Η Φάρμα Χαρτάκη στην Αλίαρτο Βοιωτίας απαντάει στην ανάγκη για υγιεινή και βιώσιμη διατροφή με κρεατοσκευάσματα και αλλαντικά από άπαχο κρέας και υπερτροφές.

Τα αδέλφια Λάμπρος και Άρης Χαρτάκης παρέλαβαν το 1995 τα ηνία της Φάρμας Χαρτάκη, που είχε ξεκινήσει σχεδόν 20 χρόνια πριν ο πατέρας τους Κωνσταντίνος, με βασική ενασχόληση την εκτροφή χοίρων. Έχοντας ουσιαστικά μεγαλώσει με τα ζώα, είχαν δεθεί, όπως εξομολογούνται, με τη διαδικασία της γέννησης, του απογαλακτισμού και της εκτροφής τους. Οπότε η ενασχόληση με τη φάρμα ήταν μονόδρομος και για τους δύο. Και ενώ ο βασικός κορμός της επιχείρησης παραμένει αναλλοίωτος, έχουν μετατρέψει τη μονάδα τους σε επισκέψιμη φάρμα που φιλοξενεί και άλλα ζώα, ενώ στα προϊόντα που παράγουν περιλαμβάνεται και μια σειρά καινοτόμων τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας.

«Ακολουθούμε σύγχρονες κτηνοτροφικές μεθόδους, προσαρμοσμένες στις δικές μας απαιτήσεις, δίνοντας έμφαση στη διατροφή των ζώων, η οποία αποτελείται από δημητριακά (καλαμπόκι, σιτάρι, πίτουρα, κριθάρι) που εμείς κόβουμε και επεξεργαζόμαστε. Επιπλέον, αναλαμβάνουμε την επεξεργασία και τυποποίηση των προϊόντων παρακολουθώντας από κοντά όλα τα στάδια», αναφέρει ο κ. Λάμπρος Χαρτάκης. Η παραδοσιακή γκάμα της φάρμας περιλαμβάνει νωπό κρέας, κρεατοσκευάσματα και αλλαντικά φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές. Η πιο πρόσφατη προσθήκη είναι η σειρά Better Life Super Nutritional Foods, που περιλαμβάνει μπιφτέκια και λουκάνικα από χοιρινό και κοτόπουλο και παριζάκι, τα οποία ξεχωρίζουν γιατί φτιάχνονται από άπαχο φρέσκο κρέας και εμπλουτίζονται με μπρόκολο, ασπράδι αβγού και υπερτροφές όπως λιναρόσπορο, φακές, βρώμη και χαρούπι.

«Πάντα μας γοήτευε η ιδέα της διαφοροποίησης και της καινοτομίας και θέλαμε να χρησιμοποιούμε την πρώτη ύλη μας σε premium προϊόντα, ώστε να αισθανόμαστε πως ο αγώνας ποιοτικής εκτροφής των ζώων μας δεν πάει χαμένος. Όταν, λοιπόν, ένας συνεργάτης μας του οποίου συγγενικό πρόσωπο αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας που έχει τις ρίζες του στην κακή διατροφή μάς παρουσίασε ένα project για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, αισθανθήκαμε ότι ταυτίζονται οι ανησυχίες μας για βιώσιμη διατροφή. Μας ενέπνευσε ουσιαστικά να φτιάξουμε προϊόντα που δίνουν τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας διατροφής». Όπως σημειώνει ο κ. Χαρτάκης, τα Better Life περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα, περιλαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες των υπερτροφών και δεν περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές. Για την κατανάλωσή τους απαιτείται μόνο ζέσταμα, καθώς είναι ψημένα στον ατμό.

Οι συνταγές τους έγιναν υπό την επίβλεψη της διατροφολόγου Σοφίας Ελευθερίου, εκπρόσωπο της Ελλάδας στην ολομέλεια της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε. για την κατάρτιση γνωμοδότησης με θέμα «Τοπικά και περιφερειακά κίνητρα για την προώθηση μιας υγιεινής και βιώσιμης διατροφής». «Μότο της σειράς Better Life δεν είναι να κατακτήσει την αγορά, αλλά να την κάνει καλύτερη. Στόχος μας, άλλωστε, είναι η ευεξία των σύγχρονων ανθρώπων με την προώθηση ενός μοντέλου καλύτερου τρόπου ζωής – υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με άθληση, διαπαιδαγώγηση και προσπάθεια αυτοβελτίωσης. Γι’ αυτό και όραμά μας είναι η εξέλιξη της φάρμας σε θεματικό προορισμό με δραστηριότητες, ένα πάρκο σωματικής και ψυχικής αγωγής για μικρούς και μεγάλους. Προς το παρόν, είναι ένας φιλόξενος χώρος με γαϊδουράκια, πόνι, πρόβατα και παγόνια που φέρνουν τον κόσμο σε επαφή με τη φύση», καταλήγει.

info
Φάρμα Χαρτάκη, 1ο χλμ. Αλιάρτου – Λιβαδειάς, θέση Αμμωτή, Αλίαρτος, τηλ.: 22680 24055, www.blfoods.gr