Τέσσερις συνταγές για χορτοφάγους που θα γεμίσουν το πασχαλινό τραπέζι χωρίς να χάσουμε τη μαγεία του κάρβουνου και της σούβλας.

№ 1. Ρέγγα γιαχνί στη χόβολη
45 λεπτά| Εύκολο

Υλικά
1 ρέγγα καπνιστή
300 γρ. πατάτες σε λεπτές φέτες
150 γρ. κρεµµύδια, σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, κοµµένη στη µέση
200 γρ. ντοµάτα, σε φέτες
µερικά κλωνάρια µαϊντανό
µερικά κλωνάρια θυµάρι
2 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Φιλετάρουµε τη ρέγγα αφαιρώντας το κεφάλι κεντρικό κόκκαλο και τα µικρά της κοιλιάς.

Κόβουµε τέσσερα κοµµάτια αλουµινόχαρτο και δύο κοµµάτια λαδόκολλα διαστάσεων 25×25 εκ. το καθένα. Ακουµπάµε τη µία λαδόκολλα πάνω στην άλλη και στρώνουµε στη µέση τις πατάτες από πάνω τα κρεµµύδια, το σκόρδο, τις  ντοµάτες, τον µαϊντανό και το θυµάρι και τελειώνουµε µε το φιλέτο της ρέγγας. Περιχύνουµε µε το κρασί και το ελαιόλαδο και κλείνουµε σε πακέτο, φροντίζοντας το άνοιγµα της λαδόκολλας να είναι προς τα πάνω.

Προσέχοντας να µη σκιστεί η λαδόκολλα, ακουµπάµε το πακέτο πάνω στο πρώτο αλουµινόχαρτο και τυλίγουµε µε τον ίδιο τρόπο. Βάζουµε και δεύτερο κοµµάτι αλουµινόχαρτο από πάνω και διπλώνουµε από την κάτω µεριά αυτή τη φορά. Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία άλλες  δύο φορές. Προσοχή να µη σκιστούν ούτε η λαδόκολλα ούτε το αλουµινόχαρτο.

Τραβάµε λίγα ψιλά κάρβουνα στην άκρη της θράκας µας και ακουµπάµε τα πακέτα από πάνω. Ρίχνουµε λίγα κάρβουνα ακόµα γύρω-γύρω και πάνω και ψήνουµε για 1 ώρα, προσθέτοντας επιπλέον κάρβουνα αν χρειαστεί. Εναλλακτικά, την ψήνουµε στον φούρνο στους 180οC στον αέρα για 1 ώρα.
Σερβίρουµε τη ρέγγα µε λεµόνι και ψιλοκοµµένο µαϊντανό.

№ 2. Χταπόδι Τσιγαριαστό λαδορίγανη
1 ώρα και 30′ | Μέτρια εύκολο

ΥΛΙΚΑ
1 ½ κιλό χταπόδι
70 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 φύλλο δάφνης
6-7 κόκκους
πιπέρι µαύρο
70 ml ξίδι λευκό
ρίγανη

Εκτέλεση
Βάζουµε µια κατσαρόλα µε νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά και ρίχνουµε το χταπόδι για 30΄΄. Το σουρώνουµε και αδειάζουµε το νερό. Κόβουµε το κεφάλι του, καθαρίζουµε το εσωτερικό της κουκούλας  και αφαιρούµε το κοµµάτι του κεφαλιού µε τα µάτια και το δόντι. Κόβουµε το υπόλοιπο –πλοκάµια και κουκούλα– σε κοµµάτια των 5 εκ.

Βάζουµε την ίδια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει. Ρίχνουµε το µισό ελαιόλαδο και µόλις κάψει (πριν αρχίσει να καπνίζει) ρίχνουµε το χταπόδι και ανακατεύουµε µε µια σπάτουλα µέχρι να αρχίσει να κατεβάζει τα υγρά του. Κλείνουµε µε το καπάκι την κατσαρόλα και αφήνουµε για 3΄-4΄.

Σουρώνουµε τα κοµµάτια του χταποδιού κρατώντας τα υγρά του. Ρίχνουµε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ολόκληρο το σκόρδο και το χταπόδι. Τσιγαρίζουµε ελαφρώς µέχρι να ροδίσει ελαφρά, κατόπιν προσθέτουµε τα υγρά του, το κρασί, τη δάφνη, το πιπέρι και το µισό ξίδι. Χαµηλώνουµε τη φωτιά, κλείνουµε µε το καπάκι και αφήνουµε να βράσει για 45΄-60΄, ελέγχοντας ανά διαστήµατα αν έχει µαλακώσει.

Αν χρειαστεί, προσθέτουµε λίγο νερό.Μόλις εξατµιστούν τα υγρά και µείνει µόνο µε το λάδι του, ανακατεύουµε να τσιγαριστεί για δεύτερη φορά, σβήνουµε µε το υπόλοιπο ξίδι και πασπαλίζουµε µε λίγη ρίγανη. Το σερβίρουµε αµέσως όσο είναι ζεστό.

