Δεν ξέρουμε πόσα θα μπορούσαμε να πούμε για την ελιά, η οποία πέρα από τη γαστρονομική της αξία έχει και συμβολική σημασία ειδικά για τη χώρα μας. Ωστόσο, ίσως κάτι λιγότερο γνωστό είναι ότι πέρα από τα κλασικά-γνωστά δέντρα ελιάς, υπάρχει και μια πιο ιδιαίτερη ποικιλία, η Λευκή Ελιά. Ειδικότερα, πρόκειται για την ποικιλία Leucocarpa, που ονομάζεται επίσης Leucolea, η οποία διαθέτει μικρές ελιές, που κατά την ωρίμαση, παίρνουν ένα λευκό χρώμα του ελεφαντόδοντου.

Τι είναι αυτές οι «εξωπραγματικές» ελιές; Αρχικά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στις περιοχές της νότιας Ιταλίας, με ισχυρή παρουσία στην Καλαβρία και πιθανότατα εισήχθησαν κατά τον αποικισμό της Magna Graecia, αποικία των αρχαίων Ελλήνων στη συγκεκριμένη περιοχή. Βέβαια, η ποικιλία αυτή συναντάται και στη Μάλτα, και στο Μαρόκο και στη Λιβύη. Αξιοσημείωτο είναι πως λόγω του λευκού χρώματος, που διαθέτει αυτή η ποικιλία ελιάς και που στη δυτική κουλτούρα συμβολίζει την αγνότητα, χρησιμοποιείται και για θρησκευτικούς σκοπούς. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από αυτή την ποικιλία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με όλα τα άλλα ελαιόλαδα όσον αφορά τη σύνθεση των λιπαρών οξέων, των γεύσεων και των αρωμάτων.

Τέλος, σήμερα σε πολλές χώρες στη Μεσόγειο εκπονούνται προγράμματα για τη διάσωση και επέκταση της καλλιέργειας της ποικιλίας αυτής, ενώ στη Μάλτα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να αναπτυχθεί η καλλιέργεια από τα ελάχιστα δέντρα που επιβιώνουν ακόμα.