O Γιώργος Δημητρακόπουλος προτείνει ζεστές σαλάτες με κάθε είδους όσπρια. Τις συνδυάζει μοναδικά με ολόφρεσκα μυρωδικά και τραγανούς ξηρούς καρπούς σε πιάτα χορταστικά και θρεπτικά.

Σαλάτα με ρεβίθια, μπρόκολο, κουνουπίδι και πέστο βασιλικού
2 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 45΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

200 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
½ κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
½ μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια
100 γρ. σπανάκι baby
100 γρ. ρόκα baby
90 γρ. μαύρες ελιές
90 γρ. πράσινες ελιές
70 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
3-4 κ.σ. πέστο βασιλικού από βαζάκι
3 κ.σ. ξίδι, λευκό
έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βάζουμε τα ρεβίθια αποβραδίς σε ένα βαθύ μπολ με νερό. Το πρωί τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό να τα σκεπάζει. Αφού πάρουν μια βράση, τα ξαφρίζουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ½ με 2 ώρες ανακατεύοντας πού και πού.

Επειτα στρώνουμε με λαδόκολλα ένα πιρέξ, αδειάζουμε μέσα το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Κατόπιν, καλύπτουμε το κουνουπίδι και το μπρόκολο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C στον αέρα για 18-20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, προσθέτουμε τα ρεβίθια αφού τα έχουμε σουρώσει και τα κρατάμε ζεστά.

Σε ένα μπολ σερβιρίσματος αδειάζουμε μέσα τη ρόκα, το σπανάκι, το ξίδι, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Τέλος, ρίχνουμε πάνω από τη σαλάτα το ψητό κουνουπίδι, τα ρεβίθια, το μπρόκολο, τις ελιές, το κουκουνάρι, γαρνίρουμε με το πέστο βασιλικού και σερβίρουμε.

Τρίχρωμη σαλάτα φακής με σιτάρι, αρακά και σος σαγκουίνι
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 20΄ + 4 ΩΡΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

1 φύλλο δάφνης
1 κύβο λαχανικών
200 γρ. φακές, τρίχρωμες
100 γρ. σιτάρι
50 γρ. αρακά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουτ. σούπας φουντούκια σπασμένα
5 λιαστές ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουτ. σούπας σχοινόπρασο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σος σαγκουίνι
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
ξύσμα και χυμό από ½ σαγκουίνι (ακέρωτο)
1 κουτ. γλυκού μέλι
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
1 κουτ. γλυκού βαλσαμικό ξίδι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Μουσκεύουμε σε νερό το σιτάρι για 3-4 ώρες να φουσκώσει. Σουρώνουμε το νερό που δεν έχει απορροφήσει το σιτάρι. Αδειάζουμε το σιτάρι σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με 7 φλιτζάνια νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι το σιτάρι να γίνει τρυφερό, για περίπου 45 λεπτά, χωρίς όμως να «ανοίξει» πολύ και να αποβάλει τη φλούδα του. Σουρώνουμε.

Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το 1,5 λίτρο νερό, τη δάφνη, τον κύβο, τις φακές, τον αρακά και βράζουμε για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε τις φακές και τον αρακά σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μικρές ροδέλες, τις λιαστές ντομάτες σε μικρά κυβάκια, σπάμε τα φουντούκια, ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο και το σκόρδο και τα ανακατεύουμε μαζί με το σιτάρι, τις φακές και τον αρακά. Ενσωματώνουμε και τη σος σαγκουίνι.

Σος σαγκουίνι: Σε ένα μπρίκι βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού με το μέλι και σε χαμηλή φωτιά τον συμπυκνώνουμε, δηλαδή βράζουμε να μειωθεί στο 1/3 του όγκου του. Αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη μουστάρδα, το ξίδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λάδι χτυπώντας διαρκώς με τον αυγοδάρτη ν  ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα και σερβίρουμε.

Οσπριάδα με ραδίκια και ψητά καραμελωμένα καρότα
2 ΩΡΕΣ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

500 γρ. διαφορετικά όσπρια μουλιασμένα αποβραδίς)
300 γρ. ραδίκια, κομμένα
350 γρ. ντοματάκια κομμένα στα 4
4 πιπεριές πολύχρωμες ψιλοκομμένες
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας κάππαρη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για το dressing
χυμό από 1 λεμόνι
50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα ντιζόν
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τα καρότα
300 γρ. λεπτά καρότα, καθαρισμένα
2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
60 ml μπράντι
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Από την προηγούμενη μέρα μουλιάζουμε τα όσπρια σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε να μείνουν στο νερό όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα βράζουμε τα όσπρια σε μια κατσαρόλα με νερό για 1 με 1,5 ώρα περίπου ή και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί. Τα τελευταία 30 λεπτά ρίχνουμε τα ραδίκια. Ψιλοκόβουμε τα ντοματάκια, τις πιπεριές, τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό.

Για τα καρότα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί. Aπλώνουμε τα καρότα στο ταψί, σε μονή στρώση. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το μέλι, το μπράντι, τον χυμό λεμονιού, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά ανακατεύοντας. Περιχύνουμε με το μείγμα τα καρότα, σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν (ανάλογα με το πάχος τους). Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ξεφουρνίζουμε και τα χρησιμοποιούμε σε σαλάτες ή τα απολαμβάνουμε ως έχουν.

Στραγγίζουμε τα όσπρια μαζί με τα ραδίκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα ψιλοκομμένα μας υλικά. Προσθέτουμε το dressing μας και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα καρότα και σερβίρουμε.

