Άραγε, τι γεύση είχε ο Μάρτιος που μόλις πέρασε; Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τις συνταγές που αναζήτησαν -και μαγείρεψαν- περισσότερο για αυτό τον μήνα, οι αναγνώστες του Olivemagazine.gr.

Η παροιμία λέει «λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;». Δεν λείπει και όπως φαίνεται, οι σαρακοστιανές συνταγές είχαν την τιμητική τους. Βέβαια, επειδή αυτό τον μήνα είχαμε και την ημέρα του μπακαλιάρου (την 25η Μαρτίου), δεν θα μπορούσαμε να μην βρούμε στην κορυφαία δεκάδα και μερικές συνταγές για μπακαλιάρο. Για την σκορδαλιά δε, τι να πούμε; Πρώτη και καλύτερη στις επιλογές σας!

Ιδού λοιπόν, οι 10 πιο δημοφιλείς συνταγές του Μαρτίου 2021, με τη σειρά κατά την οποία τις ανέδειξαν οι δικές σας αναζητήσεις.

1. Παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί
Η σκορδαλιά φτιάχνεται με ψωμί ή με πατάτα βραστή, ενώ δεν λείπουν και οι παραλλαγές με την προσθήκη διάφορων υλικών. Εσείς για φέτος, όπως φαίνεται επιλέξατε την παραδοσιακή εκδοχή της σκορδαλιάς με ψωμί για να συνοδεύσετε τον μπακαλιάρο σας, που την έχουμε και σε βίντεο με τη διαδικασία βήμα-βήμα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.

2. Ταραμοσαλάτα σε 3 εκδοχές
Με την ταραμοσαλάτα πάλι, φαίνεται ότι είχατε περισσότερη όρεξη για πειραματισμούς και έτσι, προτιμήσατε μία συνταγή με 3 διαφορετικές εκδοχές, για περισσότερες επιλογές στο σαρακοστιανό τραπέζι. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.

3. Παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά
Μπορεί η 25η Μαρτίου που παραδοσιακά μαγειρεύεται ο μπακαλιάρος σκορδαλιά να είναι μόλις μία ημέρα, αλλά φαίνεται ότι ήταν αρκετή για να τον φέρει στην 3η θέση των επιλογών σας. Λογικό το βρίσκουμε, και εμείς τον τιμήσαμε με το παραπάνω! Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.

4. Αφράτοι ρεβιθοκεφτέδες
Αφράτοι, πικάντικοι και αρωματικοί, αυτοί οι ρεβιθοκεφτέδες είναι από τις αγαπημένες επιλογές όσων νηστεύουν και θέλουν να φάνε όσπρια αλλά με μία διαφορετική συνταγή, πέρα από σούπα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.

5. Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο
Όσοι δεν είναι φίλοι του τηγανητού μπακαλιάρου με κουρκούτι, τον φετινό Μάρτιο τον έψησαν στον φούρνο, πλακί, με ντομάτα και κρεμμυδάκια. Πολύ νόστιμη και αυτή η εκδοχή του. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.

6. Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Κλασικό πιάτο της νηστείας το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, δεν θα μπορούσε να λείπει από την πρώτη δεκάδα των επιλογών σας για τον Μάρτιο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.

7. Γαριδομακαρονάδα στο τηγάνι με 2 κινήσεις
Για όσους θέλουν μία γρήγορη και νόστιμη μακαρονάδα με θαλασσινά, αυτή η συνταγή για γαριδομακαρονάδα που γίνεται σε 1 σκεύος, είναι ιδανική επιλογή. Και εσείς το αναγνωρίζεται και γι αυτό, την αναζητάτε πολύ συχνά. Την έχουμε και σε βίντεο με τη διαδικασία βήμα-βήμα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.

8. Λαγάνα
Φέτος η Καθαρά Δευτέρα μας βρήκε στο σπίτι και όπως φαίνεται, υπήρχε περισσότερος χρόνος για την προετοιμασία εδεσμάτων για το σαρακοστιανό τραπέζι, μεταξύ των οποίων και σπιτικής λαγάνας. Αυτό το ψωμί είναι τόσο νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή του, που αξίζει να το φτιάχνεται και άλλες μέρες του χρόνου ή τουλάχιστον, για όσο διαρκεί η Σαρακοστή. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.

9. Μύδια σαγανάκι με μουστάρδα και φέτα
Μία ακόμη συνταγή με θαλασσινά βρίσκει τη θέση της στην κορυφαία δεκάδα των αναζητήσεων σας για τον Μάρτιο. Βέβαια, αυτή η συνταγή για μύδια σαγανάκι δεν είναι νηστίσιμη, καθώς περιέχει φέτα, αλλά δεν παύει να είναι ένας εξαιρετικός μεζές για να συνοδέψετε το ούζο σας. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.

10. Μοσχαράκι κοκκινιστό παραδοσιακό
Μπορεί οι περισσότερες συνταγές που αναζητήσατε αυτό τον μήνα να είναι κυρίως νηστίσιμες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι νηστεύουν. Έτσι, στη 10η θέση βρίσκουμε το παραδοσιακό κοκκινιστό μοσχαράκι, που πρωταγωνιστεί στα κυριακάτικα τραπέζια. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.

Πάντως, όπως προκύπτει από τις δικές σας επιλογές, το σίγουρο είναι ότι σαρακοστιανές ή μη, τις παραδοσιακές συνταγές τις αγαπάτε λίγο περισσότερο, τουλάχιστον για τον μήνα που μόλις πέρασε.

Δείτε επίσης:
10 νηστίσιμα γλυκά που θα λατρέψετε!

15 κλασικά κι αγαπημένα μαμαδίστικα φαγητά

Χταπόδι: 10 συνταγές με τον εξαιρετικό θαλασσινό μεζέ