Η υγιεινή διατροφή δεν έχει να κάνει με τις θερμίδες και οι διάφοροι τύποι δίαιτας που εμφανίζονται κατά καιρούς δεν μπορούν να απαλλάξουν κανέναν από τα επιπλέον κιλά, έτσι από μόνοι τους. Δεν τα λέμε εμείς αυτά, αλλά ένας από τους πιο επιδραστικούς λογαριασμούς στο Instagram, που ακολουθούν οι οπαδοί της υγιεινής διατροφής.

Το @livevitae είναι ο λογαριασμός του διατροφολόγου και personal trainer Ryan Carter, που μέσα από τις φωτογραφίες και τα γραφήματά του, προσπαθεί να απομυθοποιήσει κοινές -και κατά τη γνώμη του λανθασμένες- απόψεις γύρω από το τι είναι υγιεινή διατροφή και πώς μπορεί ο καθένας να φτάσει στο ιδανικό του βάρος. «Δεν μπορείς να ξεγελάσεις το σώμα σου ή τη φύση» μάς λέει, για παράδειγμα, μέσα από ένα γράφημα που δείχνει ότι η υπερβολική γυμναστική δεν μπορεί να ισορροπήσει τις κακές διατροφικές συνήθειες ή η πλήρης αποχή από το φαγητό δεν θα μας βοηθήσει μετά από ένα Σαββατοκύριακο υπερφαγίας.

Σε άλλη ανάρτηση του, εξηγεί ότι αν μέχρι σήμερα κάποιος έχει δοκιμάσει κάθε νέα δίαιτα που κάνει την εμφάνισή της, χωρίς να έχει δει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μάλλον είναι ώρα να αντιληφθεί ότι η διατροφή είναι απλά ένα μέρος της εξίσωσης για καλή υγεία και όχι το παν. Με άλλα λόγια, κάθε διατροφική προσέγγιση μπορεί να λειτουργήσει, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να δίνεται βάση στις προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις του καθενός.

«Το κλειδί για βέλτιστη υγεία ξεκινά με την εύρεση κάποιου που κατανοεί πραγματικά την υγεία», είναι και το μότο που ο ίδιος προβάλει μέσα και από το site του, σημειώνοντας ότι ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα θα πρέπει πάντα να λαμβάνει υπ’ όψιν του τον τρόπο ζωής και διατροφής του καθένα ξεχωριστά.

Για να φτάσει σε αυτό το σημείο βέβαια, πέρασε και ο ίδιος από διάφορα διατροφικά «σκαμπανεβάσματα». Όπως λέει ο ίδιος, όλα ξεκίνησαν το 2010, όταν ήταν 55 κιλά και είχε διατροφικές διαταραχές και εμμονή με την άσκηση. Τότε άρχισε να κατανοεί καλύτερα τη σχέση του με το φαγητό και την άσκηση και ξεκίνησε να διαβάζει περισσότερο για τις δίαιτες, ενώ άρχισε να μαγειρεύει ο ίδιος τα γεύματά του. Η προσπάθεια φάνηκε να βοηθάει, ωστόσο δεν διορθώθηκε πλήρως. Το 2015, το πάθος του για την γυμναστική και το bodybuilding τον οδήγησε σε μια πιο πλούσια σε πρωτεΐνες δίαιτα. «Δεν μου άρεσε τίποτα περισσότερο από το να καταναλώνω μεγάλες ποσότητες ωμού τόνου, σε sashimi ή σούσι για να ενισχύω τη μυϊκή μου μάζα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν σκέφτηκε ότι η υπερβολική ποσότητα τόνου θα μπορούσε να του προκαλέσει προβλήματα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο. Ένα ή δύο χρόνια αργότερα λοιπόν, ανακάλυψε ότι είχε αρκετές γενετικές προδιαθέσεις που δεν του επέτρεπαν να αποτοξινώνεται αποτελεσματικά.

Το τελευταίο περιστατικό όμως, που τον έκανε να αλλάξει πραγματικά τη στάση του απέναντι στη διατροφή, ήταν ότι η δουλειά του στην οικογενειακή επιχείρηση με αντίκες, τον άφηνε εντελώς εκτεθειμένο σε μούχλα που είχει συσσωρευτεί στο υπόγειο, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αποκτήσει προβλήματα με την υγεία του. Σε συνεργασία με διατροφολόγο, άρχισε να κάνει μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα του, που αργά και σταθερά του έδωσαν τα αποτελέσματα που ήθελε. «Μπόρεσα να κατανοήσω τις βασικές αιτίες των σωματικών και διανοητικών προβλημάτων που επηρέασαν το σώμα και το μυαλό μου. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσα να βρω εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματά μου και να στοχεύσω στους τομείς της διατροφής, του τρόπου ζωής και της νοοτροπίας μου, οι οποίες έπρεπε να αλλάξουν προκειμένου να αναπτυχθώ θετικά στο σημείο που είμαι τώρα και να κατευθυνθώ μπροστά», σημειώνει. Και κάπως έτσι, προέκυψε και η δημιουργία του «Live Vitae», μιας πλατφόρμας που βλέπει την υγεία και τον τρόπο ζωής συνολικά με θετική ματιά και στόχο έχει, να βοηθήσει τους άλλους μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία του ως πιστοποιημένος διατροφολόγος και personal trainer.

Όσο για τον λογαριασμό του στο Instagram, που πλέον μετράει περισσότερους από 450.000 ακολούθους, προσπαθεί μέσα από τα posts του να εμπνεύσει τους χρήστες και να μοιραστεί μαζί τους τις γνώσεις του, με καθημερινές συνταγές, γενικές διατροφικές συμβουλές και νέα.

info
www.livevitae.com

Δείτε επίσης:
Λογαριασμός στο Instagram σε βοηθάει να υπολογίσεις θερμίδες και να χάσεις βάρος

Δίαιτα Paleo: Τα υπέρ, τα κατά και η γνώμη της ειδικού

Τα 4 λαχανικά με αντιφλεγμονώδη δράση που συστήνονται για επίπεδη κοιλιά