Ζεστή σαλάτα με μαυρομάτικα, φινόκιο και σος γιαουρτιού με ούζο και λεμόνι
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 35΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

2 φλιτζ. μαυρομάτικα φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς
1 μεγάλο μάτσο μάραθα
2 φινόκιο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε καρεδάκια
1/3 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σος γιαουρτιού
300 γρ. φυτικό γιαούρτι (γεύση φυσική)
30 γρ. ούζο
1 λεμόνι, το ξύσμα και χυμό
1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια στο νερό. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό να πάρουν βράση. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα ξαναβάζουμε με νερό που να τα σκεπάζει ένα δάκτυλο να βράσουν. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε στο μέτριο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε νερ όποτε χρειάζεται, φροντίζοντας στο τέλος να μείνουν με λίγο νεράκι.

Καθαρίζουμε τα μάραθα και παίρνουμε μόνο τις φουντίτσες. Κόβουμε τα φινόκιο σε μικρά κυβάκια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια και προσθέτουμε τα μάραθα και το φινόκιο. Προσθέτουμε νερό, αλάτι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, βάζουμε τα φασολάκια με τρυπητή κουτάλα στην κατσαρόλα με τα μάραθα και προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νεράκι. Επίσης συμπληρώνουμε τα υγρά με όσο νερό χρειάζεται από εκείνο που έβρασαν τα φασόλια. Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει μέχρι να δέσει η σάλτσα του και λίγο πριν το τέλος το αλατίζουμε. Δεν πρέπει να μείνει με πολλά υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Παράλληλα προετοιμάζουμε τη σος γιαουρτιού.

Σος γιαουρτιού: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μας εκτός από το ούζο και ανακατεύουμε καλά. Τέλος ρίχνουμε το ούζο και ανακατεύουμε ξανά ελαφρώς. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. Σερβίρουμε τα μαυρομάτικα χλιαρά προς κρύα και περιχύνουμε με τη δροσερή σος γιαουρτιού.

Σαλάτα γίγαντες με αγκινάρες και αβοκάντο
2 ΩΡΕΣ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

500 γρ. γίγαντες μουλιασμένους αποβραδίς
6 αγκινάρες φρέσκες ή κατεψυγμένες
2 αβοκάντο σχετικά ώριμα (όχι πολύ σκληρά)
2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
4 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
700 γρ. ντοματάκια κονκασέ
2 πρέζες ζάχαρη
½ ματσάκι μαϊντανό
2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. νερό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό. Την επόμενη ημέρα τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40-50 λεπτά. Τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37χ25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.).

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το αλατοπίπερο. Βράζουμε τη σύβραση για 10 λεπτά και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες. Προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες στη μέση και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.

Κόβουμε τα αβοκάντο στα 2 και με τη βοήθεια ενός κουταλιού ξεχωρίζουμε τη φλούδα από τη σάρκα. Κόβουμε τα αβοκάντο σε χοντρούς κύβους. Σερβίρουμε τους γίγαντες με τις αγκινάρες χλιαρούς, γαρνίροντας με τους κύβους αβοκάντο.

Φάβα με ζεστά σπαράγγια, φέτα και ψιλοκομμένα μανταρίνια
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

500 γρ. φάβα
2 μέτρια κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
1½ λίτρο νερό
1/4 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα σπαράγγια
250 γρ. σπαράγγια φρέσκα
40 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι • πιπέρι
100 γρ. φέτα ή 20 γρ. αμύγδαλο φιλέ αν νηστεύουμε
4-5 κλωνάρι θυμάρι, μόνο τα φύλλα
2 μανταρίνια

Διαδικασία

Μουλιάζουμε τη φάβα σε νερό για 30 λεπτά. Τη στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε μια κατσαρόλα πλασοτέ με βαριά μεταλλική βάση. Ρίχνουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια με το θυμάρι και αφήνουμε για 7-8 λεπτά να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τη φάβα και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το θυμάρι και σιγοβράζουμε, ξαφρίζοντας για περίπου 50 λεπτά. Δεν ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει. Αφήνουμε σχεδόν να λιώσει από το βράσιμο. Αλατίζουμε προς το τέλος. Την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Σπαράγγια: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Καθαρίζουμε τα σπαράγγια κόβοντας το σκληρό μέρος στη βάση τους και ξεφλουδίζουμε από τη μέση και κάτω με ένα πίλερ.

Σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο το σκόρδο ψιλοκομμένο μαζί με το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη και το μπούκοβο για 1 λεπτό. Αφαιρούμε από τη φωτιά.

Σε μπολ ανακατεύουμε τα σπαράγγια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε και το μείγμα από το τηγάνι. Αδειάζουμε τα σπαράγγια μας σε ένα πυρίμαχο σκεύος 20×30 εκ., σπάμε τη φέτα με τα χέρια και ρίχνουμε το θυμάρι. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και ρίχνουμε τον χυμό από 1 λεμόνι.

Σερβίρουμε τη φάβα με τα σπαράγγια, ρίχνουμε τη φέτα τριμμένη (ή καβουρδιμένο αμύγδαλο φιλέ αν νηστεύουμε) και τα μανταρίνια κομμένα σε μικρά κυβάκια.

Styling: Κ. Λυκουρέση Food styling: Μ. Γεωργιάδης Φωτογραφίες: STUDIO M

Δείτε επίσης:

Όσπρια; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τα όσπρια στο πιάτο + 12 νόστιμες συνταγές

Σαλάτα με όσπρια, σιτάρι και γαλοτύρι