Στη μητρική της γλώσσα, όμως, λέγεται «Nam Pla» και είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ταϊλανδικής κουζίνας. Εχει πλούσιο κοκκινωπό, ίσως και χρυσοκάστανο χρώμα και ταιριάζει σχεδόν σε όλα σχεδόν τα ταϊλανδικά πιάτα, που τη χρησιμοποιούν σε αφθονία με τη συχνότητα που χρησιμοποιούμε εμείς το αλατοπίπερο. H καλής ποιότητας fish sauce παρασκευάζεται από μείγμα ψαριού, νερού και αλατιού, έχοντας υποστεί ζύμωση για 18 μήνες. Συνήθως χρησιμοποιείται αντσούγια, αλλά υπάρχουν και σάλτσες που φτιάχνονται από άλλα είδη ψαριού ή καλαμάρι. Γίνεται νόστιμη μαρινάδα για ψάρια αλλά και για κρεατικά ή και συνοδευτικό τους αναμεμειγμένο με ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά τσίλι και χυμό λάιμ. Τη βρίσκουμε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα.

Δείτε επίσης
Τι είναι το μπουκέ γκαρνί;