Η βιοτεχνία λουκουμιών Συκουτρής στη Σύρο μετράει έναν αιώνα ζωής και μας εισάγει στον μαγικό κόσμο των πιο συννεφένιων, αρωματικών λουκουμιών.

Αν θέλαμε να κάνουμε μια λίστα με τα πιο παραδοσιακά γλυκά της χώρας μας, το λουκούμι σίγουρα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους, προσφέρεται μόνο του ή πλάι σε ένα φλιτζανάκι ελληνικό καφέ. Σε παραλλαγές, παρασκευάζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πιο ονομαστό όλων όμως, είναι το λουκούμι της Σύρου. Μάλιστα, από το 2019 το συριανό λουκούμι περιλαμβάνεται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για την δικής τους συμβολή στη διατήρηση της καλής φήμης του λουκουμιού Σύρου, μάς μιλάει η κ. Ντίνα Συκουτρή, κόρη του δημιουργού του εργαστηρίου Γεώργιου Συκουτρή.

«Ο πατέρας μου έφτασε στη Σύρο το 1922, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, σε ηλικία 15 ετών. Γνωρίζοντας τη ζαχαροπλαστική τέχνη από τον πατέρα και τον παππού του, που είχαν ζαχαροπλαστείο-γαλακτοκομείο στη Σμύρνη, άρχισε να εργάζεται σε λουκουμοποιείο του νησιού. Έξι χρόνια αργότερα, πήρε την άδεια για να ανοίξει το δικό του εργαστήριο. Στο νησί υπήρχε ήδη παράδοση 100 χρόνων στο λουκούμι, που έφτασε με τους πρώτους Χιώτες και Ψαριανούς πρόσφυγες, μετά την καταστροφή των νησιών τους το 1822-24 και από τότε, συνδέθηκε άρρηκτα με τη ζωή των κατοίκων της Σύρου», αφηγείται η κ. Συκουτρή. Ξεκινώντας το εργαστήριο, ο πατέρας της έφτιαχνε λουκούμια, χαλβαδόπιτες με αμύγδαλο και φιστίκι αράπικο, γλυκά ταψιού, λουκουμάδες, γιαούρτι και φρέσκο βούτυρο. Από κοντά στη συνέχεια και η κ. Ντίνα με τα αδέρφια της, που ξεκίνησαν με τις «ελαφριές» δουλειές, όπως να ξεσκονίζουν τις συσκευασίες από τη λουκουμόσκονη, πριν μάθουν να φτιάχνουν και οι ίδιοι λουκούμια.

Συνταγή αναλλοίωτη από το 1922
«Σήμερα την επιχείρηση έχει αναλάβει ουσιαστικά η κόρη μου, Αγγελική Ανδριωμένου, ενώ εγώ συνεχίζω να βοηθάω στην παραγωγή, ακολουθώντας τις συνταγές που μου έμαθε ο πατέρας μου. Τα λουκούμια μας φτιάχνονται με νερό, ζάχαρη, άμυλο, ελάχιστο ξινό για ισορροπία στη γεύση και χωρίς συντηρητικά ή γλυκόζη. Παραδοσιακές είναι και οι γεύσεις που έχουμε και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μαστίχα, περγαμόντο, τριαντάφυλλο, μανταρίνι και λεμονανθό. Για την παρασκευή χρησιμοποιούμε αποκλειστικά μπακιρένιο καζάνι και όλη η διαδικασία γίνεται με το χέρι, ακόμη και το τύλιγμα της συσκευασίας σε σελοφάν. Όσο για τις χαλβαδόπιτες, έχουμε προσθέσει στη γκάμα μας χαλβαδόπιτα με cranberry, ως εναλλακτική στους πιο σκληρούς ξηρούς καρπούς», αναφέρει η κ. Συκουτρή.

Πιστοί στην παράδοση
Το βασικό χαρακτηριστικό που κάνει τα λουκούμια Συκουτρή να ξεχωρίζουν, είναι ακριβώς αυτή η προσήλωση τους στην παράδοση. «Είμαστε ένα μικρό εργαστήριο, αλλά αυτό μου αρέσει πολύ», εξομολογείται η ίδια, εξηγώντας ότι δεν θέλει να αποχωριστεί την Ερμούπολη προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο εργαστήριο σε άλλο σημείο του νησιού ή να σταματήσουν να δουλεύουν όλοι με τα χέρια. «Πλέον βέβαια, αφήνω τη συνέχεια στους νεότερους», σημειώνει και προσθέτει ότι στόχος πάντα πρέπει να είναι να η διατήρηση της αίγλης του συριανού λουκουμιού.

info
Μυστρά 8, Ερμούπολη, Σύρος, τηλ.: 22810 81390.

Δείτε επίσης 3 συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε με λουκούμια:
Μπισκότα γεμιστά με λουκούμι

Μασουράκια με λουκούμι και αμύγδαλα

Φουρφουράκια λουκουμάτα με λουκούμι συριανό