Όπως σας έχουμε πει ξανά, η ζύμωση είναι το νέο φετίχ των σεφ σε όλο τον κόσμο, αυτή τη στιγμή. O René Redzepi του εμβληματικού εστιατορίου Noma όχι απλά δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά συνυπογράφει και το βιβλίο «The Noma Guide to Fermentation», που μόλις κυκλοφόρησε.

Το νέο βιβλίο παρουσιάζει ό,τι θα ήθελε κάποιος να ξέρει για τη ζύμωση και τους διάφορους μικροοργανισμούς, που βελτιώνουν σημαντικά και την εντερική μικροβιακή χλωρίδα του ανθρώπου. Ο Redzepi βέβαια, δεν στέκεται τόσο στις ευεργετικές ιδιότητες των μικροοργανισμών, όσο στη δυνατότητα τους να μεταμορφώνουν. Μάλιστα, όπως ο ίδιος είπε σε πρόσφατη του στο site mindbodygreen.com, αυτές οι τροφές αποτελούν βασικό εργαλείο για κάθε μάγειρα, προκειμένου να δημιουργήσει καλύτερες γεύσεις.

«Έχοντας αυτές τις τροφές στο ντουλάπι σου το μαγείρεμα γίνεται ευκολότερο» ανέφερε, εξηγώντας ότι για παράδειγμα η soy sauce είναι μία ζυμωμένη τροφή που όταν για παράδειγμα βουτήξεις μέσα της sushi το κάνει καλύτερο. «Μπορείς να έχεις ένα μπολ με σπανάκι μαγειρεμένο στον ατμό και μόλις του προσθέσεις κάποια ζυμωμένη τροφή να το κάνεις απίστευτα γευστικό».

Παράλληλα, σημείωσε ότι μπορεί η ζύμωση να μοιάζει τρομακτική, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο είναι από τους πιο απλούς τρόπους να μεταμορφωθεί ακόμη και το φαγητό στο σπίτι. «Νομίζω ότι κάθε τι καινούργιο μοιάζει τρομακτικό, αλλά οι άνθρωποι το περιπλέκουν περισσότερο» είπε, προτείνοντας να ξεκινήσουν όλοι διαβάζοντας ένα οδηγό για τη διαδικασία (το βιβλίο The Noma Guide to Fermentation, για παράδειγμα).