«Δανείζονται» το όνομα των μυρμηγκιών στην κρητική διάλεκτο για να δηλώσουν την πίστη τους στη συνεργασία και επενδύουν στην οικολογική παραγωγή.

Ο Μανώλης Βαρδάκης εγκατέλειψε την Αθήνα το 2004 και επέστρεψε στο χωριό του, στα Αστερούσια, τη γυμνή οροσειρά που διασχίζει τον νομό Ηρακλείου. Αφοσιώθηκε στη γη και στο όραμά του, να γίνουν τα Αστερούσια ένα μεγάλο οικολογικό πάρκο, και γιατί όχι, κάποια στιγμή να γίνει ολόκληρη η Κρήτη ένα τεράστιο πάρκο, που θα δίνει μαθήματα βιωσιμότητας και αγάπης για τη γη σε όλο τον κόσμο.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, μαζεύτηκαν κι άλλοι ονειροπόλοι κοντά του και το θεωρητικά αδύνατο άρχισε να γίνεται πράξη. Οι Μελίτακες έχουν μπει πια στον τέταρτο χρόνο ζωής τους και η σκληρή δουλειά που μόνον όσοι έχουν πραγματικό πάθος μπορούν να καταλάβουν άρχισε να αποδίδει καρπούς. Τους παλιούς, κάποιους αρχαίους, καρπούς που κάθε χρόνο ανταλλάσσουν στη μεγάλη γιορτή που διοργανώνουν κάθε χρόνο, μαζί με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.

Μέλη της ΚοινΣεπ είναι καλλιεργητές βιολογικής και βιοδυναμικής γεωργίας, που παράγουν προϊόντα με σεβασμό στη φύση και τα πωλούν με τη σφραγίδα της Μελίτακες. Δημητριακά και όσπρια, φρέσκα λαχανικά, μυρωδικά και βότανα, μέλει και ελαιόλαδο είναι τα κύρια προϊόντα τους, όμως δεν σταματούν εκεί. Τα κτήματα γίνονται επισκέψιμα, οι ταξιδιώτες μπορούν να συμμετέχουν στις εργασίες, να απολαύσουν γεύματα με τα προϊόντα που παράγονται, να μάθουν και να αλλάξουν έστω και λίγο τον τρόπο που σκέφτονται για τη διατροφή τους.

Γιατί μελίτακες;
Μελίτακας είναι το μυρμήγκι στην κρητική διάλεκτο. Προέρχεται από τη μεσαιωνική ελληνική μελίταξ, λέξη με ρίζα το μέλι. Η δομή της κοινωνίας των μελιτάκων έχει πολλές ομοιότητες με αυτή των μελισσών. Η σύνθετη κοινωνία τους αυτορυθμίζεται και λειτουργεί σαν ένας υπερ- οργανισμός και μόνο μέσω της συνεργασίας, κατασκευάζουν ολόκληρες υπόγειες πολιτείες, αρχιτεκτονικά θαύματα, με συστήματα εξαερισμού, δαιδαλώδεις διαδρόμους και αμέτρητες αίθουσες. Λειτουργεί ένας άριστος καταμερισμός εργασίας, όλα τα μέλη γνωρίζουν την εργασία τους και φαίνεται να μην κοιμούνται ποτέ. Από αυτούς επιλέγουν να εμπνέονται, από τα μαθήματα απόλυτα συνεργασίας και αποτελεσματικότητας.

Η φιλοσοφία τους
Οι Μελίτακες πιστεύουν ότι για να παραχθούν αγνά προϊόντα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται παραδοσιακοί σπόροι, καλλιεργημένουςι σε εδάφη χωρίς χημική επιβάρυνση, με σεβασμό τόσο στους ανθρώπους που παράγουν και καταναλώνουν τα προϊόντα όσο και στην ίδια τη φύση και τα φυτά. Υιοθετούν τις αρχές της αγροοικολογίας ως ένα σύνολο πρακτικών, μια επιστήμη και μια τέχνη ταυτόχρονα, που συνδυάζει τη γεωργία με την οικολογία, την ποσότητα με την ποιότητα, τις ανθρώπινες δραστηριότητες με τη βιοποικιλότητα, τα κοινωνικά με τα περιβαλλοντικά συστήματα.

info
Πύργος Μονοφατσίου, Δήμος Αστερουσίων, Ηράκλειο, Κρήτη, τηλ. 6977 855994, www.melitakes.gr