Η φετινή Καθαρά Δευτέρα θα είναι διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει και αγαπάμε, αφού καλούμαστε να την περάσουμε στο σπίτι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την κάνουμε ξεχωριστή, για εμάς και την οικογένειά μας.

Τώρα που περνάμε υποχρεωτικά περισσότερο χρόνο στο σπίτι μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε δημιουργικά και… ψυχοθεραπευτικά, φτιάχνοντας τα δικά μας σαρακοστιανά εδέσματα. Μέχρι και τη δική μας λαγάνα μπορούμε να ζυμώσουμε φέτος και να την απολαύσουμε ζεστή από τον φούρνο.

Για να πάρετε νόστιμες ιδέες και να οργανωθείτε σωστά, ώστε να μην λείψει τίποτα, σας έχουμε ετοιμάσει έναν πλήρη οδηγό με τα παραδοσιακά φαγητά για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, τόσο στην κλασική εκδοχή τους όσο και σε ιδιαίτερες παραλλαγές, εάν φέτος αποφασίσατε να κάνετε τη διαφορά. Έχετε δοκιμάσει, για παράδειγμα, μαύρη ταραμοσαλάτα ή ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί στα υλικά της; Δίπλα τους και μερικές χρήσιμες συμβουλές, για επιτυχημένα μαγειρέματα.

Όλα όσα χρειάζονται για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας έχει ως βασικούς πρωταγωνιστές τη λαγάνα, την ταραμοσαλάτα, τις ελιές, τον χαλβά, τα τουρσιά, την φασολάδα και τα θαλασσινά -φρέσκα αλλά και από κονσέρβα που μπορούν να μετατραπούν σε νοστιμότατες σπιτικές συνταγές. Ελιές και χαλβά θα πάρετε έτοιμα, για όλα τα υπόλοιπα όμως, δοκιμάστε τις παρακάτω συνταγές που θα κάνουν την φετινή Καθαρά Δευτέρα νοστιμότερη.

Λαγάνα
Το παραδοσιακό ψωμί με το χαρακτηριστικό επίπεδο σχήμα, είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή, γι αυτό μπορείτε να το φτιάχνετε μόνοι σας καθ’ όλη τη διάρκεια της νηστείας και όχι μόνο. Πέρα από την κλασική συνταγή, που σας παρουσιάζουμε πρώτη, υπάρχουν και οι δημιουργικές εκδοχές της, όπως με αλεύρι ολικής άλεσης και με λιαστές ντομάτες:
Η κλασική συνταγή
* Λαγάνα
Οι παραλλαγές
* Λαγάνα ολικής άλεσης
* Λαγάνα με λιαστές ντομάτες και θυμάρι

Tip
Mε τη λαγάνα που περίσσεψε μπορείτε να φτιάξετε κρουτόν και παξιμαδάκια, να την αφήσετε να ξεραθεί πολύ και να την τρίψετε στο μπλέντερ, δημιουργώντας γαλέτα με ξεχωριστό άρωμα ή να τη μουλιάσετε σε νερό, να τη στύψετε και να φτιάξετε μαζί της ταραμοκεφτέδες.

Ταραμοσαλάτα
Η ταραμοσαλάτα που φτιάχνετε γρήγορα στο μούλτι, συνοδεύει άψογα τη λαγάνα και γίνονται τα καλύτερα ορεκτικά για το σαρακοστιανό τραπέζι. Μπορείτε να φτιάξετε μόνο μία ταραμοσαλάτα (κατά προτίμησε με λευκό ταραμά) ή να ετοιμάσετε ποικιλία από αλοιφές, βάζοντας στο τραπέζι και 1-2 ακόμη παραλλαγές της.
Η κλασική συνταγή
* Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά
Οι παραλλαγές
* Πράσινη και μαύρη ταραμοσαλάτα
* Ταραμοσαλάτα με μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι
* Μους ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί

Τουρσιά
Συνήθως αγοράζετε έτοιμα τουρσιά, ωστόσο είναι πολύ εύκολο να τα φτιάξετε και στο σπίτι. Δείτε ΕΔΩ τα 4 tips για επιτυχημένο σπιτικό τουρσί και ακολουθούν και 4 νόστιμες συνταγές, για να επιλέξετε αυτή που θα πρωταγωνιστήσει φέτος στο δικό σας τραπέζι:
* Γλυκόξινο τουρσί μπρόκολο – κουνουπίδι
* Αγγουράκια τουρσί
* Τουρσί λαχανικών
* Αγκινάρες τουρσί

Φασολάδα
Τα φασόλια σούπα είναι μία συνταγή που επιλέγουν οι περισσότεροι για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Βέβαια, μπορείτε εναλλακτικά να ετοιμάσετε φασόλια πιάζ ή να επιλέξετε κάποιο άλλο όσπριο, που θα πλάσετε σε νηστίσιμα κεφτεδάκια, θα σερβίρετε ως σαλάτα ή θα το κάνετε αλοιφή. Ένα χούμους από ρεβίθια, για παράδειγμα, θα ήταν μία νόστιμη ιδέα. Σας προτείνουμε:
* Παραδοσιακή φασολάδα
* Φασόλια πιάζ
* Φαβοκεφτέδες μεζέ με ούζο και μάραθο
* Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, λιαστή ντομάτα και σπανάκι
* Φακοσαλάτα με αρωματικό dressing ταχινιού
* Χούμους

Θαλασσινά
Οι επιλογές πολλές και δεν χρειάζεται να κοστίζουν ακριβά. Επιλέξτε ανάμεσα σε γαρίδες, μύδια, μικρά όστρακα (χάβαρα, πορφύρες), χταπόδι, μοσχιούς, καλαμάρι αλλά και το πιο οικονομικό θράψαλο και μην πείτε όχι σε μια κονσέρβα καλαμαράκια, που εάν τη μαγειρέψετε και δεν την σερβίρετε απλά σε ένα πιάτο, μπορεί να μετατραπεί σε πρώτης τάξεως κυρίως. Στις αγαπημένες μας νηστίσιμες συνταγές με θαλασσινά περιλαμβάνονται:
* Πικάντικες γαρίδες με τουρσί σε λάδι πάπρικας
* Μύδια αχνιστά
* Χταπόδι κρασοξιδάτο
* Μοσχιοί με μουστάρδα
* Καλαμαράκια πανέ στο τηγάνι
* Καλαμαράκια του κουτιού κοκκινιστά

Tip
Επειδή τα θαλασσινά θέλουν προσοχή κατά την προετοιμασία τους, ώστε να τα καθαρίσετε και να τα μαγειρέψετε σωστά, σάς αποκαλύπτουμε τα μυστικά της προετοιμασίας τους. Δεν έχετε παρά να ρίξετε μία ματιά ΕΔΩ.