H καραντίνα μάς ωθεί στην υπερκατανάλωση φαγητού. Συνήθως, μάλιστα το φαγητό, το οποίο διαλέγουμε είναι ανθυγιεινό και αυτό φαίνεται πώς έχει εξήγηση. Ας δούμε, τι αναφέρει στη HuffPost UK η Ρεμπέκα ΜακΜανάμον, εκπρόσωπος της BDA -Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας-.

Ειδικότερα, πάνω από το ένα τέταρτο των ανθρώπων αισθάνονται ότι έτρωγαν λιγότερο υγιεινά από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, σύμφωνα με μια έρευνα του YouGov που έγινε σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες. Από αυτούς, το 63% απέδωσαν τη μετατόπιση των διατροφικών συνηθειών στην πλήξη.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τείνουμε να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες κατά τους χειμερινούς μήνες, τόσο αναψυκτικά, όσο γλυκά και αλμυρά.

Επιπλέον, ο κορωνοϊός “υπενθύμισε” σε όλους μας πόσο σημαντική είναι η υγεία μας – κάτι που πολλοί άνθρωποι το εξέλαβαν ως άγχος με αποτέλεσμα να το ρίξουν στο… φαγητό!.

Γιατί, λοιπόν, τρώμε παραπάνω, όταν βαριόμαστε;
Υπάρχουν λίγες ενδείξεις που να πιστοποιούν ότι η πλήξη αυξάνει την κατανάλωση φαγητού. «Μπορεί να είναι απλώς μονοτονία χωρίς να υπάρχει κάτι άλλο, αλλά μπορεί να υπάρχει κι ένας λόγος, όπως το να μην αισθάνεται κανείς καλά», λέει η ΜακΜανάμον. «Ή μπορεί να συνδέουμε το φαγητό ως συνήθεια με άλλες δραστηριότητες, όπως την τηλεόραση, κάτι που μπορεί να κάνουν περισσότεροι άνθρωποι όταν βαριούνται στο lockdown».

Το φαγητό λόγω πλήξης – ή οποιουδήποτε συναισθήματος – δεν είναι απαραίτητα κακό, λέει η διαιτολόγος, ειδική στην παιδική διατροφή, Μπάε Βαν ντε Μπορ. Αλλά εξαρτάται από το «τι τρώμε και πόσο συχνά».

Πως να καταλάβουμε αν είμαστε πεινασμένοι ή απλά βαριόμαστε
Μια απλή τεχνική απόσπασης της προσοχής (από τις γαστρονομικές απολαύσεις) θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε εάν βαριόμαστε ή εάν χρειαζόμαστε πραγματικά να φάμε κάτι», λέει η ΜακΜανάμον.

Αυτό μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως να αποστείλουμε ένα γραπτό μήνυμα σε μια φίλο/η ή να διαβάσουμε, να κάνουμε μια οικιακή δουλειά ή ακόμα να διαλογιστούμε, να προσευχηθούμε, να παίξουμε ένα παιχνίδι, να ακούσουμε μουσική ή να πάμε για έναν σύντομο περίπατο.

«Εάν βαθμολογηθούμε ως προς την πείνα μας από πέντε και άνω, τότε πιθανότατα δεν είμαστε πεινασμένοι», λέει. «Μερικές φορές, η δίψα συχνά θεωρείται λάθος ως πείνα. Αν έχουμε φάει ένα γεύμα ή ένα σνακ, ας αναζητήσουμε ένα ποτό. Αυτό θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε αν η επιθυμία μας να φάμε προκαλείται από συναίσθημα και πλήξη ή δίψα».

Ένα διάλειμμα
Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να τρώμε για την απόλαυση – το φαγητό πρέπει να είναι χαρά. Αλλά αν ανησυχούμε ότι έχουμε βαρεθεί να τρώμε και (αυτό) δεν θα μας φέρει μακροχρόνια ευτυχία, ας σκεφτούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

«Ας βεβαιωθούμε ότι τα ντουλάπια μας είναι εφοδιασμένα με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και άλλα θρεπτικά σνακ ώστε να έχουμε πάντα υγιεινά τρόφιμα που μπορούμε να φάμε», λέει η Βαν ντε Μπορ

«Τα τρόφιμα που συνδέονται με καλή διάθεση περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια αλλά και φυτικές ίνες, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β και φυλικό οξύ όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι».

Κανείς μας δεν έχει ζήσει (στο παρελθόν) μια παγκόσμια πανδημία τονίζει η ΜακΜανάμον, οπότε είναι λογικό να αισθανόμαστε άγχος, βαρεμάρα ή ανησυχία – κι όλα αυτά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν τις διατροφικές μας συνήθειες.

Δείτε επίσης:
Σύμπτωμα του κορωνοϊού η παροσμία του φαγητού;

Καραντίνα: Η κοινωνική απομόνωση κάνει τους ανθρώπους να «πεινάνε» για παρέα όπως για το φαγητό

Κορωνοϊός: Οι αλλαγές που έφερε στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών