Είναι ο καφές της «ταχύτητας», αλλά και ο καφές της απόλαυσης. Κάθε εκδοχή του έχει τους λάτρεις της.

Στην πιο απλή εκδοχή του, οι Ιταλοί τον πίνουν στα όρθια και σε λιγότερο από ένα λεπτό. Είναι ο καφές με το δυνατό άρωμα, την έντονη γεύση και τα πολλά πρόσωπα. Ο espresso ήρθε στη ζωή μας στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ένας Μιλανέζος ονόματι Luigi Bezzera αποφάσισε να κατασκευάσει μια μηχανή ώστε να σερβίρει φρέσκο καφέ στα γρήγορα στους πελάτες του. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

KAFES5

Εspresso μέχρι σήμερα ονομάζεται η μέθοδος παρασκευής του καφέ, αλλά και το ρόφημα που παίρνουμε. Eνα αποτέλεσμα που οφείλεται στην εκχύλιση ζεστού νερού (93-96ο C) υπό πίεση σε 7-10 γραμμάρια φρεσκοαλεσμένου καφέ για περίπου 25-30 δευτερόλεπτα. Και αυτός είναι ο κλασικός espresso που όλοι γνωρίζουμε. Oμως υπάρχουν και άλλες εκδοχές, που ίσως στους περισσότερους να είναι άγνωστες λέξεις. Ας τις γνωρίσουμε και ας τις βάλουμε στο λεξιλόγιό μας.

Ristretto: Στην ουσία πρόκειται για «μη ολοκληρωμένο» espresso. Δηλαδή με λιγότερο χρόνο εκχύλισης και λιγότερα ml στο φλιτζάνι μας. Εχει πιο έντονα αρώματα και γεύση, ενώ περιέχει λιγότερη καφεΐνη.
Doppio: Είναι ο διπλός espresso, με διπλή ποσότητα καφέ και διπλό τελικό αποτέλεσμα στο φλιτζάνι (περίπου 60-70 ml).
Lungo: Κάποιοι τον συγχέουν με τον διπλό, όμως είναι ακριβώς το αντίθετο από τον ristretto. Μιλάμε για μονή δόση καφέ, αλλά στο φλιτζάνι μας έχουμε περισσότερα ml ροφήματος. Ο lungo χάνει σε γευστικές εντάσεις και περιέχει περισσότερη καφεΐνη.

anoigma-kafes

Americano: Ετσι αποκαλείται ο espresso στον οποίο έχουμε προσθέσει ζεστό νερό. Αυτό που πετυχαίνουμε είναι να αυξήσουμε τον χρόνο κατανάλωσής του. Εχει διαφορετική γεύση από τον κλασικό, αλλά παρόμοια αρωματική δύναμη.
Macchiato: Είναι ο «λεκιασμένος» με γάλα espresso. Περιέχει μικρή ποσότητα γάλακτος, που δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 του όγκου του ροφήματος.
Latte: Δεν είναι μια άλλη ονομασία για τον cappuccino, ούτε για τον flat white. Σε αυτό το ρόφημα απλά προσθέτουμε ζεστό γάλα στον espresso μας.
Romano: Συνηθίζουν να τον πίνουν στη Ρώμη, εξ ου και το όνομά του. Είναι ο espresso που σερβίρεται με ένα μικρό κομμάτι φλούδας λεμονιού.
Espresso con panna: Στην ουσία πρόκειται για έναν macchiato στον οποίο αντί για αφρόγαλα χρησιμοποιείται μια κουταλιά σαντιγί ή κρέμα γάλακτος.
Mocha: Ενα ρόφημα που περιέχει espresso, ζεστή σοκολάτα και γάλα στις ίδιες αναλογίες.
Coretto: Είναι ένα επιδόρπιο espressoπου σερβίρεται με μια μικρή δόση λικέρ και αποτελεί ιταλική συνήθεια.

Δείτε επίσης
Τι είναι ο flat white; Το νέο λεξικό του καφέ