Το διάσημο γαλλικό επιδόρπιο, που παραδοσιακά φτιάχνεται με κεράσια, έχει ρίζες από την αγροτική περιοχή Λιμουζίν και λέγεται ότι ήταν πολύ δημοφιλές από τον 19ο αιώνα.

Η μαγειρική παράδοση της νότιας Γαλλίας μάς έχει χαρίσει σπεσιαλιτέ όπως το ρατατούιγ, η μπουγιαμπέσα, το κασουλέ. Το κλαφουτί όμως είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό γλυκό της γαλλικής κουζίνας που είναι απόλυτα συνυφασμένο με το καλοκαίρι.
Με υφή που κυμαίνεται μεταξύ κέικ και κάσταρντ, το επιδόρπιο με κεράσια είναι μέχρι σήμερα ιδιαίτερα αγαπητό εντός αλλά και εκτός γαλλικών συνόρων και φτιάχνεται σε πολλές παραλλαγές που περιλαμβάνουν φρούτα όπως δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, μούρα κ.ά. Το όνομα του ρουστίκ αυτού γλυκού προέρχεται από το ρήμα «clafir», που σημαίνει «γέμισμα», το σκεύος ψησίματος πρώτα βουτυρώνεται και γεμίζει με την απαλή κρέμα και στη συνέχεια προστίθενται τα φρούτα -συνήθως κεράσια- των οποίων οι χυμοί όσο ψήνονται συνδυάζονται με τα αρώματα της κρέμας και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά θεσπέσιο.

Είναι εύκολο και φίνο γλυκό και ένας από τους πιο νόστιμος τρόπους να απολαύσετε τα πορφυρά αυτά φρουτένια διαμαντάκια του καλοκαιριού. Αν αφαιρέσετε τα κουκούτσια από τα κεράσια το γλυκό έχει εντελώς διαφορετική γεύση, πιο ήπια γιατί όταν ψηθούν απελευθερώνουν υπέροχα αρώματα οπότε μη διστάσετε να τα κρατήσετε. Κάποιες παραλλαγές της κλασικής συνταγής προτείνουν την προσθήκη σοκολάτας, συνδυασμός όμως που πλησιάζει γευστικά τα pancakes. Σερβίρεται χλιαρή και πασπαλίζεται προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.

Και μία συνταγή για κλαφουτί για να το δοκιμάσετε ΕΔΩ 

Δείτε επίσης

Όταν το ξινό έγινε γλυκό: 10 super συνταγές με λεμόνι

Οι μαρμελάδες της επιτυχίας

Τι είναι το σεμιφρέντο;