Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών, η IPA (Indian Pale Ale) είναι μια μπίρα με ζεστή ζύμωση (ale) και χρήση βύνης ελαφρού χρώματος. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η AMMOUSA που δημιουργήθηκε από τον μηχανολόγο μηχανικό και ερασιτέχνη ζυθοποιό Γεώργιο Ντάνο πριν από 5 χρόνια σε ένα υπόγειο, αλλά δεν παρέμεινε εκεί. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού πλέον έχει βρει τον δρόμο της ανάμεσα σε κορυφαία εστιατόρια της χώρας.

Ο ίδιος μας εξηγεί πώς ξεκίνησαν όλα. «Με την οικιακή ζυθοποίηση ασχολήθηκα τυχαία στις αρχές του 2016, όταν σε ένα μικροζυθοποιείο δοκίμασα φρέσκια, αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπίρα. Η μετάβαση από την οικιακή ζυθοποίηση στην επαγγελματική ήταν απλά μία απόφαση που θέλει οπωσδήποτε σκέψη και σωστές κινήσεις. Πολύ σύντομα κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν μυστικά παρά μόνο η καλή γνώση των υλικών και η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών της ζυθοποίησης.

Χρειάζεται όμως ενθουσιασμός και όρεξη για να πειραματιστείς και να προσφέρεις σε όσους αγαπούν την μπίρα κάτι διαφορετικό. Να προτείνεις νέες εμπειρίες και γεύσεις».


Συννεφώδες χάλκινο χρώμα

Του ζητώ να μου περιγράψει την AMMOUSA English IPA 5.5% και ο λόγος του γίνεται σχεδόν ποιητικός. «Είναι μια μπίρα με βαθύ συννεφώδες χάλκινο χρώμα και έντονα σύνθετη γεύση με αρώματα από εσπεριδοειδή, πεπόνι, καρπούζι και μια γερή δόση τζίντζερ. Αρώματα που πλημυρίζουν τον ουρανίσκο προκαλώντας μια έντονη γευστική διαδρομή μέσα από άνθη και φρούτα και τελειώνοντας με την ιδανική πικράδα των λυκίσκων. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά».

Τι κάνει τη διαφορά
Αναρωτιέμαι τι διαφορετικό έχει να προσφέρει η AMMOUSA και πού οφείλεται η μεγάλη της επιτυχία σε τόσο λίγο διάστημα.

«Η AMMOUSA English IPA έχει διακριθεί και βραβευτεί σε οκτώ διαγωνισμούς. Το αποτέλεσμα παίρνει μεγαλύτερα αξία αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από μερικά χρόνια δεν ήξερα καν ότι η μπίρα περιέχει νερό!

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τη ζυθοποίηση είχα ως στόχο να συνδυάσω την τέχνη της μπίρας με την τέχνη του φαγητού δημιουργώντας μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να συμπληρώνουν και να αναδεικνύουν το φαγητό. Ίσως τελικά αυτό κάνει τη διαφορά και έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση, το ότι η AMMUSA έχει δημιουργηθεί για να συνοδεύει κυρίως κάποιο φαγητό και όχι απλά για να σε ξεδιψάει».

Και για το μέλλον; «Μέχρι το τέλος του 2021 θέλω να υπάρχει άλλη μία συνταγή στην αγορά και να μπορέσουν οι μπίρες μου να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό».

Info
Θα τη βρείτε σε επιλεγμένα σημεία στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στο www.ammousabeer.gr

Δείτε επίσης:

Ros Solis: Αναψυκτικά με έμπνευση από το ροσόλι του 19ου αι.

En Mani: Βιολογικοί χυμοί από φραγκόσυκο Μάνης

Olympus Fields: Πολύχρωμα άνθη στο πιάτο