Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές για τα επικρατέστερα σενάρια σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η διατροφή μας στο μέλλον. Πώς όμως παρουσιάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ίσως πιο δημοφιλές φαγητό στην ιδανική του μορφή;

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο Farm to Fork (από τη φάρμα στο πιρούνι), για τη βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα το οποίο περιλαμβάνει νομοσχέδια και στόχους που θεωρείται ότι θα κάνει πιο υγιεινά και θρεπτικά τα τρόφιμα, περισσότερο των οποίων η βάση θα είναι κυρίως φυτική. Το politico.eu λοιπόν έφτιαξε το ιδανικό μπέργκερ για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναλύοντας τα συστατικά του ένα προς ένα.

Το ιδανικό μπέργκερ για την ΕΕ:

Ψωμί από τον τόπο σου…
Το ψωμί θα είναι, πλέον, μάλλον φρέσκο από τοπικό φούρνο. Οι Βρυξέλλες προτείνουν η εφοδιαστική αλυσίδα να περιοριστεί εντός της ΕΕ, καθώς μόνο το 2019 εισήγαγε σιτάρι αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από χώρες εκτός της Ένωσης. Η Ε.Ε σχεδιάζει να είναι περισσότερο αυτάρκης σε 10 χρόνια από τώρα και να χρησιμοποιεί συστατικά που παράγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το ψωμάκι θα είναι ολικής άλεσης, αφού είναι πιο υγιεινή επιλογή.

«Κρέας» από έντομα
Τα τελευταία χρόνια γίνεται εκτενώς λόγος για τη μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και στην περίπτωσή μας , του κρέατος και για λόγους υγείας αλλά και περιβαλλοντικούς. Επιθυμία λοιπόν της Κομισιόν είναι οι Ευρωπαίοι να υιοθετήσουν μια διατροφή που θα βασίζεται κυρίως σε προϊόντα φυτικής προέλευσης. Το μπιφτέκι λοιπόν ενδεχομένως να είναι λαχανικών αλλά και από έντομα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πλούσια πηγή λιπαρών, πρωτεΐνης και βιταμινών σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Παγκοσμίως, δε, τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι τρώνε έντομα, Για όσους όμως το 2030 επιμένουν στο παραδοσιακό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, η μερίδα θα είναι ενδεχομένως μικρότερη απ’ ότι τώρα.

Τυρί υγιεινό με ετικέτα προέλευσης
Επιθυμία της Κομισιόν είναι το 2030 οι καταναλωτές να μπορούν να γνωρίζουν όλα τα διατροφικά στοιχεία του τυριού που πρόκειται να αγοράσουν. Απαραίτητη προϋπόθεση η ετικέτα σε όλες τις συσκευασίες, όπου θα αναγράφονται αναλυτικά όλα τα διατροφικά στοιχεία του περιεχομένου. Ετικέτες προέλευσης στα γαλακτοκομικά και τα κρέατα, αλλά και «πράσινη σήμανση» που θα ενημερώνει τον καταναλωτή για το αν έχουν ακολουθηθεί βιώσιμες πρακτικές παραγωγής συγκαταλέγονται στις προτάσεις της Ε.Ε.

Λαχανικά το ήμισυ του παντός
Το μπέργκερ του μέλλοντος θα είναι φουλ σε λαχανικά, κάτι που εξάλλου είναι και το βασικό ζητούμενο. Τα λαχανικά θα καλλιεργούνται με τη μισή ποσότητα εντομοκτόνων και χημικών λιπασμάτων και θα προέρχονται κυρίως από βιολογικές καλλιέργειες. Στόχος είναι η σημαντική αύξηση της βιολογικής παραγωγής μέχρι το 2030.

Κέτσαπ και μαγιονέζα τέλος!
Πιθανές εναλλακτικές για τα… παρελκόμενα είναι κέτσαπ από παντζάρι ή γλυκιά πάπρικα, που είναι «πιο υγιεινές, οργανικές και με χαμηλή ποσότητα ζάχαρης».

Τιμούλα;
Πόσο θα κοστίζει αυτό το υγιεινό μπέργκερ; Είμαστε περίεργοι από την πρώτη στιγμή που διαβάσαμε γι’ αυτό… Δεν θα είναι ούτε κάτι φθηνό, αλλά ούτε και ιδιαίτερα ακριβό. Η Κομισιόν θέλει αφενός να κάνει πιο προσιτές για όλους τις υγιεινές και βιώσιμες διατροφικές επιλογές, αφετέρου το σχέδιο θέλει να διασφαλίσει ότι η τιμή των τροφίμων «δεν θα υπονομεύει την αξία τους στη συνείδηση των καταναλωτών».

Δείτε επίσης

Πώς θα είναι η πίτσα του μέλλοντος;

Το φαγητό του μέλλοντος: Οι ανατρεπτικές αλλαγές στο καθημερινό τραπέζι

Vitro meat: Το κρέας του μέλλοντος θα είναι τεχνητό;