№ 3. Τζατζίκι αβοκάντο
10 λεπτά | Εύκολο

ΥΛΙΚΑ
150 γρ. αβοκάντο ώριµο, σφιχτό
1 κ.γ. ξίδι
1 κ.γ. λεµόνι
80 γρ. αγγούρι, τριµµένο, στυµµένο
1 µικρή σκελίδα σκόρδο
120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 3 γρ. αλάτι
λίγο άνηθο, ψιλοκοµµένο (όσο µας αρέσει)
µπούκοβο καυτερό (όσο µας αρέσει)
λίγο έ.π. ελαιόλαδο για το σερβίρισµα
λίγο φρέσκο κρεµµυδάκι ψιλοκοµµένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Σε ένα µπολ τρίβουµε προσεκτικά το αβοκάντο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Το ραντίζουµε µε το ξίδι και το λεµόνι για να µη µαυρίσει.

Κόβουµε µισό αγγούρι οριζόντια και αφαιρούµε τα σπόρια µε ένα κουταλάκι. Το τρίβουµε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και το στύβουµε ελαφρώς µε τα χέρια. Το ανακατεύουµε µε το αβοκάντο.

Τρίβουµε το σκόρδο στη λεπτή πλευρά του τρίφτη και το αναµειγνύουµε στο µπολ µε το αβοκάντο µαζί µε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουµε απαλά και σερβίρουµε περιχύνοντας µε λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας µε λίγο φρέσκο κρεµµυδάκι, αν θέλουµε.

№ 4. Κοντοσούβλι με θράψαλο
1 ώρα και 3 ώρες αναμονή | Εύκολο

Υλικά:
2 κιλά θράψαλα µεγάλα (250-300 γρ. το καθένα), µε το δέρµα
40 γρ. ζάχαρη
40 γρ. αλάτι
λίγο έ.π. ελαιόλαδο ξύσµα από 1 λεµόνι
2 κ.σ. µείγµα µπαχαρικών για κοτόπουλο*

Εκτέλεση:
Αφαιρούµε το εσωτερικό κόκκαλο από το σώµα του θράψαλου. Από το κεφάλι κόβουµε το κάτω µέρος που έχει το δόντι –κρατώντας τα πλοκάµια του– δηµιουργώντας µια τρύπα στη µέση. Κόβουµε το σώµα σε 3 χοντρές ροδέλες.

Σε µια λεκάνη ανακατεύουµε τα θράψαλα µε τη ζάχαρη και το αλάτι, τα τοποθετούµε σε ένα µπολ και από πάνω βάζουµε ένα δεύτερο µπολ στο ίδιο µέγεθος µε αρκετό βάρος µέσα. Αφήνουµε για 3 ώρες.

Μουλιάζουµε τα ξύλινα καλαµάκια σε νερό για 20΄. Ξεπλένουµε τα θράψαλα µε νερό και τα αφήνουµε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Τα περιχύνουµε µε λίγο λάδι και τα πασπαλίζουµε µε το ξύσµα και το µείγµα µπαχαρικών. Ανακατεύουµε καλά µε µια σπάτουλα ή µε τα χέρια µας. Περνάµε σε ξύλινα καλαµάκια µουλιασµένα στο νερό για 20΄ δύο ροδέλες καλαµάρι, κατόπιν ένα κεφάλι, και τελειώνουµε µε ακόµα µία ροδέλα.

Ψήνουµε σε δυνατή φωτιά µε κάρβουνα για 40΄-50΄, µε τη σούβλα να γυρίζει, µέχρι το κοντοσούβλι να πάρει χρώµα. Στο τέλος του ψησίµατος κατεβάζουµε τη σούβλα πολύ χαµηλά και ψήνουµε για 3΄-4΄, για να πάρει επιπλέον χρώµα και να καψαλιστεί ελαφρώς. Εναλλακτικά, ψήνουµε το κοντοσούβλι στον φούρνο, στους 200oC για 30΄-40΄ ή µέχρι να µαλακώσει και να καψαλιστεί. Σερβίρουµε σε πιατέλα περιχύνοντας µε λαδολέµονο και πασπαλίζοντας µε ρίγανη.

Νόστιμη συμβουλή:
Κυκλοφορούν πολλά έτοιµα µείγµατα µπαχαρικών στο εµπόριο για διάφορες χρήσεις. Για τη συγκεκριµένη συνταγή προτιµήστε ένα κόκκινο µείγµα µπαχαρικών µε έντονη την παρουσία της πάπρικας, ιδανικό για γύρο.

Δείτε επίσης:
Τι είναι η διατροφική μαγιά και πώς να την προσθέσεις σε νηστίσιμες συνταγές

Nηστίσιμη και vegan πίτσα με την μέθοδο poolish

Πώς να φτιάξετε την τέλεια vegan πραλίνα στο σπίτι