Η Funky Cook, κατά κόσμον Εύα Μονοχάρη, λύνει τον γευστικό γρίφο και μας δίνει ιδέες για το πασχαλινό τραπέζι, που μοιραζόμαστε με την οικογένειά μας!

1. Μαρουλοσαλάτα με κρύες τυροκροκέτες
15 Λεπτά | Εύκολο

Μια μαρουλοσαλάτα για το πασχαλινό τραπέζι είναι απαραίτητη αφού με την καθαρή και δροσερή της γεύση εξισορροπεί εκείνη των κρεατικών. Εδώ συνδυάζεται με κρύες τυροκροκέτες και γίνεται ακόμα πιο νόστιμη.

Υλικά για 4 άτομα
Για τη σαλάτα
400 γρ. ανάμεικτα μαρούλια, χοντροκομμένα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
4 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
2 κουτ. σούπας χυμό λάιμ
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τις τυροκροκέτες
50 γρ. παξιμάδια χαρουπιού
κ.γ. κόκκους ροζ πιπέρι 1 κ.σ. σταφίδες 3 ξερά σύκα
30 γρ. καρύδια
80 γρ. ανθότυρο
100 γρ. φέτα
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κρέμα βαλσαμικού ξιδιού
μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Τυροκροκέτες:
Θρυμματίζουμε τα παξιμάδια και σπάμε το ροζ πιπέρι στο γουδί ή το χοντροτρίβουμε στον μύλο. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πιάτο. Στο μούλτι ψιλοκόβουμε τις σταφίδες, τα σύκα και το καρύδι με διακεκομμένη λειτουργία και όχι συνεχόμενη. Τα αναμειγνύουμε σε ένα μπολ με το ανθότυρο, τη φέτα, το ελαιόλαδο και την κρέμα βαλσαμικού ξιδιού, προσθέτοντας όσο μαύρο πιπέρι θέλουμε. Πλάθουμε το μείγμα σε 6 μικρές μπαλίτσες που πανάρουμε στο παξιμάδι και το ροζ πιπέρι.

Σαλάτα: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τους χυμούς των εσπεριδοειδών με το μηλόξιδο και το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε τη σαλάτα. Γαρνίρουμε με τις κροκέτες και σερβίρουμε.

2. Λαμπρόψωμο
1 Ώρα και 30΄ | Μέτρια εύκολο

Ενα παραδοσιακό είδος ψωμιού, πολύ μυρωδάτο, που ετοιμάζεται και προσφέρεται το βράδυ της Ανάστασης. Η προσθήκη μπαχαρικών είναι που το κάνει να ξεχωρίζει από το κανονικό ψωμί.

Υλικά για 6-8 άτομα
10 γρ. μαγιά νωπή
320 ml χλιαρό νερό
50 γρ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού σπόρους γλυκάνισο
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, τριμμένο
κ.γ. καρδάμωμο, τριμμένο
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
10 γρ. αλάτι
1 βαμμένο κόκκινο αυγό
σουσάμι

Εκτέλεση:
Προζύμι: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε 50 ml από το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15΄ μέχρι να σχηματιστούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε για μερικά λεπτά με τα χέρια να ομογενοποιηθούν τα υλικά, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30΄. Κρατάμε 100 γρ. από τη ζύμη για να στολίσουμε το ψωμί και με την υπόλοιπη πλάθουμε ένα στρογγυλό καρβελάκι. Το βάζουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη λαμαρίνα του φούρνου.

Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε κορδόνια και στολίζουμε το καρβέλι κάνοντας έναν σταυρό ή όποιο άλλο σχέδιο θέλουμε και στη μέση βυθίζουμε ελαφρώς το κόκκινο αυγό. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε ξανά το λαμπρόψωμο σε ζεστό μέρος για 30΄.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και ψήνουμε για περίπου 40΄. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το πιάνουμε με μια πετσέτα μην καούμε και χτυπάμε το κάτω μέρος του με τις αρθρώσεις των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι κούφιος, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου 5΄-10΄ επιπλέον.

Συμβουλή: Αν δεν προτιμάτε το άρωμα του καρδάμω-μου, προσθέστε 1 κοφτή κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.

3. Αγγουροσαλάτα με δυόσμο και γιαούρτι
15 Λεπτά| Εύκολο

Μια ελαφριά, δροσερή σαλάτα πλάι στο κρέας της γιορτής, που θα την απολαύσουν όλοι!

Υλικά για 4 άτομα
150 γρ. αγγούρι με τη φλούδα, κομμένο σε κυβάκια, χωρίς τους σπόρους
20 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 ½  κουτ. σούπας μηλόξιδο
κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα, κλείνουμε με το καπάκι και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες για να δέσουν τα αρώματα και οι γεύσεις.Τη σερβίρουμε δροσερή από το ψυγείο.

Συμβουλή: Εμπλουτίστε τη γεύση της με ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο σκόρδο ή φρέσκο κρεμμυδάκι. Της ταιριάζουν πολύ.

4. Αυγοσαλάτα με ζυμαρικά
20 Λεπτά | Εύκολο

Η αυγοσαλάτα με τα πασχαλινά αυγά δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το τραπέζι της Λαμπρής. Εδώ όμως γίνεται ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο, μαγειρεμένη με ζυμαρικά ολικής άλεσης και μια πεντανόστιμη κρεμώδη σάλτσα χωρίς μαγιονέζα.

