Πακτία ήταν μία από τις ονομασίες της Πάρου κατά την αρχαιότητα. Aυτό το όνομα δανείζεται σήμερα η μεγαλύτερη μελισσοκομική μονάδα του νησιού για να δηλώσει υπερήφανη για την καταγωγή της.

Η Ελισάβετ Μπογιατζή και ο Άγγελος Πιτσικάλης αποφάσισαν πριν από 6 χρόνια να μετακομίσουν μόνιμα στην Πάρο, αναλαμβάνοντας τα ηνία της μελισσοκομικής μονάδας της οικογένειας της Ελισσάβετ. Σήμερα, η επιχείρησή τους εκτός από ποιοτικό μέλι, που από το 2016 βραβεύεται κάθε χρόνο στα Great Taste Awards, παράγει και καλλυντικά με βάση τα προϊόντα μέλισσας. Την ιστορία τους μας διηγείται ο κ. Πιτσικάλης.

Από τη βοή της πόλης στα Μελίσσια
«Έχω σπουδάσει ειδικός εφαρμογών πληροφορικής και Λογιστική και εργαζόμουν σε τράπεζα. Η Ελισσάβετ σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στο Πολυτεχνείο Αθηνών και έκανε μαθήματα σε παιδιά. Το 2012 ο πατέρας της μας πρότεινε να αναλάβουμε τη μελισσοκομική μονάδα του. Το ακούσαμε αλλά δεν το σκεφτήκαμε αρκετά, δεδομένου ότι είχα μια καλή δουλειά, αλλά και επειδή η μεταφορά στην Πάρο απαιτούσε αλλαγές που δεν ήμασταν  έτοιμοι να κάνουμε. Όταν όμως λίγους μήνες μετά η τράπεζα ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στο νησί και να ασχοληθούμε με τη μελισσοκομία. Προτού αποχωρήσουμε από την Αθήνα, παρακολουθήσαμε μαθήματα στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών για
μελισσοκομία, μελισσοθεραπεία και φυσικά καλλυντικά», θυμάται ο κ. Πιτσικάλης. Έτσι, το 2013, ανέλαβαν την επιχείρηση ονομάζοντάς την Εκ Πακτίας. Το γεγονός ότι η μονάδα προϋπήρχε βοήθησε στο ξεκίνημα, δεδομένου ότι διέθεταν εξοπλισμό και αποθήκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνάντησαν δυσκολίες.

Από θυμάρι παριανό
Παρά τις δυσκολίες, έχουν καταφέρει η μονάδα τους να είναι σήμερα η μεγαλύτερη της Πάρου, ενώ παράγουν προϊόντα αποκλειστικά από τα δικά τους μελίσσια. «Η φιλοσοφία μας είναι να προχωράμε όσο μπορούμε με τις δικές μας δυνάμεις. Κύριο μέλημά μας είναι να ακολουθούμε όσο γίνεται τη φυσική διαδικασία και εξέλιξη ενός μελισσιού. Το μέλι μας, πάλι, δεν έχει καμία απολύτως επεξεργασία – όπως το εξάγουμε από την κηρήθρα, αποθηκεύεται σε
δεξαμενές και όταν έρθει η ώρα συσκευάζεται σε βάζα στο εργαστήριο μας», αναφέρει ο κ. Πιτσικάλης. Το μέλι που συλλέγουν από τα μελίσσια τους είναι κυρίως θυμαρίσιο και αναλόγως τη χρονιά συλλέγουν επίσης μέλι
ανθέων και ερείκης. Επιπλέον, διαθέτουν στην αγορά πρόπολη, γύρη, βασιλικό πολτό και φυσικά καλλυντικά με βάση τα προϊόντα της μέλισσας, φυσικά έλαια και βότανα από την Πάρο.

Μελλοντικά σχέδια
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας νέου εργαστηρίου και αποθηκευτικών χώρων, που θα είναι επισκέψιμοι, ώστε όποιος το επιθυμεί να μπορεί να δει από κοντά τη διαδικασία παραγωγής και να ενημερώνεται για τον μαγευτικό κόσμο της μέλισσας», καταλήγει ο κ. Πιτσικάλης.

Δείτε επίσης

Kakau Worship: Ελληνικές σοκολάτες made in Παγκράτι

Bee Naturalles: Με σεβασµό στη µέλισσα, στη φύση και στον άνθρωπο