Στο πλαίσιο της προώθησης αυστηρά φυτοφαγικών διατροφικών προτύπων, η εταιρεία Good Catch δημιούργησε εργαστηριακά ένα υποκατάστατο τόνου αποτελούμενο εξολοκλήρου από αυστηρά φυτοφαγικά συστατικά.

Η υπεραλίευση και η μόλυνση των ωκεανών με χημικά και μικροπλαστικό είναι μερικοί από τους λόγους που ο θαλάσσιος πληθυσμός συνεχώς μειώνεται παρά τις προειδοποιήσεις των οικολογικών οργανώσεων. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον, οι έγκυοι συμβουλεύονται αυστηρά να αποφεύγουν την κατανάλωση τόνου ενώ πιστοποιημένες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και ο ξιφίας έχουν αυξημένα επίπεδα βαρέων τοξικών μετάλλων. Τα παραπάνω λοιπόν αναμφισβήτητα αποτελούν έναν καλό λόγο αναθεώρησης της γενικής νοοτροπίας της καθημερινότητάς μας, ειδικά στο κομμάτι της διατροφής. Φυτικά τυριά και ροφήματα, εργαστηριακά «κρέατα», τα «Απίθανο» και «Beyond» burgers, φυτικά λουκάνικα ή ακόμα και vegan «χασάπηδες» που παρουσιάζουν μια ευρεία γκάμα από προϊόντα-αντίγραφα κρεοφαγικών επιλογών είναι μερικές μόνο περιπτώσεις που υποδηλώνουν ότι η αυστηρά φυτοφαγική διατροφή είναι τρόπος ζωής και όχι μια ακόμα τάση της εποχής. Ήταν λοιπόν ζήτημα χρόνου να παρουσιαστεί κάτι αντίστοιχο και σε ψάρια.

Η Good Catch ανέλαβε να πραγματοποιήσει αυτό το εγχείρημα δημιουργώντας ένα υποκατάστατο τόνου που διαφέρει σε υφή και γεύση από την τρυφερή σάρκα του κυανόπτερου αλλά πρόκειται για μια καλή απόπειρα αντιγραφής του. Αποτελείται από φακές, ξερά φασόλια, ρεβίθια, αρακά, σόγια και φάβα, μπαχαρικά, φύκια που προσθέτουν επιπλέον γεύση και περιέχουν έλαια πλούσια σε Ω3, στοιχεία που -θρεπτικά τουλάχιστον- το καθιστούν συγκρίσιμο με τον πραγματικό τόνο. Ανάλογη προσπάθεια έγινε και από την εταιρεία Ocean Hugger στη Νέα Υόρκη, που πέρυσι σύστησε στο καταναλωτικό κοινό το Ahimi, ένα αντίστοιχο υποκατάστατο τόνου, αλλά και το Unami, ένα «χέλι» με βάση τη μελιτζάνα, με «σάρκα» ελαφρώς πιο σφιχτή από το πραγματικό. Επίσης, η εταιρεία τεχνολογίας φαγητού Impossible Foods, δημιουργός του Impossible Burger, που παρασκευάζεται αποκλειστικά από φυτικά συστατικά αλλά μυρίζει και έχει γεύση πανομοιότυπη με το συμβατικό burger με ζωικά συστατικά, σχεδιάζει τη δημιουργία αντίστοιχων «ψαροφαγικών» υποκατάστατων χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία.

Η βιομηχανία αυστηρά φυτοφαγικών «κρεάτων» και «ψαριών» είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος χώρος και οι σχετικές επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6 δις δολάρια μέχρι το 2023. Το προσεχές μέλλον λοιπόν του ρεπερτορίου της νέας γενιάς των σεφ αναμένεται να αποτελείται σε σημαντικό βαθμό από δημιουργικές vegan συνταγές με αντίστοιχα προϊόντα δεδομένου ότι η ζήτησή τους αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Δεν είναι τυχαίο το ότι πλέον τα σοβαρά εστιατόρια δημιουργούν ειδικά χορτοφαγικά ή αυστηρά φυτοφαγικά μενού.