Υλικά για 4 άτομα
250 γρ. τριβελάκι ολικής άλεσης, βρασμένο
4 βρασμένα βαμμένα αυγά, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
4 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα
1 βρασμένο βαμμένο αυγό
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
60 ml ε.π. ελαιόλαδο
30 ml νερό
μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Σάλτσα: Στο μούλτι χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να αποκτήσουν υφή κρέμας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ζυμαρικά, τα αυγά, τα μυρωδικά και τα αγγουράκια τουρσί.

Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά. Η σαλάτα σερβίρεται δροσερή. Αν μας αρέσουν οι πικάντικες ή καυτερές γεύσεις, μπορούμε να προσθέσουμε ραπανάκια σε φέτες, μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά.

5. Σαλάτα πιαζ με μυρωδικά
30 Λεπτά+ 2-3 ‘Ωρες αναμονή | Εύκολο

Δεν είναι μια απλή σαλάτα, αλλά ένας υπέροχος τρόπος να απολαύσουμε τα μαυρομάτικα φασόλια που συνήθως δεν τα προτιμάμε. Την εμπλουτίζουμε με πολλά μυρωδικά και αμέσως γίνεται δροσερή, εκτός από χορταστική!

Υλικά για 4-5 άτομα
250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
2 κόκκινες πιπεριές τουρσί, ψιλοκομμένες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 φρέσκα σκόρδα, ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας σέλινο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπαςμαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας μυρώνια, ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
60 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
1 ½  κουτ. σούπαςμηλόξιδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο νερό και τα φασόλια και τα βράζουμε για 5΄. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα βράζουμε για άλλα περίπου 20΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλατίζουμε την ώρα που βράζουν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα, κλείνουμε με καπάκι και την αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για μερικές ώρες. Προτού σερβίρουμε αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, την περιχύνουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και συνοδεύουμε με παξιμάδια.

Συμβουλή: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λευκά ψιλά φασόλια ή χάντρες αντί για μαυρομάτικα.

6. Αγκινάρες με πράσα ασπρογιάχνι 
1 Ώρα | Εύκολο
Οι τρυφερές αγκινάρες μαγειρεύονται με τα γλυκά πράσα και κάνουν ένα υπέροχο λαδερό γεμάτο ανοιξιάτικη φρεσκάδα. Μην ξεχάσετε τον δυόσμο, θα κάνει τη διαφορά!

Υλικά για 4 άτομα
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 καρότα, χοντροκομμένα
10 αγκινάρες, καθαρισμένες*
2 πατάτες, χοντροκομμένες
500 γρ. πράσα, χοντροκομμένα
5 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
5 κουτ. σούπαςματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού  θυμάρι, ξερό
40 ml χυμό λεμονιού
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια ευρύχωρη, πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 5 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1΄μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε τα σκόρδα, τα καρότα, τις αγκινάρες, τις πατάτες, τα πράσα και σοτάρουμε για 2΄-3΄ επιπλέον, ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε περίπου 250 ml νερό, τα μυρωδικά, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά και ,μόλις πάρει μια
βράση, κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 35΄ ή μέχρι να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του. Σερβίρουμε με επιπλέον ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά και χυμό λεμονιού αν θέλουμε.

*Πώς καθαρίζουμε αγκινάρες
Γεμίζουμε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα 2 λεμόνια κομμένα στη μέση. Κόβουμε τις καρδιές της αγκινάρας από τα κοτσάνια, από τα οποία κρατάμε μόνο 3 εκ., και τα καθαρίζουμε καλά από τις ίνες τους. Τα ρίχνουμε στη λεκάνη. Αφαιρούμε προσεκτικά τα φύλλα από τις καρδιές και με ένα κουταλάκι ξύνουμε και βγάζουμε το χνούδι από το εσωτερικό τους. Τις κόβουμε στη μέση, τις τρίβουμε με ένα κομμάτι κομμένου λεμονιού και τις ρίχνουμε και αυτές στη λεκάνη για να μη μαυρίσουν, μέχρι να καθαρίσουμε και τις υπόλοιπες.

7. Αρακάς με κολοκυθάκια λεμονάτα
45 Λεπτά | Εύκολο

Ο λεμονάτος αρακάς είναι πεντανόστιμος αν μαγειρευτεί σωστά, γι’ αυτό προσθέστε μπόλικα καρότα, φρέσκα σκόρδα, άνηθο και αρκετό λεμόνι!

Υλικά για 3-4 άτομα
80 ml ε. π. ελαιόλαδο
500 γρ. αρακά
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα σκόρδα, ψιλοκομμένα
4 κολοκυθάκια, ψιλοκομμένα
2 πατάτες, χοντροκομμένες
2 καρότα, σε ροδέλες
1 μικρό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
350 ml ζωμό λαχανικών, φρέσκο ή ψυγείου
χυμό από 1 λεμόνι, για το σερβίρισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια ευρύχωρη, πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον αρακά, το ξερό κρεμμύδι και τα σκόρδα, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους και να μαλακώσουν ελαφρώς, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα.

Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τα καρότα, τον άνηθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄ επιπλέον. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ζωμό των λαχανικών. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45΄ ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και το φαγητό να μείνει σχεδόν με το λάδι του.

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και σερβίρουμε.

Συμβουλή: Η προσθήκη μαραθόριζας θα δώσει ακόμα περισσότερο άρωμα στο πιάτο. Θα την κόψετε σε φέτες και θα τη σοτάρετε μαζί με τις πατάτες και τα καρότα.

Φωτογραφίες- Food styling: Εύα Μονοχάρη – Funky Cook

Δείτε επίσης:
Ζεστές σαλάτες με όσπρια

Πασχαλινά σοκολατένια αβγά-έργα τέχνης

Αρνί στη σούβλα, η ιστορία του