Οι λαχανόκηποι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έχουν γίνει το μποστάνι περισσοτέρων από 2.500 μεμονωμένων πολιτών τα τελευταία 7 χρόνια, που καλλιεργούν εκεί τα δικά τους λαχανικά.

Τα αγροκτήματα του ΑΠΘ άρχισαν να διατίθενται στο κοινό της Θεσσαλονίκης πριν από 8 χρόνια, ως ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο να μάθουν οι πολίτες να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά. Όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, o διευθυντής του Αγροκτήματος του ΑΠΘ και υπεύθυνος για την οργάνωση του προγράμματος Τάσος Λιθουργίδης «έχουν περάσει από το πρόγραμμα αυτό και εκατοντάδες οικογένειες». Παράλληλα, σημείωσε ότι για τη φετινή, όγδοη χρονιά, στόχος είναι να διατεθούν 100 νέοι λαχανόκηποι με σειρά προτεραιότητας και μέχρι την κάλυψη των νέων θέσεων.

Όπως εξήγησε ο κ.Λιθουργίδης και στην περίπτωση των 100 νέων τεμαχίων γης, που από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου είναι διαθέσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο, το πρόγραμμα αφορά την παράδοση 100 τετραγωνικών γης μέσα στον χώρο που έχει οριστεί και οργανωθεί στην ανατολική πλευρά της πόλης, ειδικά κοντά στα επονομαζόμενα «Πράσινα Φανάρια». Εκεί θα απευθυνθεί κάθε πολίτης, ώστε να του παραχωρηθεί για ένα χρόνο ένα τέτοιο τεμάχιο.

Σημειώνεται ότι σε κάθε ενδιαφερόμενο παρέχεται αυτόνομη τροφοδοσία νερού και έτοιμο κατεργασμένο έδαφος, ώστε να φυτέψει τα πρώτα του λαχανικά, ενώ στη διάθεση των ερασιτεχνών θα είναι και φέτος, πέρα από το εξειδικευμένο προσωπικό και οι φοιτητές / φοιτήτριες, που θα βοηθούν όπου αυτό είναι απαραίτητο τους νέους καλλιεργητές των Λαχανόκηπων του ΑΠΘ με τις ειδικές τους γνώσεις. Στη διάθεσή τους είναι και ο γεωπόνος των Κήπων, που συμβουλεύει στην καλλιέργεια των λαχανικών.