Ένα κοκτέιλ με πολλές ιστορίες, δυνατή προσωπικότητα και απολαυστικό χαρακτήρα.

Μου είναι δύσκολο να αντισταθώ στο κόκκινο χρώμα του, στην umami γεύση του, στην «ευγενική» παρουσία του αλκοόλ και στον καυτερό του χαρακτήρα. Το Bloody Mary είναι ένα νόστιμο, πικάντικο, απολαυστικό και δροσιστικό κοκτέιλ που δεν λείπει ποτέ από τους καταλόγους των μπαρ και τα τελευταία χρόνια συνοδεύει άψογα ένα brunch.

Μπορεί να ανήκει στα κλασικά ποτά, όμως έχει γίνει και ένας καμβάς πειραματισμού για πολλούς bartenders που «παίζουν»
με αυτό, ετοιμάζοντας ενδιαφέρουσες παραλλαγές.

Για παράδειγμα, δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνο το Bloody Mary που είχε φτιάξει ο Χρήστος Χουσέας με τσίπουρο στην Τήνο και το είχε συνοδέψει με ένα βαθιά νόστιμο και γλυκό τοματίνι. Αλλά ούτε βέβαια εκείνες τις εντυπωσιακές δημιουργίες του Αλέξανδρου Γκιγκόπουλου που μέσα από την πληθωρικότητα των υλικών, πάντα πρόσφερε στο ποτήρι ένα γευστικότατο αποτέλεσμα. Και φυσικά δεν μπορώ να μην σας αναφέρω τόσο εκείνο που ετοιμάζουν στο Baba Au Rum, το οποίο καπνίζεται με mezcal, περιέχει λίγο porto και είναι απολαυστικά καυτερό, αλλά και τις ιδιαίτερες παραλλαγές που σερβίρει η Μαίρη Ταλαιπώρου στο εστιατόριο Nikkei και συνοδεύουν με μαεστρία το φαγητό – το δε φετινό με φαγόπυρο, παντζάρι και καυτερά μπαχαρικά είναι φανταστικό.

Σταγόνες ιστορίας
Υπάρχουν πολλά σενάρια τόσο για το πώς πήρε το όνομά του όσο και για το πότε πρωτοεμφανίστηκε. Ενα από αυτά, που μάλιστα αγγίζει τα όρια του μύθου, μας ταξιδεύει στην Αγγλία του 1550. Η Mary Tudor, η Βασίλισσα Μαίρη η 1η της Αγγλίας, είχε σκοπό να επαναφέρει την κυριαρχία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το κοκτέιλ, λοιπόν, λένε ότι είναι αφιερωμένο στη βίαιη και ανελέητη φύση της βασίλισσας. Ο χυμός ντομάτας αντιπροσώπευε το λουτρό αίματος που η ίδια προκάλεσε –σκότωσε πάνω από 300 Προτεστάντες– ενώ η βότκα, που πολλοί την αποκαλούν «το νερό της φωτιάς», αναφέρεται συμβολικά στη βάναυση μεταχείριση που είχαν οι μάρτυρες πριν εκτελεστούν. Εξ ου και «Αιματοβαμμένη Μαίρη» όπως μεταφράζεται στα ελληνικά.

Όσο για το πότε πρωτοεμφανίστηκε, μια εκδοχή υποστηρίζει ότι ήταν το 1921 στο Henry’s Νew York Bar, στο Παρίσι, όταν ο bartender Φερντινάν Πετιό, θέλοντας να νοστιμίσει τη βότκα, προσέθεσε χυμό ντομάτας. Και κάπως έτσι έγινε η αρχή.
Αργότερα, μετά τη λήξη της ποτοαπαγόρευσης, το 1934, ο Πετιό φαίνεται ότι επέστρεψε στην Αμερική και έπιασε δουλειά στο διάσημο τότε King Cole Bar του ξενοδοχείου St. Regis, στη Νέα Υόρκη. Εκεί, στη βασική συνταγή, για να εντυπωσιάσει τους ανήσυχους Νεοϋορκέζους, πρόσθεσε μερικά ακόμα συστατικά, όπως worcestershire sauce, μαύρο πιπέρι, χυμό λεμόνι και tabasco. Το ποτό απέκτησε άλλο χαρακτήρα, αλλά και πολλούς φανατικούς οπαδούς και πολύ σύντομα έγινε διάσημο.

Την πατρότητα του Bloody Mary, όμως, διεκδικεί και ο Τζορτζ Τζέσελ, ένας Αμερικανός κωμικός. Στην αυτοβιογραφία του, μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εφηύρε το κοκτέιλ στην προσπάθειά του να φτιάξει ένα γιατροσόφι που θα καταπολεμούσε το χανγκόβερ. Μάλιστα, τη δεκαετία του ’50 η βότκα Smirnoff τον χρησιμοποιεί για τη διαφημιστική της καμπάνια, όπου στο πόστερ της διαφήμισης αναγραφόταν: «Εγώ, ο Τζορτζ Τζέσελ, εφηύρα το Bloody Mary».

Μυστικά και αλήθειες
Το Bloody Mary είναι ένα κοκτέιλ με βασικό συστατικό τη βότκα, που μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με φαγητό. Εξ ου και η μεγάλη απήχηση που είχε εδώ στη χώρα μας στα brunch. Το βλέπουμε να συνοδεύει με ευκολία burger, αυγά και σάντουιτς. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του παίζει το μιξ ντομάτας. Εκεί κρύβεται άλλωστε και όλη η νοστιμιά του. Μπορείτε εύκολα να το φτιάξετε μόνοι σας, σύμφωνα με τα γούστα σας, αλλά υπάρχουν και στο εμπόριο έτοιμες βάσεις, όπως αυτή της Mala Peruviana. Από εκεί και πέρα, προσθέστε τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας και επιλέξτε πόσο καυτερό το θέλετε.

Βέβαια, μπορείτε να παίξετε άνετα και με την αλκοολική του βάση. Το τζιν τού ταιριάζει αρκετά και η τεκίλα θα του δώσει έναν πιο αλκοολικό χαρακτήρα. Το mezcal θα του χαρίσει ένα ωραίο καπνιστό προφίλ και μια ένταση παραπάνω, ενώ το ούζο και το τσίπουρο μια ελληνική τσαχπινιά. Τέλος, ένα σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι ο πάγος. Καλό θα ήταν να μη βάλετε πολύ γιατί θα νερώσει το ποτό. Ενα μεγάλο κομμάτι crystal clear πάγου –σαν αυτό της IceUp– είναι αρκετό γιατί θα το βοηθήσει να κρατηθεί παγωμένο χωρίς να αραιωθεί η παχύρρευστη σύστασή του.

 

Bloody Mary Κλασικό
Υλικά για ένα κοκτέιλ
60 ml βότκα
120 ml μιξ ντομάτας
15 ml χυμό λεμόνι
8 σταγόνες Tabasco
4 σταγόνες Worcestershire sauce
2 πρέζες αλάτι 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κανάτα μαζί με μπόλικο πάγο και ανακατεύετε καλά. Σουρώνετε και σερβίρετε σε ψηλό ποτήρι τύπου
Collins, στο οποίο έχετε προσθέσει τον πάγο.
Γαρνίρετε με ένα στικ σέλερι, ένα τοματίνι ή μια ελιά. Μπορείτε αν θέλετε στο χείλος του ποτηριού να βάλετε αλάτι και πιπέρι.

 

Δείτε επίσης:
3 διαφορετικοί τρόποι να απολαύσεις το Bloody Mary σου

10 βότκες με πραγματικά περίεργες γεύσεις

Τα πάντα γύρω από το τζιν