Η οικογένεια Χριστοδούλου δίνει στην περίφημη κορινθιακή σταφίδα τον τίτλο που της αναλογεί, μετατρέποντας τη σε εκλεκτά προϊόντα που προσδίδουν υπεραξία σε μία τροφή που υπήρχε ανέκαθεν στο ντουλάπι μας.

Ο Παναγιώτης Χριστοδούλου είχε μεγαλώσει από παιδί στα κτήματα, μιας και η οικογένεια του, ήδη από την εποχή του προπάππου του, ασχολιόταν με την καλλιέργεια και αποξήρανση σταφίδας. Έτσι, όταν κλήθηκε να επιλέξει τι επάγγελμα να ακολουθήσει, δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά και αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια των αμπελιών. Είχε όμως και ένα μεγάλο όνειρο, να προσδώσει στα προϊόντα του την αξία που τους αναλογούσε και γι αυτό, ήξερε ότι έπρεπε να κάνει κάτι διαφορετικό.

«Πριν από περίπου 3 χρόνια αποφασίσαμε με τη σύζυγο μου Γεωργία να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, προχωρώντας στην τυποποίηση της σταφίδας, που οι ίδιοι καλλιεργούσαμε και αποξηραίναμε. Ήμασταν σίγουροι για την ποιότητα της σταφίδας μας, μιας και η τοποθεσία που βρίσκονται οι αμπελώνες μας στο Καίσαρι Κορινθίας, σε υψόμετρο 800 μέτρων, μας παρέχει το ιδανικό μικροκλίμα για την καλλιέργεια της. Γιατί λοιπόν να μην κάναμε και κάτι διαφορετικό, που θα έδινε υπεραξία στο προϊόν μας;», αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου εξηγώντας πώς ξεκίνησαν όλα. Έτσι, μένοντας πιστοί στις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και αποξήρανσης σε αλώνια, πρόσθεσαν στην οικογενειακή επιχείρηση και την τυποποιημένη σταφίδα, αλλά και εκλεκτά προϊόντα σταφίδας, όπως αλείμματα και chutney, όλα τους χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά, ώστε να παραμένουν ατόφια τα γευστικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά τους.

Δεν ήταν βέβαια όλα εύκολα στο ξεκίνημα. Μπορεί ο ίδιος να είχε άριστη γνώση της παραγωγής, ωστόσο η απόφαση του να τυποποιήσει τη σταφίδα ή να τη μετατρέψει σε εναλλακτικό προϊόν αντιμετωπίστηκε αρχικά με δυσπιστία. Με αποκλειστικά προσωπική δουλειά του ίδιου και της συζύγου του (έχουν φτιάξει μόνοι τους ακόμη και την ιστοσελίδα της επιχείρησης χωρίς να έχουν σχετικές γνώσεις), κατάφεραν να κάνουν την Πριγκίπισσα Σταφίδα πραγματικότητα, βάζοντας τα προϊόντα τους σε ράφια delicatessens και παντοπωλείων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε 7 χώρες της Ευρώπης. «Ό,τι έχουμε καταφέρει είναι γιατί πραγματικά αγαπάμε τη δουλειά μας. Σήμερα, στη γκάμα μας έχουμε τρία είδη σταφίδας σε χάρτινες συσκευασίες -μελαχρινή, ξανθιά και harvest combo που είναι συνδυασμός των δύο με καρύδια και αμύγδαλα-, ένα άλειμμα μελαχρινής σταφίδας με αμύγδαλο, ένα άλειμμα ξανθιάς σταφίδας με καρύδι και ένα γλυκόξινο chutney μελαχρινής σταφίδας. Προτεραιότητα μας είναι το τελικό προϊόν να έχει υψηλή ποιότητα και για να είμαστε σίγουροι γι αυτό φροντίζουμε ό,τι μπαίνει μέσα να είναι δικό μας. Ακόμη και τα καρύδια και τα αμύγδαλα εμείς τα καλλιεργούμε».

Πέρα από την Πριγκίπισσα Σταφίδα βέβαια, η οικογένεια Χριστοδούλου μας συστήνει και την Crispin, που είναι μία σάλτσα από μαύρα τοματίνια της ποικιλίας «Crispino plum», τα οποία έχουν ξεκινήσει να καλλιεργούν τα τελευταία χρόνια. Βασικό συστατικό και εδώ η μελαχρινή κορινθιακή σταφίδα, που δένει αρμονικά με τα τοματίνια. Όσο για τα μελλοντικά τους σχέδια, ο κ. Χριστοδούλου σημειώνει ότι επιθυμία τους είναι να φτιάξουν και το δικό τους εργαστήριο όπου θα γίνεται η τυποποίηση, καθώς μέχρι σήμερα συνεργάζονται με άλλη μονάδα.

info
Πριγκίπισσα Σταφίδα, Καίσαρι Κορινθίας, τηλ.: 6944 948606, 27420 71370.