Θεωρείται ένα από τα καλύτερα ισπανικά κρασιά και μάλιστα μέχρι πρόσφατα η προέλευσή του περιβαλλόταν από ένα «πέπλο μυστηρίου».

Αυτό ωστόσο αποτελεί πλέον παρελθόν, καθώς σύμφωνα με τον Guardian, επιστήμονες σε ερευνητικό ινστιτούτο στη Γαλικία καταρρίπτουν τις θεωρίες ότι το κρασί αλμπαρίνιο έφτασε στην Ισπανία από την κοιλάδα του Ρήνου ή ότι ήρθε από Γάλλους Κιστερκιανούς μοναχούς τον 12ο αιώνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ποικιλία του σταφυλιού είναι ντόπια και το κρασί παράγεται στην περιοχή ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια. «Ήμασταν σίγουροι ότι δεν ερχόταν από τον Ρήνο», δήλωσε η Κάρμεν Μαρτίνεζ, επικεφαλής αμπελουργίας στο Βιολογικό Ερευνητικό Κέντρο της Ποντεβέντρα. «Οι μελέτες έδειξαν ότι δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο στην κοιλάδα του Ρήνου, ούτε καν με άλλο όνομα».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ed Schad (@pouringoverbooks) on

Η Μαρτίνεζ τόνισε πως πολλά χρόνια τώρα πίστευαν ότι το σταφύλι προέρχεται από ένα άγριο αμπέλι που με την πάροδο του χρόνου εξημερώθηκε. Σε κοινή μελέτη σε συνεργασία με το τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, οι ερευνητές σύγκριναν σπόρους από δύο σημεία στη Γαλικία, ένα με μεσαιωνικά και δύο με ρωμαϊκά κατάλοιπα, με καλλιεργημένες και άγριες ποικιλίες από άλλα μέρη της Ισπανίας.

Οι σπόροι αλμπαρίνιο έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τους σπόρους που βρέθηκαν στα τρία σημεία. Όπως φαίνεται το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η ποικιλία μάλλον καλλιεργείται ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια. Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή τεστ DNA.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LaPerla Premium (@aticolaperla) on

Σημειώνεται, πως η ποικιλία καλλιεργείται κυρίως στην Iσπανία, στην περιοχή Ρίας Μπάχας στα νότια της επαρχίας. Τα σταφύλια είναι μικρά, σαν ένα μπιζέλι και οι αμπελώνες επίσης μικροί, συχνά μόλις ένα οικόπεδο με λίγα μπέλια, ενώ η συγκομιδή γίνεται με το χέρι. Το 2019 η ισπανική Ένωση Γευσιγνωσίας Οίνου ψήφισε το αλμπαρίνιο «Martín Códax Lías» ως το καλύτερο λευκό κρασί στην Ισπανία.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bodegas Martín Códax (@bodmartincodax) on

Διαβάστε επίσης:
Muffins VS Cupcakes: Ποια είναι η πραγματική διαφορά τους;

Γιαπωνέζικα pancakes: η συνταγή για τα πιο αφράτα και λαχταριστά pancakes

Οινοποιείο Γκιρλέμη: κρασιά με μεράκι