Λαχανικά και µυρωδικά της άνοιξης ενώνονται µε φρέσκα τυριά, αβγά και κρέας σε ανοιχτές και σκεπαστές πίτες µοναδικής νοστιµιάς.

1. Πίτα με σέσκουλα, σπανάκι, τσουκνίδες, μυρώνια και καυκαλήθρες

Υλικά
1 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο πράσο, σε λεπτές φέτες
1 κιλό σέσκουλα, χοντροκομμένα
500 γρ. τσουκνίδες, χοντροκομμένες
500 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
1 ματσάκι μυρώνια, χοντροκομμένα
1 ματσάκι καυκαλήθρες, χοντροκομμένες
1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο για πίτες
3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλο το κρεμμύδι και το πράσο για 2΄. Προσθέτουμε τα σέσκουλα, τις τσουκνίδες, το σπανάκι, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε, κλείνουμε με το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι τα χόρτα να μείνουν με το λάδι τους. Αφήνουμε τα χόρτα να κρυώσουν εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε μέσα τα αβγά.

Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο, απλώνουμε ένα-ένα τα μισά χωριάτικα φύλλα λαδώνοντάς τα καλά και αφήνοντας να προεξέχουν από τα πλαϊνά. Στρώνουμε τη γέμιση και φέρνουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν προς τα μέσα. Καλύπτουμε από πάνω με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα επίσης ένα-ένα. Κλείνουμε την πίτα δημιουργώντας κόθρο γύρω-γύρω, τη χαράζουμε, τη ραντίζουμε με ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40΄-50΄ μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.

2. Τηνιακή αγκιναρόπιτα χωρίς φύλλα

Υλικά
250 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
3 τρυφερά πράσα, ψιλοκομμένα
2 καρότα, σε ροδέλες
14 αγκινάρες, καθαρισμένες, σε ροδέλες
2 κολοκυθάκια, σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
10 αβγά
500 ml γάλα φρέσκο
100 γρ. μανούρι
100 γρ. φέτα
200 γρ. γραβιέρα
αλάτι, λευκό πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλο το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα, τις αγκινάρες και τα κολοκυθάκια. Προσθέτουμε λίγο νερό, κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Αφού έχουν μελώσει και έχουν εξατμιστεί τελείως τα υγρά τους, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και τα τυριά ώστε να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί να καλυφθούν ομοιόμορφα. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC-170οC για περίπου 35΄-40΄, μέχρι να ροδίσει και να κάνει μια τραγανή κρούστα.

3. Μπατζίνα με κολοκυθάκια

Υλικά
300 γρ. κολοκύθια
300 γρ. φέτα
150 γρ. μανούρι
600 γρ. αλεύρι
200 ml γάλα
4 αβγά
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι δυόσμο, ψιλοκομμένο
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
40 γρ. βούτυρο
1 κουτ. σούπας σουσάμι άσπρο
αλάτι, λευκό πιπέρι

Διαδικασία
Τρίβουμε τα κολοκύθια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα πιέζουμε με τα χέρια μας σε ένα σουρωτήρι για να βγάλουν τα υγρά τους. Σε ένα μπολ τρίβουμε τη φέτα και το μανούρι και προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι, το αλεύρι, το γάλα, τα αβγά και το μπέικιν πάουντερ. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.

Αλείφουμε καλά ένα ταψί με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και στρώνουμε το μείγμα της πίτας ομοιόμορφα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC-180οC για περίπου 40΄ ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

4. Κρεατόπιτα με αρνί πασχαλινό

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κουρού
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κιλό αρνί και κατσίκι ψημένα, σε κομματάκια
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
200γρ. κασέρι παλαιωμένο, τριμμένο
200γρ. γραβιέρα, τριμμένη
200γρ. φέτα, θρυμματισμένη
500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2΄-3΄ μέχρι να μαραθούν, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το κρέας, τον άνηθο, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε για 1΄. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με τα τυριά και το γιαούρτι να ομογενοποιηθούν.

Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε ένα-ένα τα μισά φύλλα κουρού, λαδώνοντάς τα και αφήνοντας να προεξέχουν από τα πλαϊνά του σκεύους. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα ένα-ένα με ελαιόλαδο και κλείνουμε την πίτα γυρίζοντας τα φύλλα προς τα μέσα ώστε να δημιουργηθεί ο κλασικός κόθρος. Χαράζουμε την πίτα μπακλαβαδωτά σε ρόμβους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC-180oC για περίπου 40΄ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή.

5. Τυρόπιτα με 4 τυριά

Υλικά
150γρ. φέτα
500γρ. ανθότυρο
200γρ. γραβιέρα
150γρ. μανούρι
4 αβγά
5-6 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο ή φύλλο σφολιάτας
150 ml γάλα φρέσκο
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε τη φέτα και το ανθότυρο, τη γραβιέρα και το μανούρι, προσθέτουμε τα δύο αβγά, τον δυόσμο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.

Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε τα φύλλα ένα-ένα λαδώνοντάς τα και αφήνοντας να προεξέχουν από τα πλαϊνά του σκεύους. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα ένα-ένα με ελαιόλαδο και κλείνουμε την πίτα γυρίζοντας τα φύλλα προς τα μέσα ώστε να δημιουργηθεί ο κλασικός κόθρος. Χτυπάμε το γάλα με τα υπόλοιπα αβγά και περιχύνουμε την πίτα. Αφήνουμε για 10΄ να απορροφηθεί το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC-180oC για περίπου 40΄ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή.

Φωτογραφίες: Studiom.com – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Δείτε επίσης:
Πασχαλινά σοκολατένια αβγά-έργα τέχνης

Το αρνί χωρίς τη σούβλα: Πασχαλινές ιδέες για αρνάκι στο φούρνο ή στην κατσαρόλα

Βράσε – όρυζα: 5 μοναδικές συνταγές με ρύζι