Ένα αλλιώτικο στιφάδο με δαμάσκηνα που φτιάχνεται στα ταβερνάκια πέριξ της Λίμνης Πλαστήρα και είναι πρώτης τάξεως χειμωνιάτικο φαγητό!

Μεγάλη σοφία η οικιακή οικονομία κάθε τόπου, όπως και το πόσες παραλλαγές μπορεί να έχει μια συνταγή, ώστε να προσαρμόζεται στα οικονομικά δεδομένα, που είχαν οι οικογένειες είτε στα ορεινά είτε στα πεδινά χωριά.

Και αυτή η καρδιτσιώτικη χαρακτηριστική συνταγή γίνεται, όπως ακριβώς το στιφάδο, αλλά με την προσθήκη δαμάσκηνων που δίνουν όλη τη γλύκα και αβγατεύουν το φαγητό, ειδικά όταν δεν υπάρχει πολύ κρέας για όλους.

Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της νηστείας το φτιάχνουν χωρίς κρέας και λάδι και έχει την ίδια νοστιμιά.

Κρεμμυδάκια με δαμάσκηνα

Υλικά

1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο

1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου, ολόκληρα

5 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες

1 κιλό πατάτες, κυδωνάτες

1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

¾ φλιτζανιού ξίδι

1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

1 κλωναράκι δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο

2 φύλλα δάφνης

2 ξύλα κανέλας

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι

1 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

300γρ. ξερά δαμάσκηνα

λίγο αλεύρι

αλάτι

Διαδικασία

1.Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και αλευρώνουμε ελαφρά. Χτυπάμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι.

2.Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τις πατάτες να σοταριστούν επίσης ελαφρά.

3.Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και αλατίζουμε. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν. Στην αρχή μην βάλετε νερό γιατί έχει ήδη πολλά υγρά και θα βγάλουν και τα κρεμμυδάκια. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγο βραστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

4.Στο τελευταίο δεκάλεπτο προσθέτουμε τα δαμάσκηνα. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε λίγα λεπτά σκεπασμένο πριν σερβίρουμε. Μπορείτε να κάνετε και κόκορα στιφάδο αλλά με το κρέας είναι πιο γευστικό.

Δείτε επίσης:

Ο Guardian υμνεί το στιφάδο: “Το καλύτερο ελληνικό φαγητό”

Πίτα με κιμά στιφάδο και πικάντικο γιαούρτι

Αγκινάρες στιφάδο