Για πολλούς από εμάς το βαλσαμικό ξίδι έχει έντονη παρουσία στην κουζίνα μας. Το βάζουμε στις σαλάτες, πάνω από ψητά τυριά, στις σάλτσες που συνοδεύουν διάφορα κρεατικά. Γενικά, δεν το λυπόμαστε. Για τέτοια χρήση καθημερινή και καθόλου φειδωλή, τα απλά «βαλσαμικά» του εμπορίου κάνουν τη δουλειά και πολύ καλά μάλιστα. Όμως, για πιο ιδιαίτερες περιστάσεις και τραπεζώματα, ένα καλής ποιότητας παλαιωμένο βαλσαμικό ξίδι θα κάνει τη διαφορά.

Γιατί όμως να αγοράσετε ένα προϊόν που η μέση τιμή του για 100 ml κυμαίνεται στα 15-20 ευρώ;
Έχετε δοκιμάσει να στάξετε μερικές σταγόνες παλαιωμένο βαλσαμικό ξίδι πάνω από μία μπάλα παγωτό βανίλια; Ή να βουτήξετε λίγο αχνιστό ζυμωτό ψωμί σε ελαιόλαδο με λίγο αυθεντικό βαλσαμικό;

Αν ναι, τότε έχετε πάρει μια γεύση από τη βαθιά νοστιμιά που χαρίζει και στα πιο απλά φαγητά. Αν όχι, σας διαβεβαιώνουμε ότι ένα μπουκάλι του στα ντουλάπια της κουζίνα σας, είναι μια επένδυση με σίγουρη απόδοση στη γεύση.

Δεν είναι όμως μόνο η γεύση του που το κάνει να στοιχίζει κάτι παραπάνω από τα. Είναι και η διαδικασία που απαιτείται για να παραχθεί, αφού η παλαίωση χρόνων μέσα σε ξύλινα βαρέλια, που συμπυκνώνει φυσικά και χωρίς πρόσθετα το τελικό προϊόν, είναι αυτή που το κάνει να ξεχωρίζει στη γεύση, αλλά και στο άρωμα και στην υφή. Το αυθεντικό κατάγεται από τη Μόντενα της Ιταλίας, είναι επίσης ξίδι Π.Γ.Ε. και παράγεται από βρασμένο χυμό σταφυλιών Τρεμπιάνο και όχι από κρασί, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να διασπούν τα σάκχαρα και να τα μετατρέπουν κατευθείαν σε ξίδι. Έχει βαθύ χρώμα, υπέροχο άρωμα και πλούσια γεύση, και είναι ελαφρώς πιο συμπυκνωμένο από το ξίδι κρασιού. Είναι ισορροπημένα γλυκό και οξύ και οι μερακλήδες Ιταλοί μπορούν να πιουν σκέτο μισό σφηνάκι για να τους αφήσει μια ωραία γεύση.

Πόσο αντέχει;
Το βαλσαμικό ξίδι , λόγω της οξύτητάς του, είναι ένα προϊόν που αυτοσυντηρείται. Αυτή του η ιδιότητα το κάνει να αντέχει στον χρόνο. Σύμφωνα με τον Michael Harlan Turkell, συγγραφέα του βιβλίου Acid Trip: Travels in the World of Vinegar (Όξινο ταξίδι στον κόσμου του ξιδιού), κατά τον 19ο αιώνα, στην Εμίλια Ρομάνια της Ιταλίας, περιοχή που λέγεται πως παράγει το καλύτερο βαλσαμικό ξίδι, όταν γεννιόταν ένα κορίτσι ξεκινούσαν την παρασκευή του προϊόντος. Έτσι, μέχρι την ημέρα του γάμου της κόρης, το ξίδι είχε παλαιωθεί σωστά και ήταν πια ένα τέλειο υλικό για το γαμήλιο τραπέζι! Όπως καταλαβαίνετε, πιο πιθανό είναι να αγοράσετε καινούργια κουζίνα παρά να χρειαστεί να αγοράσετε καινούργιο ξίδι! Αρκεί να το διατηρήσετε σωστά.

Πώς διατηρείται;
Για να διατηρηθεί το ξίδι τόσο καιρό και να μην χαλάσει η γεύση του πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερά μέρη και να μην είναι εκτεθειμένο στον ήλιο (όχι κοντά σε παράθυρο). Επίσης, αν το βάζετε σε ντουλάπι που συνορεύει με τον φούρνο ή κάποια άλλη εστία, τότε θα πρέπει να του αλλάξετε θέση. Το ξίδι, αγαπά τα δροσερά και σκιερά μέρη.

Δοκιμάστε
Δύο καλά παραδείγματα προϊόντων από ελληνικές εταιρίες, είναι τα παλαιωμένα βαλσαμικά Domaine Lazaridi Botanico και τα παλαιωμένα βαλσαμικά Gaea.

Σας δίνουμε και 2 τέλειες συνταγές με βαλσαμικό ξίδι για να το χρησιμοποιήσετε…

Ταλιάτα με βαλσαμικό ξίδι με μέλι

Σαλάτα με ξινόμηλα, πορτοκάλι, αντίδια, ρόδι και βαλσαμικό ξίδι

 

Δείτε επίσης:

Ξίδι, το θαυματουργό!

Χαλάει ποτέ το ξίδι;

Κορωνοϊός: Mπορεί το ξίδι ή το αλκοόλ να τον σκοτώσουν;