Με οδηγό τη γνωστή σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο “Μαμάδες του Αιγαίου” παρουσιάζει επιλεγμένες παραδοσιακές συνταγές από οκτώ νησιά: Την Νάξο, την Πάτμο, την Ίο, τη Σαντορίνη, τη Θηρασιά, την Κω, τη Ρόδο και τους Λειψούς.

Πρόκειται για μία συμπαραγωγή των White Fox και COSMOTE TV, που αποτελείται από εννέα επεισόδια και θα προβληθεί στο COSMOTE HISTORY HD. Στο ντοκιμαντέρ η σεφ μαζί με μαγείρισσες από τα νησιά ετοιμάζουν παραδοσιακές συνταγές με απλά υλικά και τοπικά προϊόντα, αποκαλύπτοντας επίσης και μικρά μυστικά που απογειώνουν τα μαγειρέματά τους.

Η αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα προσαρμόστηκε στα λιγοστά προϊόντα των νησιών μας, που έζησαν αιώνες με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Έτσι, σε πολλές συνταγές βρίσκουμε τα τυριά, το μέλι, το κατσίκι, τα ψάρια και τα φρέσκα λαχανικά. Κοινό στοιχείο είναι τα αρωματικά βότανα και το ελαιόλαδο, αδιαπραγμάτευτο υλικό για όλες τις μαμάδες. Μόνο αυτό βάζουν στην κατσαρόλα τους. Τα περισσότερα φαγητά είναι νηστίσιμα, γιατί οι τόποι ήταν φτωχοί. Τώρα όμως που η εποχή επαναπροσδιορίζει τις διατροφικές μας συνήθειες, τα λαδερά κερδίζουν ολοένα έδαφος στις επιλογές μας.

Στην Πάτμο δύο είναι τα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κανείς: την πατινιώτικη πίτα και τα πουγγιά, το παραδοσιακό γλυκό για κάθε γιορτή. Με φύλλο τραγανό και γέμιση σιροπιασμένης καρυδόψυχας και αμυγδαλόψυχας, τα πουγγιά είναι αληθινό κέντημα ζαχαροπλαστικής. Γι’ αυτό και η αξιοσύνη μιας κοπέλας κρινόταν στον αρραβώνα της από το τσατόνι που πρόσφερε στο γαμπρό, γεμάτο πουγγιά. Μια συνταγή που δεν θα μπορούσε να λείπει από το τεφτέρι των «Μαμάδων του Αιγαίου».

Στη Σαντορίνη ετοιμάζουν μία ιδιαίτερη συνταγή για φάβα με τσιγαριστό κρεμμύδι, καθώς είναι το δεύτερο φημισμένο προϊόν της ηφαιστειακής θηραϊκής γης. Στη Θηρασιά τιμούν τις περίφημες άνυδρες λευκές μελιτζάνες μαγειρεύοντάς τες με χλωρό τυρί, όπως επίσης το τυράβγουλο, μια εκδοχή στραπατσάδας σε έναν νόστιμο συνδυασμό με κολοκύθι. Στη Νάξο τιμούν το μαριδάκι μαγειρεύοντάς το με δεντρολίβανο αλλά φτιάχνουν και γλυκιά σεφουκλωτή, την τοπική πίτα με σέσκουλα. Στην Ίο ξεχωρίζουν οι ρεβιθοκεφτέδες με πολλά αρωματικά βότανα και τα καλασούνια με νιώτικη φρέσκια μυζήθρα και μέλι.

Στους Λειψούς οι ανεκτίμητες μαμάδες του Αιγαίου μαγειρεύουν τα παραδοσιακά ξεροτήγανα και ψητό κατσικάκι, γεμιστό με εντόσθια. Από την Κω θα δείτε τη μαεριά, το παραδοσιακό κέρασμα στις ονομαστικές γιορτές. Ένα σύννεφο που λιώνει στο στόμα, φτιαγμένο μόνο με νισεστέ, ούζο, ζάχαρη και νεραντζόφυλλα για άρωμα. Κορυφαία και τα κώτικα γιαπράκια, με αμπελόφυλλα και ανάμικτο κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό. Η ροδίτικη κουζίνα παρουσιάζεται σε δύο επεισόδια, όπως και η σαντορινιά. Ένα από τα λιγότερο γνωστά φαγητά είναι η ροδίτικη κουλουρία, με κοτόπουλο και χειροποίητο ζυμαρικό από τοπικό αλεύρι ολικής άλεσης. Φαγητό του γάμου, η κουλουρία συχνά μαγειρευόταν σε καζάνια γιατί στους γάμους ήταν καλεσμένο όλο το χωριό. Προηγούνταν τα μελεκούνια, παραδοσιακό γλυκό από μέλι και καβουρντισμένο σουσάμι. Παλαιότερα προσφέρονταν ως προσκλητήριο γάμου.

Αυτά και πολλά ακόμη πιάτα μαγειρεύουν οι μαμάδες του Αιγαίου, δίνοντας στους θεατές την ευκαιρία να προσθέσουν στο καθημερινό ή στο γιορτινό τραπέζι τους μία ποικιλία ξεχωριστών γεύσεων.

info
Πρόγραμμα προβολών: Η σειρά προβάλλεται στο COSMOTE HISTORY HD, στις 20:00, στις ημερομηνίες: 23/9 – Νάξος, 25/9 – Ίος, 27/9 – Σαντορίνη (Μέρος Α΄), 30/9 – Σαντορίνη (Μέρος Β’), 2/10 – Κως, 4/10 – Πάτμος, 7/10 – Λειψοί, 9/10 – Ρόδος (Μέρος Α΄) και 11/10 – Ρόδος (Μέρος Β΄). Πληροφορίες στο τηλ.: 2106779104, www.white-fox.gr, www.cosmotetv.gr