Σημαντική προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων εξάπλωσης του SARS-CoV-2, έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που διενεργήθηκε ηλεκτρονικά μέσω ερωτηματολογίου, στο χρονικό διάστημα από 1 έως 27 Απρίλίου και στην οποία συμμετείχαν 418 άτομα (68,9% γυναίκες και 31,1% άνδρες), παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στην προσκόλληση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής μεταξύ συμμετεχόντων με ελλιποβαρές, φυσιολογικό ή υπέρβαρο BMI (Δείκτη Μάζας Σώματος). Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ως προς τη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας ανάλογα με το ιστορικό λοίμωξης από SARS-CoV-2.

Παράλληλα, η ίδια έρευνα έδειξε περιορισμένη φυσική δραστηριότητα των συμμετεχόντων κατά την περίοδο του lockdown. Συγκεκριμένα, μόνο το 34,7% ανέφερε 30-60 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ενώ μόλις 6,5% των συμμετεχόντων ανέφεραν έντονη σωματική δραστηριότητα για περισσότερο από 90 λεπτά την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, η πλειονότητα των συμμετεχόντων (43,5%) διατήρησε σταθερό το σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με στόχο την εκτίμηση της προσκόλλησης στον μεσογειακό πρότυπο διατροφής και στην αξιολόγηση του επιπέδου φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του SARSCoV-2.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζονται στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος. Τη μελέτη υλοποίησαν οι Α. Βιρβίλη και Δ. Ράπτης από την Πνευμονολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ι. Παπαθανασίου από το Εργαστήριο Κοινοτικής Νοσηλευτικής Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δ. Παπαγιάννης από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας- Ανοσοποίησης Ενηλίκων, Τμήματος Νοσηλευτικής, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ε. Φραδέλος και Λ. Κοντοπούλου από το Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζ. Δανιήλ και Κ. Ι. Γουργουλιάνης από την Πνευμονολογική Κλινική ΠΠΓΝΛ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Φ. Μάλλη από την Πνευμονολογική Κλινική, ΠΠΓΝΛ και Εργαστήριο Διαταραχών Αναπνευστικού Συστήματος, Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:
Στην Ελλάδα ο συντονισμός του δικτύου για τη Μεσογειακή Διατροφή για το 2021

Η Μεσογειακή διατροφή βοηθά στα καλά γηρατειά!

Η διατροφή πριν και μετά το εμβόλιο COVID-19 για θωράκιση του οργανισμού και καλή υγεία