Oι εργολάβοι κάνουν comeback, όπως οτιδήποτε έχει μαζί του νοσταλγία και αγνότητα, αλλά τα παστιτσάκια έχουν άλλη χάρη. Ανδριώτικη, καπετανέικη και βασικά, εθιστική γεύση από τα παλιά…

Οι φούρνοι ψήνουν χειμώνα-καλοκαίρι στην Άνδρο. Ακόμα και όταν πιάνουν οι φουρτούνες -εδώ οι αέρηδες φυσούν μανιασμένα- και αδειάζουν οι δρόμοι.

Το σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν αδειάζουν οι βιτρίνες του Λάσκαρη και του Ζαΐρη, των δύο ιστορικών ζαχαροπλαστείων του νησιού, που φημίζονται για τη χάρη τους από το Λονδίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη.

Καπετάνισσα η Άνδρος, με οικογένειες που έχτισαν το μύθο της Ελλάδας και πάνω από όλα, κοσμοπολίτισσα. Γι’ αυτό και η ζαχαροπλαστική ήταν εδώ αριστοκρατική από Αλεξανδρινούς μαστόρους που έφεραν τη γαλλική τέχνη που ζυμώθηκε με την ανδριώτικη παράδοση.

Νουγκατίνες, γιορτινά παντεσπάνια, απαραίτητα συνοδευμένα με δροσιστική σουμάδα, κορνέ, petits gâteaux αλλά το απαύγασμα όλων, παστιτσάκια. Εργολάβοι χωρίς γέμιση σε ένα αφράτο μείγμα από αλεσμένο αμύγδαλο που ροδοκοκκινίζει στο φούρνο και φέρνει δάκρυα στα μάτια.

Όταν τα δοκιμάσεις μια φορά δεν ξεχνάς τη γλύκα, από όπου και τα aller-retour στο νησί αποκλειστικά και μόνο για τις απαραίτητες προμήθειες. Τα παστιτσάκια είναι ευαίσθητο γλυκό, εύθραυστο και νοσταλγικό. Και παρόλο που φρέσκο είναι αφρός -κυριολεκτικά- τρώγονται ωραιότατα και τις επόμενες μέρες αν διατηρηθούν κατά πως τους αρμόζει.

Πού μπορείτε να παραγγείλετε παστιτσάκια:

Στον Λάσκαρη, τηλ. 22820 22305

Στον Ζαΐρη, τηλ. 22820 22926

Σαν τα παστιτσάκια σίγουρα δεν έχει αλλά και τα αμυγδαλωτά του Χρονόπουλου είναι και αυτά εξάρτηση…

Δείτε επίσης:

Άνδρος: Η αρχοντική πλευρά των Κυκλάδων

10 συνταγές για τα πιο τέλεια μπισκότα και κουλούρια

6 απολαυστικά γλυκά με καφέ

Photo credits: laskarispastry_andros_official