Στο παραδοσιακό τυροκομείο της Αγγέλας Ρουγγέρη στην Τήνο αναβιώνει ένα σπάνιο τυρί που φτιάχνεται με την ίδια αγάπη και τεχνική όπως παλιά.

Ως γνήσια γυναίκα της Τήνου, μάνα και γιαγιά, η Αγγέλα Ρουγγέρη-Βίδου δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς τους ρόλους αλλά έχει προσθέσει και αυτόν της επαγγελματία τυροκόμου τα τελευταία 4 χρόνια. Το τυροκομείο της, μικρό, βρίσκεται στον Τσικνιά, μετά τη Στενή, με θέα στη θάλασσα των Κυκλάδων και τη Μύκονο. Πρόκειται για μια οικογενειακή μονάδα με άδεια ιδιοπαραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων από κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Εκεί γίνονται τα νόστιμα θαύματα με το φρέσκο γάλα τους από τα χέρια τα δικά της, του άντρα της και ενός δραστήριου βοηθού. Οπως μας λέει η ίδια, «μεγάλωσα στο νησί και μετά από σπουδές στην Αθήνα επέστρεψα στην Τήνο. Με τον άντρα μου διατηρούσαμε παλιά μάντρα με οικοδομικά υλικά, αλλά λόγω της κρίσης ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τυριά και, φυσικά, καρίκι – το οποίο φτιάχναμε αρχικά μόνο για προσωπική κατανάλωση».

Στο τυροκομείο παράγονται και το πέτρωμα (το τυρί πιέζεται με πέτρα να βγάλει τα υγρά του εξ ου και το όνομα), το μαλαθούνι (σκέτο ή και με κόκκους από ολόκληρο μαύρο πιπέρι) και πιο αραιά κάποια κοπανιστή.

Καρίκι, σαν να λέμε ροκφόρ;
Η κυρία Ρουγγέρη αποφάσισε να αναβιώσει μια παραδοσιακή τεχνική του νησιού της που είχε μάθει πλάι στη γιαγιά της και τη χρησιμοποιούσε ακόμα και ο προπάππους της. Πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό τυρί που ωριμάζει μέσα σε κολοκύθα (καρίκι) και αποκτά μια πολύ ιδιαίτερη, πικάντικη γεύση που θυμίζει μπλε τυριά. Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται αλεσμένο πέτρωμα (αγελαδινό τυρί) που έχει ζυμωθεί με αλάτι. Σφραγίζεται μέσα σε ξερή κολοκύθα και παραμένει περίπου 6 μήνες για να ωριμάσει – οι κολοκύθες καλλιεργούνται από τους ίδιους, ξεραίνονται, κόβονται οριζόντια, αδειάζουν από σπόρια, γεμίζουν με το πέτρωμα και σφραγίζονται με αλευρόκολλα. Η κυρία Ρουγγέρη εξηγεί: «Αρχικά δεν είχα σκεφτεί να αξιοποιήσω εμπορικά το καρίκι. Χρειάζεται αρκετή πρώτη ύλη. Μπορεί δηλαδή να βάλουμε σε μια κολοκύθα 10 κιλά τυρί και να πάρουμε 5 στο τέλος, γιατί είναι φυσικό υλικό και στεγνώνει. Βέβαια, από την άλλη, δεν μπορείς να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα από το συγκεκριμένο τυρί. Είναι πολύ έντονο, τρώγεται καλύτερα ως μεζεδάκι, π.χ. πλάι στη ρακή σου».

Όνειρα για το μέλλον
Στην ερώτηση αν θα προσθέσει κι άλλα τυριά στην παραγωγή της, η κυρία Ρουγγέρη εξηγεί: «Δεν ξέρω! Θα δείξει η πορεία, η ζήτηση από το αγοραστικό κοινό και οι δυνάμεις οι δικές μας (γέλια), γιατί πρόκειται για μια πολύ απαιτητική δουλειά. Πρέπει να είσαι εκεί κάθε μέρα, να περιποιείσαι τη γη, τα ζώα, να παράγεις τα τυριά… Ολα θέλουν πολλή φροντίδα». Τα προϊόντα της κυρίας Ρουγγέρη τα βρίσκουμε σε επιλεγμένα σημεία του νησιού, δηλαδή σε κρεοπωλεία, σε μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα και σε κάποιες ταβέρνες με τις οποίες συνεργάζεται. Τηλεφωνικά, όμως, αφήνεις την παραγγελία σου και σου έρχεται στο σπίτι με όποιον τρόπο επιθυμείς.

info
Αγγέλα Ρουγγέρη, Στενή, Τήνος, τηλ. για παραγγελίες: 694 8259427.