότα, το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τις γλυκοπατάτες, την κολοκύθα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
* Ήξερες ότι όσοι έχουν έλλειψη σιδήρου συνήθως παρουσιάζουν και ευαισθησία στο κρύο; Ενίσχυσε, λοιπόν, το μενού σου με φασόλια, φακές, μοσχάρι και μοσχαρίσιο συκώτι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, σπανάκι, αβγά και αποξηραμένα φρούτα.
* Η βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ιώσεις και το βρίσκεις στο ελαιόλαδο και γενικά στα φυτικά έλαια, στα αμύγδαλα και τα καρύδια και στον λιναρόσπορο.
* Τέλος, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3) συντελούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, γι αυτό δεν παραλείπεις σολομό, σαρδέλες, πράσινα λαχανικά, λιναρόσπορο, σόγια, καρύδια, μαργαρίνη και γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά.

ponos-stin-koilia

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στη γαστρεντερίτιδα
Το σημαντικό στη γαστρεντερίτιδα είναι να μην ξεχνάς να πίνεις πολλά υγρά (κυρίως νερό), για να αποφύγεις την αφυδάτωση. Καλό είναι μάλιστα να ρίξεις στο νερό σου ηλεκτρολύτες (θα τους βρεις στο φαρμακείο σε φακελάκι) και να το πίνεις με ένα κουταλάκι του γλυκού σιγά σιγά. Παράλληλα, όσο δύσκολο και αν σου φαίνεται όταν έχεις γαστρεντερίτιδα, δεν πρέπει να παραλείπεις το φαγητό, τουλάχιστον από τη δεύτερη μέρα και μετά, μιας και πολλοί γιατροί προτείνουν την πρώτη μέρα να μην τρώτε τίποτα.
* Τι μπορείς να φας; Zυμαρικά, ρύζι (ειδικά λαπά, δηλαδή με λίγο ζουμάκι, λάδι και λεμόνι), άπαχο κρέας, αβγά, πατάτες, καρότα, μήλα, μπανάνες, δημητριακά χωρίς ζάχαρη, κράκερ, φρυγανιές, γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά.
* Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στη γαστρεντερίτιδα απαγορεύονται τα φρουτοποτά, τα αναψυκτικά και οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη, ο καφές, οι έτοιμες σούπες, τα τηγανητά, τα γλυκά, τα λιπαρά κρέατα και οι πικάντικες τροφές.

soupa

9 συνταγές για να νιώσεις καλύτερα:

1. Η κλασική κοτόσουπα
Είναι το φαγητό που θα φτιάξεις σίγουρα είτε έχεις μια απλή γρίπη είτε γαστρεντερίτιδα και θα νοιώσεις αμέσως καλύτερα. Δες τη συνταγή ΕΔΩ

Και επειδή έχει και η κοτόσουπα τα μυστικά της, ρίξε μια ματιά στα 7 tips για να φτιάξεις την τέλεια κοτόσουπα.

2. Σούπα «μινεστρόνε» με μανέστρα και λαχανικά
Συνδυάζει ζυμαρικά και λαχανικά και είναι ένα κι ένα για να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και να σταθείς στα πόδια σου σε περιόδους γαστρεντερίτιδας. Δες τη συνταγή ΕΔΩ

3. Κλασική κρεατόσουπα
Και επειδή το μοσχάρι είναι ιδανική επιλογή όταν αναζητάς τροφές που τονώνουν το ανοσοποιητικό, δοκίμασε και μια πλούσια κρεατόσουπα. Δες τη συνταγή ΕΔΩ

xilomeni-kotosoupa-psi

4. Χυλωμένη κοτόσουπα με δύο υλικά
Ο φιδές είναι από τις πιο κλασικές επιλογές για φαγητό όταν είσαι άρρωστος. Όπως και η κοτόσουπα. Δοκίμασε λοιπόν αυτή τη συνταγή που συνδυάζει και τα δύο. Δες τη συνταγή ΕΔΩ

5. Πουρές πατάτας με καρότα
Τα βρασμένα καρότα και οι πατάτες είναι από τις καλύτερες τροφές για όποιον έχει γαστρεντερίτιδα. Τι καλύτερο από έναν πουρέ που τα “παντρεύει” με τον πιο νόστιμο τρόπο; Αλλά επειδή το στομάχι σου μάλλον δεν τα πάει καλά με τα μπαχαρικά, μπορείς να παραλείψει το κύμινο και να βάλεις πιπέρι με μέτρο. Δες τη συνταγή ΕΔΩ

6. Πουρές πατάτας
Αν θες κάτι ακόμη πιο απλό πάλι, δοκίμασε τον κλασικό πουρέ πατάτας. Δες τη συνταγή ΕΔΩ

7. Λαπάς
Ο λαπάς είναι ίσως το πρώτο φαγητό που δοκιμάζουν να φάνε όσοι υποφέρουν από γαστρεντερίτιδα. Θα τον φτιάξεις ακολουθώντας τη βασική συνταγή για ρύζι χιονάτο για πιλάφι και στο τέλος θα προσθέσεις αρκετό χυμό λεμονιού.

xymos-karoto

8. Smoothie πορτοκάλι – καρότο
Μπορεί οι χυμοί να μην είναι ό,τι καλύτερο για όποιον έχει γαστρεντερίτιδα, αλλά στις περιπτώσεις του κρυολογήματος, αλλά και για να ενισχύσεις γενικά το ανοσοποιητικό σου και να αποφύγεις τις ιώσεις, είναι ιδανικοί. Δες τη συνταγή ΕΔΩ

9. Χυμός με πιπεριές Φλωρίνης, αχλάδι και πορτοκάλι
Ομοίως και αυτός ο αναζωογονητικός χυμός με πιπεριά και πορτοκάλι που είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Δες τη συνταγή ΕΔΩ

iwseis

Δείτε επίσης:
Ρίξ’ το στη σοκολάτα και ξέχνα το βήχα

Θες να γλυτώσεις το κρυολόγημα; Τρώγε γιαούρτι!

Χυμοί και smoothies κόντρα στις ιώσεις