Στην αγορά υπάρχουν δεκάδες γραβιέρες και προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, αλλά και τοπικής παραγωγής. Επιλέξαμε 8, τις οποίες αφήσαμε εκτός ψυγείου τουλάχιστον 1 ώρα για να μπορέσουν να βγάλουν τα αρώματα και τις γεύσεις τους.

Η δοκιμή

Γραβιέρα Μετσόβου από το Ίδρυμα Τοσίτσα, από πρόβειο γάλα
Απαλό υποκίτρινο χρώμα, μικρές τρυπούλες που σημαίνει άριστη ωρίμανση, πλούσια φίνα γεύση γάλακτος και βουτύρου, ελαφρύ αλάτι, με μακρά πικάντικη επίγευση. Από τις καλύτερες. Σε ταξιδεύει στα ψηλά βουνά της Ηπείρου.

GRAVIERA

Γραβιέρα Τήνου από τον Συνεταιρισμό, από αγελαδινό γάλα
Κρεμ χρυσό χρώμα, τέλεια μεστή ωρίμανση με μικρές τρυπούλες. Ελαφρά αρωματική με διακριτικούς τόνους αγελαδινού γάλακτος, καθόλου πικάντικη, ευχάριστη στο στόμα με μικρή επίγευση.

Γραβιέρα Μυτιλήνης από αιγοπρόβειο γάλα
Απαλό υποκίτρινο χρώμα προς λευκό. Τέλεια ωρίμανση χωρίς καθόλου σχεδόν τρύπες, έντονο βούτυρο και γάλα. Διακρίνεις όλες τις μυρωδιές της εξοχής της Λέσβου. Πιθανόν η καλύτερη που δοκίμασα, με μικρή διαφορά από τις υπόλοιπες.

Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, από αιγοπρόβειο γάλα
Υποκίτρινη, με μεγαλούτσικες τρύπες που δείχνει ζόρικη ωρίμανση, απαλή γεύση, χαμηλό αλάτι, μικρή επίγευση, με τόνους ξηρών καρπών.

Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ 12μηνης ωρίμανσης, από αιγοπρόβειο γάλα
Τεράστιες τρύπες που δείχνει ωρίμανση δύσκολη. Απαλό υποκίτρινο χρώμα, χαμηλά αρώματα και γεύση πικάντικη με τόνους βούτυρου και γάλακτος. Πιπερίζει στο στόμα και είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

GRAVIERA2

Γραβιέρα Αμφιλοχίας από αιγοπρόβειο γάλα
Απαλό κίτρινο χρώμα, μικροσκοπικές τρύπες, καθόλου αρωματική, ήπια γεύση στο στόμα, αλλά με μακρά επίγευση με τόνους πιπεριού.

Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ από αγελαδινό γάλα
Απαλό κίτρινο ιβουάρ χρώμα, σχεδόν ανύπαρκτες τρύπες που δείχνει τέλεια ωρίμανση, απαλά αρώματα και γεύση εξαιρετικά ήπια, σχεδόν αδιάφορη. Μικρή επίγευση, σχεδόν γλυκιά θα έλεγα.

Γραβιέρα Ηπείρου από αιγοπρόβειο γάλα
Μουντό κιτρινοσταχτί χρώμα, τεράστιες τρύπες που σημαίνει ζόρικη ωρίμανση. Απαλή μυρωδιά, γλυκιά γεύση που κυριαρχεί το βούτυρο και η μυρωδιά του γάλακτος. Χαμηλό αλάτι, μικρή επίγευση χωρίς πικάντικη γεύση.

Η βαθμολογία
1η η Γραβιέρα Μυτιλήνης: 9,5 /10
2η η Γραβιέρα Μετσόβου & Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ 12μηνης ωρίμανσης: 9/10
3η Όλες οι υπόλοιπες γραβιέρες: 8,5/10

Η ουσία
Εδώ αποφύγαμε συστηματικά τις γραβιέρες από τα μεγάλα οργανωμένα τυροκομεία λόγω της απόλυτης τυποποίησης της τυροκόμησης. Το γενικό συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι οι γραβιέρες είναι εξαιρετικά τυριά με δυνατή προσωπικότητα και τις βρίσκεις σε τέτοια ποικιλία που πραγματικά ο καθένας από εμάς μπορεί να βρει αυτή που του αρέσει και να την ταιριάξει απόλυτα στη συνταγή της επιλογής του.