Στην κουζίνα μας είναι πάντοτε φρέσκοι, νόστιμοι και ωραίοι. Τώρα, που είναι και η εποχή τους, δεν γίνεται να μην κλέψουν την παράσταση.

Παντζάρια ανοιξιάτικα
Τρυφερά με καταπράσινα, τραγανά φύλλα, είναι τα πιο νόστιμα της χρονιάς. Αν θέλετε να τα διατηρήσετε, βράζετε τους βολβούς, τους καθαρίζετε, τους κόβετε σε φέτες και είτε τους διατηρείτε ως τουρσί σε διάλυμα ξιδιού με νερό είτε σε μερίδες στην κατάψυξη. Τα φύλλα τους γίνονται βραστά σε μόλις 6-8 λεπτά και κάνουν εξαιρετική σαλάτα αλλά και τουρσί.

Βολβοί
Ασκορδούλακους στην Κρήτη, βορβιά στην Πελοπόννησο, αυτοί οι μικροί ανοιξιάτικοι βολβοί είναι πικροί αλλά απίστευτα νόστιμοι. Εχουν μια ταλαιπωρία στο καθάρισμα, αλλά είναι ονειρεμένοι ως τουρσί και ταιριάζουν πολύ σε μαγειρέματα με χοιρινό, κουνέλι ή χταπόδι.

Κρεμμυδάκια
Τα απαραίτητα για κάθε μαγείρεμα και σαλάτα ανοιξιάτικη. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε και τα τρυφερά πράσινα φύλλα που προσθέτουν γεύση και αρώματα.

Καρότα
Μικρότερα και με ωραία φυλλαράκια, καταναλώνονται ολόκληρα, μαγειρεύονται, ψήνονται, γίνονται σαλάτες. Μην πετάξετε τα φύλλα τους, βάλτε τα σε φρικασέ, πίτες και σαλάτες.

Ραπανάκια
Για την όρεξη, αλλά και για σαλάτες, με τη σπιρτάδα και τη δροσερή γεύση τους κάνουν ωραία συντροφιά στα ψητά κρέατα.



Ανηθος

Απαραίτητος για τη μαγειρίτσα, τα φρικασέ και τις αγκινάρες, δίνει με τα γλυκανισάτα του αρώματα σπιρτάδα στα ανοιξιάτικα μαγειρέματα.

Μαϊντανός
Το πιο κοινόχρηστο αρωματικό, αλλά και το πιο αγαπητό. Δίνει τη φρεσκάδα του, τα ήπια αρώματα και την ευχάριστη γεύση του σε όλα τα λαδερά μαγειρευτά, αρκεί να τον προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος για να μη μαυρίσει!

Αγρια ρόκα
Ελαφρά πικρή, με τραγανά φύλλα, θέλει μόνο λίγο λεμόνι και ανθό αλατιού για να δώσει το μέγιστο της γεύσης της. Ταιριάζει σε όλες τις πράσινες σαλάτες, αλλά δοκιμάστε τη και σε μια ομελέτα, θα σας εκπλήξει!

Κόλιανδρος 
Έχει φανατικούς λάτρεις και εχθρούς, αλλά όταν τον χρησιμοποιείτε με μέτρο συνεισφέρει αρωματικά σε πολλά φαγητά, όπως το φρικασέ, οι σαλάτες -οι Κύπριοι τον λατρεύουν-, το χούμους, αλλά και τα ψητά κρέατα, όπως τα σουβλάκια.

Σέσκουλα
Από τα πιο δημοφιλή και θρεπτικά λαχανικά της Μεσογείου, μαγειρεύονται με όσπρια στον φούρνο (ηπειρώτικοι γίγαντες με λάχανα)ή στην κατσαρόλα, μπαίνουν σε πίτες, γίνονται σαλάτα και προσθέτουν γεύση στα φρικασέ μας.

Σελινότο
Το ανοιξιάτικο είναι πιο τρυφερό, χωρίς μεγάλη ρίζα, με έντονα αρώματα. Ιδανικός σύντροφος στα όσπρια και τη λαχανοσαλάτα, δίνει μια διαφορετική ένταση σε φρικασέ και μαγειρευτά, λαδερά ή με κρέας.

Καυκαλήθρες
Τα παχιά βελούδινα φύλλα και το χαρακτηριστικό τους άρωμα τις κάνουν ιδιαίτερα αγαπητές για πίτες, βραστές σαλάτες, μαγειρευτά με κρέας, ακόμη και πράσινες σαλάτες.

Μυρώνια
Θυμίζουν μικρόφυλλο μαϊντανό, αλλά το άρωμά τους είναι διαφορετικό και αρκετά έντονο. Ταιριάζουν πολύ στο μαγειρευτό αρνάκι και στις αγκινάρες ή τα κουκιά, αλλά δεν πρέπει να απουσιάζουν από τις νηστίσιμες ή αρτύσιμες χορτόπιτες και τις πράσινες σαλάτες της άνοιξης.

Αγριες αγκινάρες
Ξεχωρίζουν από τα αγκάθια, που στολίζουν όχι μόνο το βρώσιμο άνθος αλλά και τα φύλλα τους. Οι πιο διάσημες είναι εκείνες που βρίσκουμε στα Κυκλαδονήσια και την Κρήτη, αλλά δεν λείπουν και από άλλες περιοχές, όπως η νότια Πελοπόννησος. Με μικρότερα άνθη, έχουν πολύ πιο συμπυκνωμένη γλυκιά γεύση, που αξίζει να δοκιμάσετε σε ωμή σαλάτα με φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο ή μαϊντανό. Μαγειρεμένες με κατσικάκι ή αρνάκι, φρέσκα κουκιά και αρακά φτιάχνουν το ιδανικό ανοιξιάτικο πιάτο.

Δείτε επίσης:

Τα φρέσκα του Απριλίου

Ο απόλυτος οδηγός για ανοιξιάτικα μαγειρέματα

Το αρνί χωρίς τη σούβλα: Πασχαλινές ιδέες για αρνάκι στο φούρνο ή στην κατσαρόλα