Το χαβιάρι Beluga, η πιο ακριβή ποικιλία στον κόσμο, είναι από τα πιο ιδιαίτερα εδέσματα που μπορεί να απολαύσει κάποιος και συνώνυμο των επίσημων γιορτών. Ειδικά στα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συνηθίζεται να έχει την τιμητική του.

Ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει τύχει να το δοκιμάσει, έχει σίγουρα ακούσει να μιλούν γι’ αυτό. Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα τα μυστικά που το κάνουν τόσο απολαυστικό, καθώς και πώς το απολαμβάνουμε.

Χαβιάρι ονομάζονται τα αλατισμένα αβγά ψαριών της οικογένειας των οξύρρυγχων, που αλιεύονται κυρίως στην περιοχή της Κασπίας, μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, που αποτελούν και τις κύριες χώρες παραγωγής. Διακρίνεται για την ελαφρώς αλμυρή και βουτυρώδη γεύση του και χωρίζεται σε τρεις ποικιλίες -beluga, sevruga και oscietra-, ανάλογα με τα ονόματα των ειδών των οξύρρυγχων που θεωρούνται και τα καλύτερα του είδους. Στην όψη μοιάζει με μικροσκοπικές, γυαλιστερές, μαύρες πέρλες και θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι επίσημων γευμάτων και δεξιώσεων. Έχει χαρακτηριστεί δε, ως «ο μαύρος χρυσός της γεύσης».

Ανάμεσα στις 3 ποικιλίες, το χαβιάρι Beluga θεωρείται το καλύτερο, καθώς έχει τους μεγαλύτερους σε διάμετρο κόκκους, και απαλή, βουτυρώδη γεύση. Παράλληλα, είναι και το πιο ακριβό από όλα, με την υψηλή τιμή του να οφείλεται κυρίως στη σπανιότητα των οξύρρυγχων. Ενδεικτικά, η τιμή κιλού στη λιανική για το χαβιάρι beluga είναι γύρω στα 8.000€, για το oscietra στα 4.000€ και για το sevruga περίπου στα 3.000€!

Είναι όμως και ένα από τα πλέον εκλεκτά εδέσματα, γι’ αυτό και είναι περιζήτητο από τους λάτρεις του καλού φαγητού. Η καλύτερη συνοδός του είναι η σαμπάνια, αλλά κάνει καλή παρέα και με βότκα, λευκό κρασί ή ακόμα και με καπνιστό ουίσκι. Σερβίρεται σε ειδικό σκεύος για χαβιάρι με πάγο από κάτω και το απολαμβάνουμε καλύτερα σκέτο, παίρνοντας μικρές κουταλίτσες ή σερβιρισμένο πάνω σε ανάλατα κράκερ, φρυγανισμένο και ελαφρώς βουτυρωμένο ψωμί ή σε ρωσική τηγανίτα (blini). Στο Ιράν το γαρνίρουν με μαϊντανό, άνηθο, τριμμένο αβγό (πάντοτε σφιχτό), περσικό ρύζι ή ρύζι τύπου Basmati, με σαφράν ή ακόμα και με φρέσκο κρεμμύδι. Βέβαια, δεν είναι λίγοι και οι σεφ που προσθέτουν χαβιάρι σε πολλές συνταγές, με τους πιο ανατρεπτικούς να μη διστάζουν να το προσθέσουν ακόμη και σε πιάτα που δεν θα περίμενες να το συναντήσεις ποτέ, όπως ένα burger ή μία πίτσα, με ανάλογα υψηλή τιμή, φυσικά.

Το ιρανικό χαβιάρι Beluga στην Ελλάδα
Το εκλεκτό αυτό έδεσμα φέρνει σε αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, κυρίως σε πελάτες χονδρικής, η Mogadam Luxury Food, που εισάγει premium πιστοποιημένα περσικά προϊόντα, όπως μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς και σαφράν. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Αχιλλέας Μογαντάμ, με ιρανική καταγωγή, ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 19 χρόνια, αναπτύσσοντας πολυσχιδείς δραστηριότητες. Εισάγει και εμπορεύεται αυθεντικά είδη από το Ιράν. «Ξεκίνησα την επαγγελματική μου δραστηριότητα στον τομέα της εισαγωγής και εμπορίας χειροποίητων περσικών και άλλων ανατολίτικων χαλιών (Mogadam Carpets), που συνεχίζει να είναι η κύρια ενασχόλησή μου έως και σήμερα, ενώ παράλληλα ασχολήθηκα και με τις πολεμικές τέχνες, όντας Πρωταθλητής Ελλάδος στο Kick Boxing για 4 χρόνια και Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην κατηγορία μου με την σημαία της Ελλάδος», μας λέει.

Όσο για το ιρανικό χαβιάρι Beluga, που αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στην γκάμα τους, αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια του 2019 προσπάθησα και κατάφερα να το φέρω στην Ελλάδα κατ’ αποκλειστικότητα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Ιρανικές αρχές και με όλες τις απαραίτητες άδειες, καθώς ο οξύρρυγχος, που είναι το ψάρι από το οποίο βγαίνει το χαβιάρι, είναι επαπειλούμενο είδος». Ειδικότερα, η Mogadam Luxury Food είναι η μόνη που διαθέτει την επίσημη πιστοποίηση από το Ιρανικό κράτος για την εισαγωγή του στην Ελλάδα.

info
Τατοϊου 122 , Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 8078080, www.mogadamluxuryfood.com