Τι και αν η Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day), που φέτος πέφτει 22/11, είναι αμερικάνικο έθιμο; Μας αρέσει πολύ η προοπτική μίας γιορτής όπου ευχαριστούμε για ό,τι καλό μας συνέβη μέσα τη χρονιά και φυσικά, δεν λέμε ποτέ όχι σε ένα λαχταριστό δείπνο.

Φέτος λοιπόν, στήνουμε Thanksgiving menu στο σπίτι, με 9 από τα πιο κλασικά φαγητά και γλυκά που ζητάει η μέρα.

Γαλοπούλα, η πρωταγωνίστρια της ημέρας
Thanksgiving χωρίς γαλοπούλα, ψημένη ολόκληρη στο φούρνο, δεν γίνεται. Η κλασική αμερικάνικη εκδοχή θέλει τη γαλοπούλα να ψήνεται ξεχωριστά από τη γέμιση της, γι αυτό και εμείς θα ετοιμάσουμε αυτή τη συνταγή για λαχταριστή γαλοπούλα γλασαρισμένη με σιρόπι σφένδαμου και ουίσκι.

Extra tip: Πώς τεμαχίζουμε σωστά τη γαλοπούλα

Γέμιση, η απαραίτητη
Η πιο παραδοσιακή γέμιση γαλοπούλας στις ΗΠΑ έχει ως βάση το ψωμί, κομμένο σε μεγάλες μπουκιές. Επειδή ωστόσο εμείς δεν το έχουμε συνηθίσει, μία γέμιση με κιμά, κρασί Μοσχάτο, κάστανα και κουκουνάρια, επίσης ταιριάζει πολύ.

Cranberry Sauce
Η γαλοπούλα τη θέλει τη σαλτσούλα της και όπου Thanksgiving μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για cranberry sauce. Μην σας τρομάζει ο συνδυασμός, γιατί πραγματικά ταιριάζουν πολύ. Όσο για την προετοιμασία της, είναι παιχνιδάκι: χρειάζεται μόνο 1 φλιτζάνι νερό, 1 φλιτζάνι ζάχαρη και 3 φλιτζάνια cranberries φρέσκα ή κατεψυγμένα. Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα τα cranberries, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και βράζετε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Πουρές γλυκοπατάτας
Πέρα από τη γέμιση, το τραπέζι της ημέρας ζητάει μία ακόμη γαρνιτούρα που δεν είναι άλλη από πουρές γλυκοπατάτας. Στη δική μας, άκρως γιορτινή συνταγή, τον συνοδεύουμε και με πέστο ροδιού.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι από τα λαχανικά που δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι της Ημέρας των Ευχαριστιών. Συνήθως γίνονται σοτέ, αλλά και στην πληθωρική ογκρατέν εκδοχή τους που σας προτείνουμε, ταιριάζουν εξίσου σε ένα γιορτινό τραπέζι.

Μία σαλάτα ας μην λείπει…
Τραπέζι γιορτινό χωρίς έστω μία σαλάτα δεν γίνεται, γι αυτό και προτείνουμε δροσερή πράσινη σαλάτα με κόκκινα φρούτα και κουκουνάρι και ξεχωριστή βινεγκρέτ από μαρμελάδα βατόμουρο και μουστάρδα.

Τάρτες – το απόλυτο επιδόρπιο
Κάθε σωστό thanksgiving menu ολοκληρώνετε απαραιτήτως με γλυκιά τάρτα και συνήθως, σε κάθε σπίτι δεν φτιάχνουν μόνο 1 εκδοχή, αλλά τουλάχιστον 3. Οι πιο κλασικές επιλογές για την ημέρα είναι:
* Τάρτα κολοκύθα, με γέμιση γλυκιάς κολοκύθας και μπαχαρικά, όπως κανέλα και μοσχοκάρυδο.

* Pecan pie, σαν καρυδόπιτα με pecans σε μορφή τάρτας και με απίστευτα λαχταριστή γεύση.

* Μηλόπιτα, σαν τάρτα γεμιστή με ψιλοκομμένα μήλα, σταφίδες και μπαχαρικά.